,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Allah'ın su nimetine karşılık 100 yılı aşkın bir süredir kurban kesiyorlar

Allah'ın su nimetine karşılık 100 yılı aşkın bir süredir kurban kesiyorlar
Batman'da köy sakinleri, 100 yılı aşkın bir süredir köyün içme suyunu karşılayan kaynak suyunun kurumamasına karşılık Allah'a şükürlerini eda etmek için kurban kesiyorlar.

 

Batman'ın Kozluk (Hazo) ilçesine bağlı yaklaşık 140 hane ve 826 nüfusa sahip Geçitaltı (Goğ) köyü sakinleri, yaklaşık 100 yılı aşkın bir süredir, durmadan akan kaynak suyuna karşılık her yıl ağustos ayında 'şükür kurbanı' kesiyor.

Köy halkı tarafından her yıl ağustos son perşembe gününde düzenlenen kurban kesimine çevre il, ilçe ve köylerinden gelenler de oluyor.

Bir bayram havasını andıran 'şükür kurbanı' etkinliği, ayrıca akrabaların ve ilçe halkının dostluk ve muhabbetlerinin pekiştiği bir ortam hazırlıyor.

Bir asırdan fazla bir süredir sürdürdükleri gelenek hakkında İLKHA'ya konuşan köy halkı, su nimetine karşı kurban keserek Allah'a olan şükürlerini eda ettiklerini belirtti.

Geçitaltı köyü muhtarı Mehmet Ön, her sene ağustos ayında 'su şükrü' için kurbanlar kestiklerini söyledi.

Mehmet Ön

"Allah bize bu suyu verdiği için şükrediyoruz"

Su sayesinde her türlü ihtiyaçlarını karşıladıklarını vurgulayan Ön, "Yıllardan beri atalarımızdan bu yana her sene ağustos ayının son perşembe günü bir ziyaret yapılmaktadır. Bu ziyaretin amacı su içindir. Allah'a şükretmek içindir. Allah bize bu suyu verdiği için biz de ona şükrediyoruz. Bu nedenle de her ev bir kurban kesiyor ve millete yediriyor. Diyarbakır'dan, Bismil'den, Batman'dan, Sason'dan, bölgeden bayağı millet geliyor. Domatesimiz, fasulyemiz, yoncamız, hayvanlarımız hep bu sudan faydalanıyor. Bu su içme suyumuzu karşılıyor. Şükürler olsun." dedi.

Mehmet Aksoy

"Herkese tavsiye ederim"

İstanbul'dan her yıl Kozluk ilçesine geldiğini belirten Mehmet Aksoy, "İstanbul'da oturmaktayım. Şu suyun hürmetine her sene perşembe günü burada ziyaret var, kurbanlar kesiliyor. Bu su kaynak suyudur. Buz gibidir. Karpuzu koy anında çatlar. O derece güzel bir yer. Herkese tavsiye ederim. Her sene gelirim buraya." ifadelerini kullandı.

Halise Güler

Bursa'dan Kozluk ilçesine gelen bir diğer vatandaş Halise Güler ise suyun çok güzel, şifalı olduğuna inandıklarını söyledi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55