,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C

Adana'da 'Ahilik Haftası' kutlandı

Adana'da 'Ahilik Haftası' kutlandı
Adana'da Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen programda, yılın ahisi, kalfası ve çırağına plaket verildi.

Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanlığınca (ESOB), Ahilik Haftası kapsamında, Büyüksaat Ziya Paşa Parkı'nda program düzenlendi.

Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Mehmet Taşçı tarafından yapılan dua ile başladı.

Ahilik Haftası kapsamında İlin Ahisi seçilen ayakkabı ustası ve aynı zamanda Ayakkabıcılar, Deri ve Kösele İşleyicileri Esnaf Odası Başkanı Ali Süme’ye Ahilik Kaftanı Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göger tarafından giydirildi. İlin Ahisi ödülü ise AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık tarafından verildi.

"Bizler kadim bir medeniyetin, kadim bir kültürün evlatlarıyız"

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger törende yaptığı konuşmada, "Bizler kadim bir medeniyetin, kadim bir kültürün evlatlarıyız. 2000 yıllık, belki daha uzun süren bir devlet geleneğimiz var. Devlet geleneğimizde bir şehir, bir devlet kurulurken önce bir mabet inşa edilir, hemen yanına bir ilim yuvası, medrese inşa edilir, ardından da hemen yanı başına bir çarşı merkezi, hanıyla hamamıyla esnafın ticaret yapabileceği işini, aşını temin edeceği bir iş hanı temin edilir. Bugün bu ruhu yaşattıkları için oda başkanlarımıza ve esnafımıza çok teşekkür ediyorum. Standart ve üretim kalitesini belirleyen ahilik aynı zamanda çarşı esnafının ahlakını, edebini, yüce değerlerle donatılmasını önemseyen bir yoldur." şeklinde konuştu.

"Devlet otağımızın orta direği esnafımızdır"

Esnafa bereketli kazançlar dileyen Vali Köşger, "Cumhuriyetimizin 2. yüzyılı 1.yüzyılından daha parlak olacak. Bu sizlerin sayenizde olacak. Devlet otağımızın orta direği esnafımızdır. Orta direğimiz ne kadar sağlam, donanımlı, gayretli, çalışkan, vatanına ve milletine sahipse ülke o kadar yükselecektir. Adana esnafımızda gördüğümüz bu güzel manzara Türkiye’nin ikinci yüzyılının daha parlak olacağını bizlere müjdeliyor." diye konuştu.

"Ahilik sadece ticari faaliyetlere değil, hayatın tümüne dair kurallar getiren bir kültürdür"

Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göger ise konuşmasında, Ahilik geleneğinin, ekonomik ve sosyal yönden önemine vurgu yaptı.

Ahiliğin, Dünyada eşi benzeri bulunmayan önemli bir kültür hazinesi olduğuna dikkat çeken Göger, "Ekonomik, sosyal ve kültürel kazanımlarının yanı sıra milli birlik ve beraberliğimizin de teminatlarından birisidir. Ahilik sadece ticari faaliyetlere değil, hayatın tümüne dair kurallar getiren bir kültürdür. Bizler biliyoruz ki geleneği olmayanın geleceği de olmaz.  Bu anlayıştan hareketle, gelenek ve göreneklerimizi, değerlerimizi yaşatmak, Ahiliğin taşıdığı milli, dini, ahlaki ve evrensel değerleri yeniden insanlığın hizmetine sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İnanıyoruz ki Ahilik ruhunu ne kadar güçlü tutar, milletimize has bu kültür hazinesini yeni nesillere ne derece doğru ve güçlü aktarabilirsek, geleceğimize de o derece güvenle bakabiliriz." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından ilin Ahisi Kaftan giyme ve ödül törenine geçildi.

İlin kalfası berber Ümit Yıldırım'a plaketi Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, ödülü ise Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan tarafından takdim edildi.

İlin çırağı elektrikçi Ömer Teker'in plaketi ise ESKKK 1. Bölge Başkanı Muhammet Yalçın, ödülü ise Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz tarafından takdim edildi.

Ödül töreninin ardından meslek stantları ziyaret edildi.

Vatandaşların yoğun katılım sağladığı Ahilik Haftası kutlamalarında konuklara Ahilik pilavı ikramında bulunuldu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55