,
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 23 °C

AB ülkelerinin görüşmesinden "genişleme" ile "göç" konularında uzlaşma çıkmadı

AB ülkelerinin görüşmesinden "genişleme" ile "göç" konularında uzlaşma çıkmadı
İspanya'nın ev sahipliğinde toplanan Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin liderleri, AB'nin genişlemesi ve göç anlaşması konularında uzlaşma sağlayamadı.

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yürüten İspanya'nın ev sahipliğinde Granada'da düzenlenen AB Konseyi Gayriesmi Toplantısı'nın ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez basın toplantısı düzenledi.

AB Konseyi Başkanı Michel genişleme ve göçün zaten uzun zamandır tartışılan konular olduğunu belirterek "Bu toplantıda genişleme konusunda AB ülkeleri olarak birlikte ne yapabiliriz, nasıl birlikte hareket edebiliriz ya da daha zor bir konu olan nasıl bütçe oluşturabiliriz konularını tartıştık. Üyeler arasında ortak noktalar da var farklılıklar da var." açıklamasını yaptı.

Michel, "Yapay zeka, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, dijitalleşme ve temel ekonomimizi güçlendirmede önceliklerin belirlenmesi gerekiyor. Diğer bir nokta ortak savunma, çok taraflılık ve göç sorunu. Göç konusunda, çıkış ülkeleriyle ve transit ülkelerle daha fazla toplantılar yapmak zorundayız." dedi.

AB Konseyi Başkanı, Michel, "Oldukça zor bir konu" diye bahsettiği göç sorunu ile ilgili olarak ise, "Pragmatik olmak gerekiyor. AB'nin dış sınırlarını korumak, suç örgütleriyle mücadele etmek, adalet ve polis sistemlerini güçlendirmek için daha fazla çalışmalıyız. AB'ye girmek için yasal yolları hem daha fazla kontrol etmeli hem de teşvik etmeliyiz." diye belirtti.

Michel, AB'nin genişlemesinin "kolay olmayacağını" belirterek, aday ülkelerin de AB'nin kendini hazırlaması gerektiğini, organizasyon ve finansman konularının gelecek dönemde daha fazla gündemde yer alacağını kaydetti.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen de Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana AB'nin karşılaştığı krizlere karşı çok hızlı ve etkili hareket ettiğini ifade etti.

Genişleme konusunda "AB'nin 30 veya daha fazla üyesi olmasına doğru ilerlemek istiyoruz ama bu otomatik bir şekilde düğmeye basarak olmuyor. Sadece aday ülkeler değil biz de kendi ödevlerimizi yapmalıyız." dedi.

Göç ve İltica Anlaşması'ndaki son duruma ilişkin olarak Von der Leyen, "Göçün çıktığı ve transit ülkelere yatırım yapmalıyız. Yasal göçü ve insani yardım koridorunu teşvik etmeliyiz. Kimin Avrupa'ya geleceğine suç örgütleri değil bizim karar vermemiz gerekir. Frontex'i güçlendirmeli, transit ülkelerle daha kararlı çalışmalıyız. Aynı zamanda düzensiz göçmenlerin iadeleri için ACNUR ile de çalışmalıyız. Düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesi, suç örgütlerinin yenilgiye uğratılması için de hayati bir öneme sahip. Göçü iyi bir şekilde yönetmeliyiz. Yasal göç istiyoruz, hayatlarını riske atan insanların tüm varlıklarını suç örgütlerine vererek buraya gelmeye çalışmalarını istemiyoruz." şeklinde ifade etti.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Granada'da "başarılı bir zirve" geçirdiklerini, burada başlayan tartışmaların 1 Ocak'ta Belçika'ya geçecek dönem başkanlığı ile daha da olgunlaşacağını, genişlemenin herkesi için aynı hızda mı yoksa parça parça mı olacağı konusunda görüş farklılıkları olduğunu, kurumsal reformların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55