Aksu: Gençlik manevi buhranda, çözüm değer temelli eğitimde

Aksu: Gençlik manevi buhranda, çözüm değer temelli eğitimde
ÖNDER Gaziantep Şube Başkanı Dr. Yemliha Aksu, modern çağın manevi boşluğuna dikkat çekerek, değerlere dayalı eğitimin önemine vurgu yaptı. İmam hatip okullarının bu alandaki rolüne işaret eden Aksu, toplumun yeniden kendi köklerine yönelmesi gerektiğini belirtti.

Dünya genelinde İslami terbiyeden uzak, kendi değerlerine yabancı bir eğitimle büyüyen gençlerin karşı karşıya kaldığı tehlikenin gerek akademik çevrelerde gerekse sosyal medyada sık sık dile getirildiğine değinen ÖNDER Gaziantep Şube Başkanı Dr. Yemliha Aksu, imam hatip okullarında verilen akademik derslerin yanı sıra manevi eğitimin de önemine dikkat çekti. Aksu, manevi buhranın 21. yüzyılın bir hastalığı haline geldiğini vurguladı.

"Aşkın değerlere ait eğitimin büyük bir önemi ortaya çıkıyor"

Manevi değerleri barındırmayan eğitimin gençleri değerlerinden uzaklaştırdığına değinen Aksu, "21. yüzyılın geldiği şu noktada aslında bütün dünya ülkeleri, bütün dünya halkları aynı sıkıntıyı çekmektedir. Kendi ülkemizde de maalesef yeni yetişen neslin birtakım sıkıntılarıyla karşı karşıyayız. Bu sıkıntıların temelinde değişimin, gelişimin; ekonomik, sosyal ve teknolojik anlamda; dijital çağın gelişiminin çok ciddi etkileri var. Hemen her ülke bu sıkıntıyı bir şekilde gerek akademik çevrelerde gerekse sosyal medyada dile getirmekte. Biz de maalesef bundan şu anda nasibimizi aldık. Bu sadece Millî Eğitim'in bir meselesi değil. Değişen ve gelişen bu çağda neslin bu şekilde savrulmasında sadece müfredatın eksikliği değil; sosyal ve ekonomik bazı olumsuzlukların da etkisi olduğunu düşünüyoruz. İşte tam da bu noktada aşkın değerlere ait eğitimin büyük önemi ortaya çıkıyor. Çünkü insanlar, hele hele gençler, hayat tarzlarını ve felsefelerini oluştururken yalnızca ülkelerinin gerçekleriyle değil, aynı zamanda geçmişten gelen kültürel değerlerle bunu belirliyor" dedi.

"28 Şubat'tan sonra bu okulların eksikliği hissedildi"

Bin yıl sürecek denilen darbenin ardından imam hatip okullarına yönelik kapatılma kararlarına değinen Aksu, "Beraberinde inandığı değerler, geçmişten bugüne taşıdığı kültürel mirasın da etkisi büyük. İmam hatip liselerinin bu değerleri müfredatında barındırdığını görüyoruz. 28 Şubat süreciyle birlikte bu okullar kısmen sekteye uğrasa da sonrasında bu eksiklik açık şekilde hissedildi. Net olarak görüldü ki hiçbir nesle manevi değerler verilmediğinde, bu eğitimi almadığında çevresel faktörlerin ve yabancı unsurların etkisi altına çok kolay girebiliyor. Bu da kişinin kendi toplumuyla çatışmasına yol açabiliyor. Bu nedenle 28 Şubat'tan sonraki süreçte, bu okulların kıymeti daha iyi anlaşıldı. 2012 yılında çıkarılan kanunla birlikte, 12 yıllık kesintisiz eğitimin revize edilmesi sayesinde halkın imam hatiplere olan teveccühü tekrar canlandı, elhamdülillah" ifadelerini kullandı.

"Ölü yıkayıcı diyorlardı"

28 Şubat zihniyetinin imam hatip okullarına bakışının çirkinliğine değinen Aksu, "Okullarımızdan mezun olanlara 'ölü yıkayıcı' ve 'imam' gibi ifadeler aşağılayıcı biçimde kullanılıyordu. Bu da toplumda yerleşmiş olumsuz bir algıyı yansıtıyordu. Bugün ise bu okullardan mezun olanların akademik ve mesleki başarıları, ülkenin pek çok sektöründe görev almaları ve başarılı olmalarıyla birlikte halkın bu algısında ciddi bir değişim yaşandı. Artık halkımız imam hatiplere şu gözle bakıyor: 'Evladım hem akademik eğitim alsın hem de kendi değerlerini benimseyen, yaşayan bir fert olsun.' Bu anlayışla birlikte imam hatip okulları, toplumda 28 Şubat sonrasında ciddi bir yer edinmeye başladı" diye konuştu.

"İmam hatipler toplumda ciddi bir yer edinmeye başladı"

İmam hatip okullarının her geçen gün daha fazla rağbet gördüğünü belirten Aksu, "İmam hatip okullarımız artık kamusal alanda kendini hissettirir ve hakkında konuşulur hale geldi. Belki ilk dönemlerde sadece imamlık ve hatiplik amacıyla öğrenci yetiştiriyorlardı. Ama 1980'li yıllardan itibaren bu okullardan mezun olanlar mühendislik, tıp, hukuk, siyasal bilgiler gibi alanlara yönelerek eğitimlerini tamamladı ve ülkenin birçok kademesinde görev alır hale geldi" dedi.

Aksu: Gençlik manevi buhranda, çözüm değer temelli eğitimde

Aksu: Gençlik manevi buhranda, çözüm değer temelli eğitimde

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.