,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 25 °C

Akça Kimya 2022’nin ilk 9 ayında VÖK hedefinin yüzde 87 üzerine çıktı

Akça Kimya 2022’nin ilk 9 ayında VÖK hedefinin yüzde 87 üzerine çıktı
Kuruluş tarihi olan 1942 yılından bu yana kimya sektörü içinde varlık gösteren Zülfikarlar Holding bünyesinde yer alan Akça Kimya, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde brüt kar hedefinin yüzde 287 katına ulaştı.

Alkaliler, fosfatlar, tuzlar ve asit grupları başta olmak üzere 100’ü aşkın ürün çeşidi ile hijyen, kozmetik, gıda ve yem, tarım, kağıt, tekstil, maden, metal, yapı ve boya sektörleri gibi birçok endüstri alanına kimyasal ürün tedarik eden Akça Kimya, istikrarlı büyümesine devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 110 milyon TL FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) kaydeden Akça Kimya, 2022 yılının ilk dokuz ayında bu rakamın yüzde 42 fazlasını gerçekleştirdi.

Yılın ilk dokuz ayını değerlendiren Akça Kimya Genel Müdürü Alp Sarıcı, bu dokuz ayda büyük bir sıçrama gerçekleştirdiklerini belirterek, “2021 yılı sonrası birçok bilinmezin olmasına rağmen 2022 yılının üçüncü çeyreği sonunda FAVÖK’de yüzde 42; VÖK’de ise yüzde 87 bütçemizin üzerine çıkmayı başardık. Akça Kimya olarak iyi bir finansal yönetim gösterdik ve uyguladığımız finansal stratejiler sonucu yıl sonu VÖK (Vergi Öncesi Kâr) hedefimizin iki katına ulaşacağız” diye konuştu.

alp-sarici.jpg

“Türkiye’nin dört bir yanına kimyasal maddelerimizi gönderebilir hale geldik”

Bugün Türkiye’nin dört bir yanına kimyasal madde gönderebilir hale gelen Akça Kimya’nın; Yarımca, Aliağa, İskenderun ve Hadımköy’de antrepoları olduğunun altını çizen Sarıcı, “Akça Kimya olarak halihazırda İzmit-Yarımca’da kuru kimyasallar için 4 bin metrekarelik antrepoya sahibiz. Sıvı kimyasallar için de 40 bin metreküp kapasiteli 21 antrepo tankı işletiyoruz. Ayrıca tesisimizin kendine özel limanı var ve sıvı yük gemilerinin tahliye işlemleri için kullanılabiliyor. Bu sayede gemi bazında yüksek miktarlardaki ürünlerin getirilmesi ve depolanmasına olanak sağlanıyor.” dedi.

Yeni ürünler üzerinde çalışılıyor

İş geliştirme faaliyetlerine yoğunlaşarak yeni ürünler üzerinde çalıştıklarını ve olmadıkları sektörleri mercek altına aldıklarını vurgulayan Alp Sarıcı, ihracat lojistik alt yapısını büyütmeyi de planladıklarını söyledi. Sarıcı, bu sayede stoksuz çalışmayı tercih eden ve ithalat zorluğu yaşayan üretici firmalara güçlü finansal yapısı, satın alma gücü,  geniş ürün portföyü ve yüksek stoklama kapasitesi ile üretim sektörünün dalgalanmalarından etkilenmeyecekleri bir yapı kurmakta olduklarını belirtti.

 

 

“Kimya sektöründe yıllık miktar bazında yüzde 5-7 oranında büyüme öngörüyoruz”

Kimya sektörü ile ilgili de konuşan Sarıcı, “Türkiye’de kimya sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 6 bin 500 tane firma var. Sektörün genel durumu ise dönemden döneme değişiklik gösteriyor. Global pazarda tedarik zincirinde yaşanan navlun fiyatlarının normale dönüşü, küresel resesyon ile taleplerdeki düşüşler ve kimyasal malzemelerde son çeyrekte geriye gidiş bekleniyor. İlk üç çeyrekteki kazanımların kısmen geri verildiği bir çeyrek ile kimya sektöründe yıllık miktar bazında büyümesini yaklaşık yüzde 5-7 oranında öngörüyoruz. Yılın ikinci yarısında gerçekleşen geri gelmelere rağmen ihracatta kimya sektörü son 7 aydır lokomotif sektör. Dış pazarlardaki gelişmeler ile ihracat, kimya sektörü için adeta bir güvenlik valfi görevi görmekte. Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayan enerji krizi sonrası özellikle enerji yoğun ürünlerde Türkiye’nin önü daha fazla açıldı ve üretimin kısmen kapandığı Avrupa’ya ihracat olanakları giderek arttı. Bunun dışında, ülkemizde ithalat ağırlıklı olan kimya sektöründe, gümrükleme işlemlerinde özellikle tarım ve gıda mallarında mevzuatın yorucu ve çok fazla prosedür gerektirmesi ürünlerin pazara aktarılması konusunda gecikmelere sebep oluyor. Gümrükleme faaliyetlerinin hızlandırılması ve elektronik ortamda hızlı bir şekilde çözülebilmesinin tüm sektöre ivme kazandıracağını düşünüyorum” dedi.

Türk Kimya Endüstrisi, ilk 9 ayda yüzde 40’lık artışla 25.6 Milyar USD ihracat gerçekleştirdi

Sarıcı, gelinen nokta ile ilgili, “2022 yılının üç çeyreğini 25.6 Milyar USD ihracat ile tamamlayan kimya endüstrisi aynı zamanda diğer sektörlere verdiği destek ile (otomotiv, refrakter, kozmetik, yapı malzemeleri, tarım, gıda vs.) bu sektörlerin de ihracatına dolaylı yoldan katkı sağlıyor. Jeopolitik önemi, Asya ile Avrupa arasında gerçek bir lojistik köprüsü olma özelliği, AB’ye tır ve gemiler ile kısa transit sürelerinde ulaşabiliyor olması Türkiye’yi bir ihracat ara lojistik merkezi durumuna getiriyor. Bu pozisyonu çok iyi bir şekilde kullanan Türkiye kimya alanındaki ihracatını başarılı bir şekilde artırmaya devam etmekte” değerlendirmesinde bulundu.

Sarıcı, kimya sektöründe ana hammaddelerde maalesef dışarı bağımlı olan Türkiye’nin ihracatta başarısını sürdürülebilir tutabilmek için daha fazla katma değerli ürünler üretmek, markalaşmak, süratli ve çevik yapısını korumak zorunda olduğunu ifade etti.

2022 yılının ikinci yarısından bu yana hammadde pazarının belirsizliklerle dolu olduğuna değinen Sarıcı, “Birinci yarı yılın aksine küresel pazarda global resesyon beklentisi ile petrol ve emtia fiyatlarında bir düşüş öngörüyoruz. Uzak Doğu’da pandemi süreci ile ilgili tekrardan kapanmalar ile tedarik zincirlerinde kırılmalar bekliyoruz. Buna ek olarak yaşanan küresel resesyon ile bazı hammaddelerde talep düşüklüğü bir taraftan fiyatları aşağıya çekerken, aynı zamanda karlılığın düşmesi ile özellikle Batılı üreticilerin bazı enerji yoğun ürünlerde geçici olarak üretimi durdurması tekrardan tedarik sıkıntısı ve fiyat artışlarına sebep olacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması26 Nisan 2024 Cuma 10:38
  • ÇAYKUR 1072 işçi alımı başvuruları başladı26 Nisan 2024 Cuma 10:29
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?26 Nisan 2024 Cuma 09:46
  • Döviz kurlarında son durum26 Nisan 2024 Cuma 09:23
  • Merkez Bankası faiz kararını açıkladı25 Nisan 2024 Perşembe 14:03
  • Brent petrolün varili 88 dolar seviyesinde25 Nisan 2024 Perşembe 09:58
  • Altın fiyatları bugün ne kadar?25 Nisan 2024 Perşembe 09:20
  • Döviz kurlarında son durum25 Nisan 2024 Perşembe 09:01
  • Motorine 1 lira 16 kuruş indirim25 Nisan 2024 Perşembe 00:20
  • Politika faizi yıl sonu beklentisi yüzde 4524 Nisan 2024 Çarşamba 13:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 658 98 55