,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 24 °C

ABD'deki üçlü zirvedeki ortak açıklamaya Çin'den tepki

ABD'deki üçlü zirvedeki ortak açıklamaya Çin'den tepki
Çin, ABD, Güney Kore ve Japonya'nın Camp David'de yaptığı üçlü zirvedeki ortak açıklamada Güney Çin Denizi ve Tayvan konusunda yapılan açıklamaları, "Çin'i karalama girişimi" ve "iç işlerine müdahale" olarak niteleyerek tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, üç ülkenin, Çin'in Güney Çin Denizi'nde "yasa dışı egemenlik taleplerini desteklemek üzere tehlikeli ve saldırgan davranışlarda bulunduğu" eleştirisine ve "Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarın uluslararası toplumun güvenlik ve refahının vazgeçilmez unsuru olduğu" vurgusuna tepki gösterdi.

Açıklamaların, Çin'in iç işlerine açık müdahale, Çin'i karalamaya, komşularıyla ihtilaf yaratmaya yönelik bilinçli girişim olduğunu savunan Sözcü Vang, bunu kınadıklarını ve ilgili tarafları protesto ettiklerini bildirdi.

Vang, ABD'nin üçlü işbirliğinin başka bir ülkeyi hedef almadığını vurguladığına dikkati çekerek, "ABD'ye sözleriyle eylemlerinin uzlaştırmaya, ittifaklarını canlandırmanın Çin'i hedef almadığı açıklamasının arkasında durmaya, Çin'i karalayarak çıkarlarına zarar vermekten, bölünme ve cepheleşme yaratarak bölgesel barışa ve istikrarın altını oymaktan vazgeçmeye çağırıyoruz." dedi.

Asya-Pasifik'te iki eğilimin görüldüğü, bir tarafta dayanışma, işbirliği ve ekonomik bütünleşmeye yönelik Bölgesel Kapsamlı Ekonomik İşbirliği (RCEP) ve Kapsamlı İlerici Trans-Pasifik Ortaklığı (CPTPP) gibi çabalarının, öte tarafta bölünme ve cepheleşme oluşturmaya, Soğuk Savaş zihniyetini canlandırmaya yönelik AUKUS, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (Quad) ve ABD-Japonya-Güney Kore ortaklığı benzeri girişimlerin olduğunu belirten Vang, "Ne yazık ki ABD ilkinde yokken ikinciler onun etrafında şekilleniyor." diye konuştu.

Vang, "Asya-Pasifik barış ve kalkınmanın vaat edilmiş topraklarıdır. Ne büyük güç mücadelesinin boks ringi ne de sıcak veya soğuk savaşın sahası olmalıdır. Soğuk savaş çabalarına bölge ülkeleri ve halkları karşı çıkacak, hegemonya kurmayı ve sürdürmeyi amaçlayanlar başarısızlığa mahkum olacaktır." ifadelerini kullandı.

Vang, Tayvan Boğazı'nı iki yakası arasındaki barışa yönelik en büyük tehdidin "Tayvan'ın bağımsızlığını" savunanlar ve dış güçlerle işbirliği olduğunu kaydederek, "Eğer ilgili ülkeler Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı önemsiyorsa 'tek Çin' ilkesine bağlı kalmalı, Tayvan'ın, bağımsızlığı savunan ayrılıkçılara işbirliği yapmayı, onların faaliyetlerini desteklemeyi bırakmalı, bölgesel barışı ve istikrarı somut eylemlerle korumalıdır." dedi.

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki adalarda ve çevresindeki sularda "tartışmasız egemenliğe" sahip olduğunu savunan Vang, Çin'in buradaki inşa faaliyetinin ve Çin Sahil Güvenliğinin egemenlik haklarını korumaya ve hukuku uygulamaya yönelik eylemlerinin "yasal ve meşru olduğu, kınama konusu yapılamayacağı" görüşünü dile getirdi.

Vang, üç ülkenin, Lahey'deki Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Uluslararası Tahkim Mahkemesinin, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına yönelik kararın bölgedeki ihtilafların barışçı çözümüne temel oluşturması görüşüne karşılık, "Çin, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesinin (UNCLOS) tarafı olarak daima uluslararası hukuka bağlıdır ve Güney Çin Denizi'ne ilişkin yasa dışı tahkim kararını tanımamaktadır. Gerilimleri artırmak ve güç gösterisi yapmak için Güney Çin Denizi dahil Çin'in çevresindeki sularda sık sık müttefikleriyle askeri tatbikatlar ve yakın keşif faaliyeti yürüten ABD, bölgesel barışa ve istikrara yönelik en büyük tehdidi ve engeli oluşturmaktadır." diye belirtti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55