,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 20 °C

Avustralya Başbakanı'nın Çin Ziyareti

Avustralya Başbakanı'nın Çin Ziyareti
Avustralya Başbakanı Julia Gillard ülkesinin 1 numaralı dış ticaret partneri Çin'e 6 günlük bir ziyaret başlattı.

Bu ziyaret esnasında varılacak anlaşmanın Pekin-Canberra bağlarının ötesinde uzantıları olacak; çünkü Çin Yuanı'nın uluslararası piyasalardaki konvertibilitesine doğru bu ziyarette atılacak bir adım, ABD Dolarının dünya rezerv parası olma özelliğine bir darbe vuracak. 

Şu anda Çin ve Avustralya şirketleri arasındaki ticarette Dolar değişim birimi olarak kullanılıyor. Avustralya lideri bu bağlamda, ülkesinin ABD ile yaptığı savunma anlaşmalarının Çin için herhangi bir tehdit oluşturmadığı yolunda Çin yönetimini ikna etme görevi de üstlenecek.

Gillarda, eşliğindeki delegasyonu, "Çin'i ziyaret eden en üst düzey siyasal delegasyon" olarak niteleyen Gillard, Çin'in lideri olarak yeni dönemine başlayan Xi Jinping'i ilk ziyaret eden batılı liderlerden biri olacak. Avustralya delegasyonunda Dışişleri bakanı Bob Carr, Ticaret Bakanı Craig Emerson ve Mali Hizmetler Bakanı Bill Shorten bulunuyor. Gillard bu resmi ziyaretin, ülkesinin Çin ile ilişkilerine verdiği önemi yansıttığını duyuruyor.

Avustralya yönetimi gittikçe daha çok Asya ve özellikle de Çin ile bağlarını sıkılaştırmayı istiyor. Gillard, ülkesinin ekonomik geleceğini ve refahını gittikçe daha fazla yükselen Asya ülkeleriyle ilişkilerinde aradığının altını çiziyor. 

Avustralya'nın Çin'e bağımlılığı açıkça göze çarpıyor. 2011-2012'den itibaren Çin, yeniden Avustralya'nın en büyük ikili ticaret partneri konumuna geldi. Ticaret hacmi 128 milyar dolara ulaştı. Çin ihracatının %14,7 kadarını bu ülkeye gönderirken Avustralya toplam ihracatının dörtte birini alıyor.

Şanghay'da Avustralya Doları'nın Çin Yuanı ile doğrudan konvertibiliteye geçeceği ve örneğin Yuan'ın Avustralya para birimine dönüştürülmeden önce ABD Dolarından geçme zorunluluğu ortadan kalkacak. Bu, Çin ile iş yapan Avustralyalıların giderini düşürmüş olacak.

Çin ekonomisinin takriben %8 oranında büyümesinin beklendiği bu yılda, Çin ile bu türden anlaşmalara girmek, yakında seçim dönemine girecek Avustralya'nın başbakanı için de karlı bir işlem olacaktır.

Ayrıca Gillard, Hainan adasında yapılacak ve Çin siyaset yapıcılarını dinlemek üzere dünya iş çevrelerinin ve ekonomi uzmanlarının bir araya gelmesine yol açacak Asya Bo'ao Forumu'nda da söz alacağı belirtildi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55