,
  • BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 20 °C

Aile Hekimleri Derneği Başkanına sözlü saldırı iddiası

Aile Hekimleri Derneği Başkanına sözlü saldırı iddiası
Siirt Aile Hekimleri Dernek Başkanı Özgür Aydın, iş başvurusu için usulsüz rapor talep eden avukat kızın babası tarafından sözlü ve fiili saldırıya maruz kaldığını ileri sürerek, yasal süreç başlattıklarını ifade etti.

Siirt Aile Hekimleri Dernek Başkanı Özgür Aydın, iş başvurusu için rapor talep eden avukat kızın babası tarafından sözlü saldırıya şiddete maruz kaldığını iddia etti.

Sağlık çalışanlarının bazı hasta ve hasta yakınlarının usulsüz rapor talepleriyle karşılaştıklarından ötürü sözlü ve fiziki şiddete maruz kaldıklarını ve tehdit edildiklerini belirten Aydın, gerek devlet kurumları gerekse de özel kuruluşların işe başlatacakları personellerini rapor almak üzere aile hekimlerine yönlendirmemeleri gerektiğini söyledi.

“Şiddet olaylarının başında usulsüz rapor talepleri gelmektedir”

Maruz kaldığı sözlü saldırıyı İLKHA’ya anlatan Aydın, “Bizler vatandaşlarımız mağdur olmasın diye elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Olabildiğince esnek davranıyoruz ama tüm bunlara rağmen bazı hastalar ve yakınları kendi istekleri karşılanmadığı için taşkınlık çıkarmaktadırlar. Bu şiddet olaylarının başında usulsüz rapor talepleri gelmektedir. Maalesef birçok kurum ve kuruluş kişileri rapor almak üzere aile hekimliği birimlerine yönlendirmektedir. Rapor sanki muhtarlıktan alınacak bir ikametgâhmış gibi bizden talep edilmektedir. Oysa normal sağlık raporu diye bir şey yoktur. Bir kişinin fiziksel ve ruhsal olarak tam sağlıklı olduğu ancak hastanedeki sağlık kurulu raporu ile anlaşılabilir. Bunun dışında her rapor bir neden için verilmektedir. Örneğin kişi bize rapor talebiyle gelirken bu raporu ne için talep ettiği çok önemlidir. Bu raporu işe başlamak için mi talep ediyor, memur olmak için mi talep ediyor, avukatlık stajı için mi talep ediyor? Bunlar bizim için önemli konulardır.” diye konuştu.

Resmi ve özel kurumlardan işe başlatacakları personellerini rapor almak üzere aile hekimlerine yönlendirmemelerini talep eden Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:

“İş kanununa göre; raporu kendi işyeri hekimleri vermelidir. Aile hekimleri bu raporu veremezler. Örneğin avukatlık stajı için başvuran kişiler avukatlık staj yönetmeliğine göre baroya uzman hekimden aldıkları raporu götürmeleri gerekmektedir. Biz bunları gerek kurum ve kuruluşlarla görüşerek ve gerekse de vatandaşlarımıza ilgili durumu açıklayarak detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Vatandaşlarımızın çoğu anlayışla karşılasa da sorun çıkaran, taşkınlık çıkaran, zorla rapor almaya çalışan ve hatta sözlü ve fiziki saldırıya kalkışıp tehdit etmeye çalışan kişiler de oluyor.”

“Uğradığım şiddet nedeni ile beyaz kod alarmı verdim”

Uğradığı sözlü ve fiili şiddet olayı ile ilgili açıklamada bulunan Aydın, “Bunun en son örneğini ben yaşadım. İlgili kişi avukat kızına rapor almak üzere ASM’mizdeki doktor arkadaşımıza başvuruda bulundu. Doktor arkadaşımız mevzuat konusunda bana danıştı ben de gerekli bilgilendirmeyi yaptım. Daha sonra da arkadaşımız kendi kanaati doğrultusunda kişiyi uzman hekime sevk etmek istedi. Ama şahıs bu sebepten ötürü bana sözlü ve fiziki saldırıda bulundu ve tehditler savurdu. Ben de hemen beyaz kod verdim. ASM’de on bir kişinin ıslak imzasıyla tutanak tuttuk. Polis merkezinde şahitlerimle birlikte ifade verdim. Ve kamera görüntüleriyle birlikte olay savcılığa intikal etti. Beyaz Kod verdiğimden ötürü olaya direkt olarak Sağlık Bakanlığımız müdahil oluyor ve görevi başındaki sağlık personeline şiddet uygulandığından uzlaşma olmaksızın kamu davası açıyor.” diye konuştu.

“Sağlıkta Şiddet Yasası”

Davayı yakından takip edeceklerini belirten Aydın,  avukatlarını devreye sokacaklarını söyledi. Aydın, “Türkiye’deki meslektaşlarımın tümünün olaydan haberi var. Bu dava artık tüm doktorların ve tüm sağlık çalışanlarının davası olmuştur. Bu işin peşini asla bırakmayacağız. Biz muz cumhuriyetinde yaşamıyoruz. Anayasal bir hukuk devletinde yaşıyoruz. Hiç kimse yasalardan üstün değildir. Hiç kimse savcılarımızı ve hâkimlerimizi küçük düşürücü ve aşağılayıcı ifadeler kullanamaz. Gerek ilgili kişi gerekse de sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan herkes bunu öğrenecek. Sağlıkta şiddet yasası çıkması hususunda yoğun çaba sarf etmekteyiz. Bu sebeple adalet bakanlığımızdan randevu talebimiz oldu. Sağlıkta Şiddet Yasası’yla birlikte sağlık çalışanlarına en ufak bir saldırıda kişilerin kolluk kuvvetleriyle birlikte gözaltına alınıp tutuklanmasını talep ediyoruz. Ayıca ilgili kişilerin SGK’dan hiçbir şekilde yararlanmamalarını talep ediyoruz.” dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55