,
  • BIST 9093.3
  • Altın 2324.269
  • Dolar 32.3502
  • Euro 34.9658
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Ziya Gündüz'den Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2016 yazısı

Ziya Gündüz'den Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2016 yazısı
Vuslat Dergisi Editörü Ziya Gündüz, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından basılan, “Yazarlar Birliği 2016 Yıllığı” hakkında bir makale kaleme aldı.

Vuslat Dergisi Editörü-Yazar Ziya Gündüz, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından basılan, “Yazarlar Birliği 2016 Yıllığı” hakkında bir makale kaleme aldı. Gündüz,  yazısında kitabının içeriğinin çok zengin olduğuna dikkat çekti. İşte o makale: 

Giriş

Bu yazımızda üzerinde duracağımız kitap, “Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2016” isimli eserdir. .  İlki 1984’te yayımlanan Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı otuz ikinci kitabı, okurların istifadesine kazandırıldı.  Bilindiği gibi Türkiye Yazarlar Birliği, her yıl böyle bir yıllık çalışmasını yapmaktadır. Bu çalışmayı önemli kılan, aynı zamanda arşiv görevini de üstlenmesidir.  Malum olduğu üzere, insanoğlu unutkan bir varlıktır. Bunun içindir ki,  zihinlerimiz taze tutmak istiyorsak, bu eserden mutlaka istifade etmeliyiz.  Kitapta sanattan, kültüre, romandan dergiye, İslam dünyasından, siyasete, hikâyeden, öyküye, alanında uzman şahsiyetlerin yazılarını okuyacaksınız.

Dolu Dolu 18. Bölüm

Kitabın editörlüğü Osman Özbahçe üstlenmiş. Kitap Yazarlar Birliği Yayınları tarafından yayın dünyamıza kazandırılmış. Beni kitaptan haber eden Gazeteci-Yazar Ahmet Varol, kitabın öneminden söz etti.  Ahmet Varol hocamızda, kitapta “İslam Dünyası” bölümünü hazırlamış. Yazarlar Birliği Yıllığı 18. bölümden oluşmakta olup, tam 471 sayfadır. 

Eleştiri Laf Saymak Değildir

Editör Osman Özbahçe kitabın giriş bölümünde şunları söylemektedir:

“Eleştiri laf saymak değildir. Eleştiri hakikat uğruna savaşmayı gerektirir. Millet, memleket söz konusu olduğunda “kural”ı öncelemeyi gerektirir. İyiyle kötüyü, siyah iplikle beyaz ipliği birbirinden ayıran aydınlıktır eleştiri.

Kimseyi, hiçbir yapıyı eleştiremiyoruz; çünkü ‘can havliyle’ yaşıyoruz. Fakat Türkiye’nin radikal bir şekilde düze çıkabilmesi için en çok eleştiriye, hakikate sadakate ihtiyacı var. “Can havliyle yaşamak” meselesi elimizi kolumuzu bağladıkça gün gelecek günü kurtarmak da yetmeyecek. ‘Dur şu fırtına dinsin’, ‘Biz bu işi içimizde çözelim’ yaklaşımları sadece kötülük tohumları ekmeye yarıyor. ‘İçimizdeki İrlandalılar’ın sevdiği ortamlar bunlar. Bunların işlerini yürütebilmek için neye ihtiyaçları varsa, bizim yok. Bizim eleştiriye ve birbirimize ihtiyacımız var.” Hakikaten eleştiriye ihtiyacımız var. Yalnız hakaret ile eleştiriyi gece ile gündüz gibi bir birinden ayırmak gerekiyor. Bu konuda tenkit ahlakını kuşanmalıyız. Eleştirinin bir ölçüsü, bir adabı vardır. İşte Özbahçe, girişte bize bunu hatırlatıyor.

Usta Gazeteci Hasan Karakaya Unutulmadı

Olaylar ve İnsanlar bölümünde, geçtiğimiz yıl Aralık ayında Rabbine kavuşan Hasan Karakaya’ya da yer verildi.  Hasan Karakaya için, kitapta şu ibareler kullanıldı:

Gazeteci. 1954’te Manisa’da doğdu. Ankara Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulunda okudu. Barış, Yenigün, Başkent, Milli Gazete, Türkiye ve Vakit’te yazdı. Yöneticilik yaptı. Cumhurbaşkanın Suudi Arabistan gezisi sırasında kalp krizinden vefat etti. İstanbul’da toprağa verildi.

Kitapta Hangi Bölümler Var?

Ekonomi Toplum ve Siyasi Hayat

Dini Hayatımız

İslam Dünyası

Türk Dünyası

Şiir

Hikaye

Roman

Dilimiz

Deneme İnceleme Tenkit

Nesillerin Mirası

Nesillerin Mirası

Musiki

Sinema

TV

Basın

Dergiler

Çocuk Edebiyatı

Folklor

Olaylar ve İnsanlar

Kitaba Yazılarıyla Katı Veren Yazarlar

Prof, Dr. Murat Yülek, Ercan Yıldırım, Prof. Dr. Mehmet Evkuran,  Ahmet Varol,  Dr. Ali Özgün Öztürk, İdris Ekinci, Necip Tosun,  Funda Özsoy Erdoğan, Duygu Aksoy, İbrahim Ulvi Yavuz,  İbrahim Demirci,  Hüseyin Akın,  Atakan Yavuz,  Mustafa Baki Efe, Prof. Dr. Mustafa Kara, Nebahat Konu Yılmaz, Kerime Yıldız, Murat E. Kılıç, Ulvi Kubilay Dündar, Yağız Gönüler, Ümit Güçlü, Muhammet Safa Karataş, Selçuk Küpçük, Dr. Tacettin Şimşek ve Ahmet Şenol…

Sonuç

Hakikaten kitap çok zengin bir içeriğe sahip… Yani her alanda dolu dolu bilgi bulmanız mümkündür. Hepimizin okumak gibi önemli bir sorumluluğu var. Bilmeyen toplumlar, bilen toplumlara boyum eğerler.  Bu vesileyle Türkiye Yazarlar Birliği’nden gelecek yıl daha dolu daha iyi bir içerik beklediğimizi hatırlatıyoruz. Emeği geçene herkese teşekkürler.

Eser Hakkında Detaylı Bilgi İçin: 0(312) 232 05 72 web: www.tyb.org.tr

Kaynak: HÜR24Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55