,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C

Zeytin hasadı başladı

Zeytin hasadı başladı
Türkiye'de zeytin üretiminde 7’nci sırada yer alan Gaziantep’te, hasat dönemi başladı.

Antep fıstığının yanı sıra kendine özgü yağlık türleriyle Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Gaziantep'te yetiştirilen organik zeytinlerin hasadına başlandı.

Kendine has özellikleri ve zengin yemek çeşitliliğine sahip dünyaca ünlü mutfağıyla gastronomi şehri Gaziantep, kentin en önemli geçim kaynağı Antep fıstığından sonra kendine özgü yağlık türleriyle de Türkiye'nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezleri arasında yer alıyor.

Üretimi son 10 yılda yüzde 50'den fazla artış gösteren ve kendine özgü yağlık türleriyle üreticisine ciddi bir ekonomik gelir sağlayan zeytin rekoltesi çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Gaziantep’te hasat başlarken, bölgeye has "Nizip yağlık" türü zeytin üretiminin yaygın olduğu Nizip ilçesinde yılın ilk zeytin hasadı yapıldı. Yaklaşık 2 ay sürmesi beklenen hasat döneminde, çiftçiler zeytin sezonuna başlamanın sevincini yaşıyor.

Nizip ilçesinde tamamen organik üretilen zeytinin hasadı başlarken, verimin geçen yıllara göre yüksek olması ise zeytin yetiştiricilerinin yüzünü güldürüyor ve ilçe halkının Antep fıstığından sonra en önemli geçim kaynağı olan zeytin, zengin çeşitleriyle her damak tadına hitap ediyor. Hem damak zevki hem de yağ kalitesi açısından kendini kanıtlayan ve en çok tercih edilen "Nizip yağlık" türünün tenekesi (18 litre) 300 TL’den satılması bekleniyor.

Zeytin hasadının başlamasıyla yorucu ve bir o kadar da zahmetli bir çalışmanın ardından bahçelerden toplanan zeytin, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yağa dönüştürülüyor. Zeytin hasadı için sabah erken saatlerde aileleriyle birlikte zeytin bahçelerine gelen üreticiler, ilk olarak ağaçların altına büyük brandalarını seriyorlar. Elle veya tırmıkla bin bir zahmet ile toplanan zeytinler, tane tane ağaçların altına serilen brandalar üzerine dökülüyor. Zeytinler, daha sonra da traktörlerle yağ yapılmak üzere tesislere gönderiliyor.

Zeytin hasadının başladığını ve yaklaşık 2 ay süreceğini belirten Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Seçkin, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl zeytinde 120-130 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.

“Yağ verimi yüksek olan zeytin "Nizip yağlık" türüdür”

Gaziantep'in toplam arazi varlığının yüzde 70'inin dikili tarım olduğunu, dikili alanın ise çoğunluğunun fıstık ve zeytinden oluştuğu bilgisini veren Seçkin, “Bugün Gaziantep 435 bin hektar alanda 10 milyon zeytin ağacı varlığı var. Bu yıl 120-130 bin ton civarında zeytin rekoltemiz var. Zeugma kazılarında dahi yer altında zeytin çekirdeklerinin çıkması bu bölgenin özellikle ‘Nizip yağlık’ çeşidi dediğimiz, yağ oranı Türkiye’deki en yüksek verimi olan 3 kilo zeytinden bir kilo yağ veren en yüksek verimli zeytin çeşidi olduğunu biliyoruz ve bu Nizip yağlı çeşidi olarak tescillendi. Bölgemizde ‘Nizip yağlık’ çeşidi şu anda Türkiye'deki var olan zeytin çeşitleri içerisinde en çok verim veren zeytindir. 3 kilo tane zeytinden bir kilo zeytinyağı elde ediyoruz. Diğer çeşitlere baktığımız zaman bu verimi elde edemiyoruz.” dedi.

“10 milyon zeytin ağacımız var”

Gaziantep'te zeytin hasadının başladığını, kentte Antep fıstığından sonra zeytinin tarımsal ürün olarak en önemli ürün olduğunu belirten Seçkin, “Oğuzeli ve Nizip hatta Yavuzeli ve Araban bölgesine doğru kayan yoğun bir zeytin dikiliş alanı var. Son yıllardaki ekiliş alanı ile birlikte 10 milyon zeytin ağacımız var. Bölgenin Antep fıstığından sonra en çok gelir getiren ikinci ürünümüz. Çünkü Gaziantep'in yüzde 70'i dikili tarım ve bu dikili tarım ürünlerinde Antep fıstığından sonra ikinci sırada zeytin var.” şeklinde konuştu.

“120-130 bin ton civarında zeytin rekoltesi bekleniyor”

Seçkin, Antep fıstığında olduğu gibi zeytinde de "var yılı" ve "yok yılı" olarak adlandırılan periyodisite olduğunu belirterek “Dolayısıyla bu sene Nizip, yağlıkta Antep çeşidinde ‘var yılı’ Dolayısıyla bugün bir milyon ağacımız var. 120-130 bin ton civarında zeytin rekoltesi bekleniyor ve yaptığımız araştırmaya göre İl Tarım Müdürlüğü'nün yapmış olduğu verilerde bizim bu ön gördüğümüz rakamı doğruluyor.” diye konuştu.

“Gaziantep’te hasat edilen zeytin daha çok zeytinyağı olarak hazırlanıyor”

Gaziantep’te hasat edilen zeytinin kentte sofralık zeytin üretimi yapan tesisler olmadığı için ve Nizip zeytinin yağ olarak daha kaliteli olduğu için daha çok zeytinyağı olarak hazırlandığını belirten Seçkin, şunları söyledi:

 “Her ne kadar Gaziantep olarak zeytinde Türkiye’de 7’nci sırada olsak bile şunu ekleyebiliriz. Bizim bölgemizde özellikle zeytin sanayisi çok gelişmemiş ve özellikle salamuralık ve sofralık zeytin sanayisi gelişmediği için bizim bölgemizde toplanan zeytinlerin yüzde 90’ı yağ olarak kullanılıyor. Gaziantep'te zeytin işleme tesisleri çok gelişmemiş. Sadece Gaziantep'te yetişen zeytin sanayi sektörü zeytinyağı üzerine ve öyle bir zeytinyağı üretiyoruz ki biz; bu bölgenin insanı damak zevkine uygun, bu bölgenin zeytininden başka zeytinden elde edilen yağı kesinlikle yemiyor ve bizim damak zevkimize de uygun gelmiyor. Dolayısıyla da yıllardır damak zevki olarak alıştığımız, tat dediğimiz Nizip zeytininden elde edilen yağları kullanıyoruz. Dolayısıyla burada yağ sanayisi gelişmiş.” şeklinde konuştu.

“Zeytin üretiminde Türkiye’de 7’nci sıradayız”

Gaziantep’in zeytin üretiminde Türkiye’de 7’nci sırada olduğunu ifade eden Seçkin, “Bizim bir milyon ağaç varlığımız var. Türkiye'de zeytin üretiminde 7’nci sıradayız, bu büyük bir rakam. Zeytin denince akla Türkiye’de hep Ege ve Marmara bölgesi geliyor. Marmara ve Ege’deki işletmeler olsun çok büyük tesisler var. Gaziantep belki bu bağlamda çok gelişmemiş, yatırım yapılmamış. Ama Gaziantep insanı yeni yeni yatırıma yöneliyor. Zeytin üretiminde Türkiye’de 7’nci sıradayız. Bu küçümsenmeyecek bir rakam. Hep zeytin batıya, Ege’ye ve Marmara’ya mal ediliyor. Fakat bu bölgede zeytinin gen kaynağı ve bu bölgede zeytinde iddialı diyebiliriz.” diye belirtti.

“Zeytin de, zeytinyağı da iyi fiyata gidiyor”

Antep fıstığında olduğu gibi zeytin rekoltesinin de yüksek olmasının çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Seçkin, “Antep fıstığında bu yıl ‘var yılı’ydı. İyi bir fiyatla da satıldı ve Antep fıstığı üreticisinin yüzü güldüğü gibi zeytinin de şu anda hasadı başladı. Zeytin de zeytinyağı da iyi fiyata gidiyor. Zeytin üreticisinin de fıstıktan sonra yüzü gülecek. Bu yıl Antep çiftçisi ise diğer bölge çiftçilerine göre son yıllardaki tarımsal girdilerin ekstra artmasına rağmen Gaziantep çiftçisi gelir olarak biraz daha diğer bölge çiftçilerine göre şanslı diyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kendisine ait bahçede hem Antep hem de zeytin yetiştirdiğini belirten Adil Yılmaz da zeytin hasadına başladıklarını ve hasadın yılsonuna kadar devam edeceğini belirtti.

“Bizim buranın zeytini çok lezzetli olduğu için yağ olarak kullanılıyor”

Yılmaz, “Zeytin hasadı başladı. Kimisi topladığı zeytini yağ olarak çektiriyor. Kimisi de salamura zeytin olarak kullanıyor. Bizim buranın zeytini genellikle çok lezzetli olduğu için yağ olarak kullanılıyor. Hem zeytin hem de yağ fiyatlarından da memnunuz. Bu yıl zeytinde verimde güzel. Antep fıstığından sonra zeytin fiyatlarından da memnunuz. Zeytin hasadı bu mevsimde başlar. Ocak ayına kadar devam eder. Topladığımız zeytinler tesislere götürüp yağ olarak çektiririz. Zeytin yağmurdan sonra toplanırsa daha iyi olur. Yağ oranı da yüksek olur. Hasadı da kolay olur.” dedi.

“Zeytin fiyatlarından çok memnunuz”

Bu sene zeytin hasadından memnun olduklarını belirten Enver Yılmaz ise “bu sene yağışlardan dolayı Antep fıstığı, üzüm ve zeytin üretiminden çok memnunuz. Zeytin hasadı yeni başladı. Sabah erkenden geliyoruz. İkindi saatine kadar zeytinlerimizi topluyoruz. Daha sonra da yağ çekimine veriyoruz. Bu iki ay boyunca hasadımız bu şekilde devam ediyor. Zeytinlerimizi tırmıkla topluyoruz. Zeytin sezonu yeni açıldı ve 2 ay devam eder. Bu sene ve son iki senedir zeytin fiyatlarından son derece çok memnunuz. Zeytinyağı fiyatlarından da memnunuz. Biz geçimimizi fıstık, üzüm ve zeytinden sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55