,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 25 °C

Afganistan Dışişleri Bakanı Muttaki: Bölge ülkeleriyle ilişkilerimiz güçleniyor

Afganistan Dışişleri Bakanı Muttaki: Bölge ülkeleriyle ilişkilerimiz güçleniyor
Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, yürüttükleri dengeli dış politika sayesinde bölge ülkeleri ve diğer ülkelerle olan ilişkilerinin giderek güçlenmeye başladığını söyledi.

Hükümetin Hesap Verebilirlik Programı'nda konuşan Muttaki, Dışişleri Bakanlığı'nın geçen yılki faaliyetleri ve elde ettiği başarılar hakkında sunumda bulundu.

Bakan Muttaki, dış politikada dengeli bir diplomasi yürüttüklerini belirterek Afganistan İslam Emirliği'nin artık büyük güçler arasındaki bir rekabet alanı haline gelmesini istemediklerine vurgu yaptı.

Muttaki, İslam Emirliği'nin uyguladığı dengeli dış politika sayesinde, aralarında ABD'nin de bulunduğu birçok ülkeyi, Afganistan'daki silahlı muhalefeti desteklememeye ikna ettiklerini hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Muttaki, "Dengeli bir politika benimseyerek, Afganistan'ın artık büyük güçler arasında bir rekabet alanı haline gelmesini istemiyoruz. Aksine tüm dünya ülkeleriyle temelleri sağlam olan siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmak istiyoruz." dedi.

Muttaki, son iki yılda İslam Emirliği'nin iç farklılıkları ortadan kaldırdığını, ülkede merkezi bir düzen yerleştirildiğini, Afgan toprakları üzerinde egemenliğin sağlandığını ve yönetimin, ülkedeki farklı etnisiteleri de içeren kapsayıcı bir hükümet olduğunu kaydetti.

Mevcut yönetimin, Afgan ürünlerinin yurtdışına ihraç edilebilmesi için komşu ülkelerle sınır yollarını açık tuttuğunu belirten Bakan Muttaki, Pakistanlı yetkililerin kaygılarına ilişkin olarak, komşu ülkede yaşanan son gelişmelerin Afganistan'la hiçbir ilgisi olmayan bir iç mesele olduğunu ifade etti.

Hükümetin Hesap Verebilirlik Programı'nda konuşan Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İlişkiler Başkanı Şafi Azam ise, birçok ülkedeki Afgan büyükelçilik ve konsolosluklarını, ekonomik kalkınma ve Afgan ürünlerinin pazarlanması için birer merkeze dönüştürdüklerini söyledi.

Azam, Türkmenistan'dan gaz transferi projesinin Pakistan ve Hindistan ile yürütülen aktif diplomatik çabalar sonucunda onaylanarak hayata geçirildiğini aktardı.

Dışişleri Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar konusunda yönetime brifing veren Konsolosluk İşleri Müdürü ise, geçen yıl çeşitli ülkelerden 3 bin 500 Afgan mahkûmun Afganistan'a nakledildiğini ve sürecin işlemeye devam ettiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığının şu anda Afgan mülteci sorununun çözümü için bölge ülkeleriyle ortak bir komite çerçevesinde çalışma planı üzerinde de çalıştığı ifade edildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55