,
  • BIST 10082.77
  • Altın 2438.191
  • Dolar 32.4757
  • Euro 34.7263
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 18 °C

Asırlardır süren "Şeyh Bubê Hazretlerini Anma" etkinliği devam ediyor

Asırlardır süren "Şeyh Bubê Hazretlerini Anma" etkinliği devam ediyor
Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Boğazköy’de (Bagasê) yaklaşık 800 yıl önce vefat ettiği düşünülen ve burada metfun bulunan Seyyid Şeyh Bubê (Hazreti Bub) anma etkinliğine katılan yüzlerce kişi, birçok kurban kesip dualarda bulundu.

 

Her yıl ekim ayının ikinci haftasında yapılan türbe ziyaretine gelenler için birçok hayvan kesilip pişirildi, hazırlanan yemekler ikram edildi. Asırlardır devam eden etkinlikte Kur'an-ı Kerim okunup dualar edildi.

Etkinliğe; HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, Gercüş İlçe Başkanı Mehmet Sait Başaran, bölgenin kimi kanaat önderleri, alimler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Asırlardır süren

Beraberindeki heyetle birlikte Şeyh Bubê kabrini ziyaret eden HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, Şeyh Bubê Hazretlerini Anma etkinliğinin yöre halkı tarafından asırlardır sürdürülen bir gelenek olduğunu söyledi.

Şahin, "Bugün Gercüş ilçemizin Boğazköy (Bagasê) köyünde metfun olan Resulullah'ın (sallallahu aleyhi vesellem) torunlarından Şeyh Bubê ismiyle bilinen zatın ziyaretine geldik. Yılda bir kez bugün gibi yöre halkı bu zatın huzuruna gelip Resulullah'ın (sallallahu aleyhi vesellem) torunu olması hasebiyle hayır hasenatlar da bulunuyorlar, yemek dağıtıyorlar, Kur'an-ı Kerim, yasini şerif okuyor, dua ediyorlar." dedi.

Asırlardır süren

"Resulullah ve O'nun soyundan gelen zatlara dönük çok büyük bir saygınlık var"

Özellikle Müslüman Kürd halkının Peygamber Efendimize ve O'nun yolunun takipçilerine ciddi manada saygınlık gösterdiğini vurgulayan Şahin, "Bu gün her yıl yöre halkı tarafından kutlanan bir ziyaret günüdür. Müslüman Kürd halkının belleğinde, inancında, örfünde, kültüründe Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) ve O'nun soyundan gelen zatlara, ailelere dönük çok büyük bir saygınlık var. Bu insanlar el üstünde tutuluyor, hatıraları yad ediliyor." diye konuştu.

Asırlardır süren

"Tek yol Resulullah'ın, ehli beytinin, ashabının ve dostlarının yoludur"

Her yıl düzenlenen etkinliğe katılım gösterdiklerini dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Bizim hem dünya hem de ahiret huzuru ve selametimiz için takip edilmesi gereken tek yol Resulullah'ın (sallallahu aleyhi vesellem), ehli beytinin, evlatlarının, ashabının ve dostlarının yolu, çizgisidir. Dolayısıyla biz de bu hayırdan mahrum kalmamak adına bugün halkımızın arasında bulunduk. HÜDA PAR İl ve İlçe Teşkilatımızla buraya geldik. Hem halkımızla kaynaşma fırsatı bulduk hem de dualarda bulunduk. Rabbimizden dileğimiz; Halkımıza huzur ve sükûnet vermesidir."

Asırlardır süren

Zeki Aslan

"Bugün bizim için çok önemli bir gündür"

Her yıl ekim ayının ikinci perşembe gününde Şeyh Bubê Türbesinin ziyaret edildiğini söyleyen Zeki Aslan, "Bugün Boğazköy'ün bin yıldan beri senede bir kere bir ziyaret düzenlemesidir. Buranın yerlileri olup başka yerlere yerleşen herkes burada toplanır. Bugün bizim için çok önemli bir gündür. Dedelerimizden bize bırakılan bir sermayedir. Biz de burada bugünü kutlamak, bir araya gelmekten çok mutluyuz. Herkes kurbanını keser, misafirlere ikramda bulunur. Bu bir gelenekseldir." ifadelerini kullandı.

Asırlardır süren

Murat Tuncer

"Yüzyıllardan beri atalarımızdan gelen bir gelenektir"

Köylerinde bulunan türbenin tarihinin asırlara dayandığını aktaran Murat Tuncer ise şunları söyledi:

"Bizim etkinliğimiz geleneksel olarak devam ediyor. Yüzyıllardan beri atalarımızdan gelen bir gelenektir. Bunun için yurt dışından bile gelen var. Senede bir kere bu etkinliği yapıyoruz. Burada dua ediyoruz, geçmişlerimizi hatırlıyoruz."(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55