,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 14 °C

Bağ budamada dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bağ budamada dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Son cemrenin toprağa düşmesiyle Mardin’de üzüm bağlarında budama işlemine başlayan çiftçiler, bağ budama işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.

 

Mardin’in Ömerli ilçesi Salihköy Mahallesi’nde bağ budama mesaileri başladı.

Budama ne zaman yapılır? Doğru budama teknikleri nelerdir? Kaç çeşit budama şekli vardır? sorularına yanıt veren çiftçiler, zamanında yapılmayan budamanın hasat zamanında verim düşüklüğüne neden olacağını belirtti.

“Bağlar insanlar gibidi”

Bilal Acar

Mart’ın başlarında budamaya başlandığını belirten çiftçi Bilal Acar, "Biz eskiden beri yüzyıllardır buradayız. Genellikle bağ işleriyle uğraşıyoruz. Şubat’ın sonlarında ve Mart’ın başlarında yaptığımız budama işlemleriyle bağlarımıza düzen veriyoruz. Bağlar insanlar gibidir. Nasıl ki insanlar yemeye içmeye ihtiyaç duyuyorsa bağlarımız da budamaya, ilaçlanmaya, sürülmeye ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla her yıl Mart’ın başlarında iyi bir ürün alabilmemiz için budama işlemini yapıyoruz.” ifadelerini kullandı..

"Eğer bir asma ağacının budaması yapılmadığı zaman bir yıl 2 yıl sonra yok olup çürür"

Budamanın amacı ve doğru budama hakkında değinen Acar, “Budamanın amacı bağı korumaktır. Misal eğer bir asma ağacının budaması yapılmadığı zaman bir yıl 2 yıl sonra yok olup çürür. İlk olarak ağacın dibinde biten yabancı otları kaldırmak lazım. Zaten şu anki aylarda yabancı otların ilaçlama işlemini yapıyoruz. Diğer önemli husus ise bağlar çiçek açtığında ağaçta kül olmaması ayrı bir ilaç işlemi yapılmaktadır. Bağda kül oluştuğu takdirde hem istenilen verim elde edilmez hem aynı tadı vermez. Bağların fazla dallarını budadıktan sonra kalan bağları dikey olacak şekilde toplayıp bırakıyoruz. Bu işlemin sebebi ise çift sürmek için yapılır. Çift sürülünce ağacı daha verimli hale getiriyor.” şeklinde konuştu.

"Çiçek açtıktan sonra budama yapılırsa hem ağaç zarar görür hem de verim olmaz"

Sebahattin Gümüş

30 yıla yakındır bağ işleriyle uğraşan çiftçi Sebahattin Gümüş, “Dedelerimizden kalan bağ işini 30 yıla yakındır sürdürüyoruz. Bağ budamasını Mart ayının başlarında yapmaya çalışıyoruz. Nisan ayına kadar budama işleminin bitmiş olması lazım. Çünkü bağlar Nisan ayında çiçek açmaya başlar. Çiçek açtıktan sonra budama yapılırsa hem ağaç zarar görür hem de verim olmaz.” dedi.

“Her bağın budaması farklıdır”

Budama çeşitleri hakkında konuşan Gümüş, “Bizim burda 3-4 çeşit bağ mevcuttur. Genel olarak şire üzümü mevcuttur. Her bağın budaması farklıdır. Kalem şeklinde kesilip budanan bağ vardır, fazla dalları kesilip diğer ana dalları bırakılan bağlar vardır.” dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55