,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 22 °C

Almanya: Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz

Almanya: Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin müttefikleriyle birlikte ihtiyaç duyulduğu sürece Ukrayna'ya kapsamlı destek sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo ile Berlin'de düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklmada, "İhtiyaç duyulduğu sürece Ukrayna'ya kapsamlı destek sağlamaya devam edeceğimiz konusunda mutabıkız. Bu hem savaş dönemi hem de savaşın sona ermesinden sonraki yeniden yapılanma dönemi için geçerli." ifadelerine yer verdi.

Orpo ile özellikle Avrupa Birliği'nin (AB) yeni devletlerin katılımına nasıl hazırlanabileceğini ve hazırlanması gerektiğini tartıştıklarını belirten Scholz, "Zira biz Batı Balkan ülkelerinin, Ukrayna'nın, Moldova'nın ve ileriye dönük olarak Gürcistan'ın AB yoluna girmelerini istiyor ve bu konuda onları destekliyoruz. Geçen yaz Prag'da yaptığım konuşmada, AB olarak bunu başarmak için nasıl bir ev ödevi yapmamız gerektiğini açıkça ifade ettim. Zira AB ancak iyi bir konuma sahip olursa, jeopolitik bir birlik olarak görevini yerine getirebilir." dedi.

Scholz, bunun için AB'nin karar alma süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, ekim başında İspanya'da düzenlenecek gayriresmi Avrupa Konseyi'nde de bu konunun ele alınacağını kaydetti.

Finlandiya ile iklim açısından nötr enerji üretimi konularında gelecekte daha da yakın işbirliği yapabileceklerinin altını çizen Scholz, "Baltık bölgesi ve Baltık Denizi, bir hidrojen koridoru haline gelebilir." değerlendirmesini yaptı. 

Scholz, Türkiye'de Meclisin, İsveç'in NATO üyeliğine muhtemelen yaz tatili sonrası onay verebileceği konusunda beklenti olduğuna işaret ederek, "Bana kalırsa (Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri) uygulamaya da yansıyacaktır. Bu, bizim de çabucak istediğimiz bir şey. İsveç, NATO'ya çok iyi uyum sağlayacaktır ve bu da ortak güvenliğimizi büyük ölçüde artıracaktır." diye konuştu.

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo'da gerekli olduğu müddetçe Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Ülkesinin İsveç ile birlikte NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiklerini hatırlatan Orpo, "İsveç katılana kadar üyeliğimiz tamamlanmış sayılmaz. İşte bu nedenle Vilnius'taki zirveden önce Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç'in üyeliğini ilerletmeye hazır olduğunu duymak bizim için büyük bir haberdi. Tıpkı Şansölye gibi ben de söylenenlerin gerçeğe dönüşeceğine inanıyorum. Daha dün, İsveç Başbakanı ile görüştüm, o da her şeyin yoluna gireceğine inanıyor. Stockholm'e tavsiye edebileceğim tek şey; çalışmaya devam etmeleri. İsveç'in NATO dışında kalması için hiçbir neden yok." dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55