,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C

Afganistan Başbakan Yardımcısı Birader, İran İçişleri Bakanı Wahidi ile bir araya geldi

Afganistan Başbakan Yardımcısı Birader, İran İçişleri Bakanı Wahidi ile bir araya geldi
Afganistan İslam Emirliği Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Molla Abdulğani Birader'in İran İslam Cumhuriyeti'ndeki temasları devam ediyor.

 

Afganistan Başbakan Yardımcısı Birader, İran İçişleri Bakanı Ahmed Wahidi ile Tahran'da bir araya geldi.

İçişleri Bakanlığı ofisinde gerçekleşen görüşmeye; İranlı yetkililerin yanı sıra çok sayıda Afganistanlı bakan ve yetkililer katıldı.

Birader, İran hükümetine; zor zamanlarda Afgan halkına verdiği destek ve yardımlardan dolayı teşekkürlerini sunarak İran'ın sürekli olarak zor durumdaki Afganlara yardım sağladığını ve milyonlarca Afgan mülteciye ev sahipliği yapmaya devam ettiğini kaydetti.

İki dost ülke arasında ekonomi ve güvenlik alanlarında daha fazla iş birliğinin önemine dikkat çeken Birader, istikrarlı ve müreffeh bir Afganistan'ın hem iki ülkeye hem de bölge ve dünya ülkelerine fayda sağlayacağına vurgu yaptı.

İran İçişleri Bakanı Wahidi'den, İran'da çeşitli suçlarla yargılanan Afganistanlı mahkumların teslim edilmesi talebinde bulunan Birader, Afganistan'ın ekonomik durumunu iyileştirme, Afgan vatandaşlarının onurlu bir yaşam sürmelerine ve kendi vatanlarında hizmet etmelerine olanak sağlama konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Ülkesinin narkotik suçlarla mücadeledeki önceliğin altını çizen Molla Birader, Afganistan'da uyuşturucu ekimi ve satışının azaltılmasında önemli ilerleme kaydedildiğine dikkat çekti.

İran İçişleri Bakanı Ahmed Wahidi, Afgan heyetinin ülkesini ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek İran ile Afganistan'ın ekonomik ve ticari bağlarının güçlendirilmesi konusunda ortaya çıkan fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

İran'ın, Afgan ürünlerinin kendi topraklarından geçişine verdiği desteğe vurgu yapan Wahidi, ayıca Afgan ürünlerini İran'da pazarlamaları için Afgan heyetine de çağrıda bulundu.

Afgan mültecilerin İran'a yerleşmesini olumlu bir iş fırsatı olarak gördüklerini kaydeden Wahidi, her iki ülke arasında mülteci sorunlarının ele alınması için ortak bir komite kurulması teklifinde bulundu.

Bakan Wahidi görüşmede; sınır güvenliği, ortak pazarların kurulması, uyuşturucuyla mücadele çabaları, ticaret ve transit gelişimi, sınır bölgelerinde yaşam kalitesinin iyileştirilmesi gibi İran'ın önceliklerini sıraladı.

Heyetler arasında yapılan görüşmelerde ise, Çabahar'dan Nimruz, Helmand ve Kandahar'a bir demiryolunun inşası, Afgan öğrencilere yönelik eğitim fırsatları, Afganistan üzerinden İran-Çin bağlantısı ve Özbekistan'ın Afganistan üzerinden Umman Körfezi'ne bağlanması da dahil olmak üzere birçok önemli konu ele alındı.

İran heyeti, Afganistan üzerinden Çin ile bağlantı kurulmasının önemine vurgu yaparak, bunun her iki ülke açısından da yararlı olduğuna dikkat çekti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55