,
  • BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 28 °C

Afganistan Merkez Bankası: Uluslararası yaptırımlar, ülkenin mali istikrarını ciddi şekilde etkiliyor

Afganistan Merkez Bankası: Uluslararası yaptırımlar, ülkenin mali istikrarını ciddi şekilde etkiliyor
Da Afghanistan Bank Başkanı Hidayetullah Bedri, BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DeCarlo ile gerçekleştirdiği görüşmede, Afganistan'ın bankacılık sektörüne uygulanan uluslararası yaptırımların olumsuz etkilerini dile getirdi.

Başkent Kabil'de DAB merkez ofisinde gerçekleşen görüşmede, ülkenin ekonomik durumu, finansal istikrar ve Afganistan'daki bankacılık sektörünün karşılaştığı zorluklar ele alındı.

Afganistan Merkez Bankası (Da Afghanistan Bank) Başkanı Hidayetullah Bedri, BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DeCarlo ve beraberindeki heyetle gerçekleştirdiği toplantıda, ülkedeki mevcut ekonomik şartlar hakkında BM heyetine kapsamlı bir brifing verdi.

DAB Başkanı Bedri, uluslararası toplum tarafından Afganistan'ın bankacılık sektörüne uygulanan yaptırımların finans sektörünü olumsuz etkileyerek halkın ciddi zarara uğramasına neden olduğunu belirtti.

Bedri, "Yaptırımlar halkların satın alma gücünün azalmasına yol açtı ve Afganistan bankalarının uluslararası finans ve bankacılık sistemine erişimde zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden oldu." dedi.

Yaptırımların, Afganistan bankalarının uluslararası finans ve bankacılık sistemlerine erişimini engellediğine dikkat çeken DAB Başkanı Bedri, yaptırımlara rağmen Afganistan Merkez Bankası'nın bankacılık sektöründeki likidite sorunlarını çözmek için gösterdiği çabalara değinerek devam eden ilerleme konusundaki iyimserliğini dile getirdi.

Bedri, Afganistan'ın bankacılık sektörünün uluslararası yaptırımlardan kurtarılmasının temel bir insani hak ve tüm Afganlar tarafından paylaşılan bir talep olduğunu muhataplarına aktardı.

Uluslararası finansal kuruluşların iş birliğiyle, ülkedeki finansal hizmetlerin geliştirilmesinin önemini vurgulayan DAB Başkanı Bedri, Afganistan Merkez Bankası'nın, İslami ilkelere dayalı mikro kredilerin ve finansal hizmetlerin büyümesi için kapsamlı ve yasal bir çerçeve oluşturduğunun altını çizdi.

Mikro kredilere erişimin kolaylaştırılması ve işletmelerin uygun koşullar altında büyümesinin desteklenmesi gerektiğini belirten Bedri, mikro finansmanın; ekonomik büyüme, istihdam yaratma, ekonomik toparlanma ve insan haklarının korunmasına olumlu katkıda bulunduğunu söyledi.

Afganistan İslam Emirliği'nin döviz rezervlerinin serbest bırakılmasına ilişkin tartışmaların da ele alındığı görüşmede, söz konusu rezervlerin dondurulmasının ülkenin ekonomik büyümesine ve kalkınmasına engel olduğuna vurgu yapıldı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DeCarlo, Afganistan ile birçok önemli alanda iş birliğini sürdürme taahhüdünde bulundu. Ekonomik büyümede bankacılık sektörünün rolünün önemli olduğunu belirten DeCarlo, diğer ülkelerin deneyimlerinden yararlanılması ve finansal hizmetlerin geliştirilmesi için özel sektörün desteklenmesi, mikrofinans ve İslami finansmanın sağlanmasının önemli olduğunu ve ortak iş birliği gerektirdiğini belirtti.

BM Afganistan Özel Temsilcisi Roza Otunbayeva'nın da hazır bulunduğu görüşmelerin; Afganistan'ın karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukların çözümüne katkıda bulunarak mali istikrarın sağlanması ve kalkınmaya yönelik uluslararası iş birliğini güçlendirmesi bekleniyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55