,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 15 °C

Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Erhan: Üç aylar yardımlaşma ve dayanışma aylarıdır

Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Erhan: Üç aylar yardımlaşma ve dayanışma aylarıdır
Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan mübarek üç aylarla ilgili konuşan Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan, üç aylarda yapılan yardımlaşmaların önemine dikkat çekti.

İslam'ın 5 şartından birisi olan ve fakir ile zengin arasında muhabbet köprüleri kuran zekât müessesesi toplumda önemli bir yer teşkil ediyor.

Zenginlerin mallarının temizlenmesi, fakirlerin ihtiyaçlarının karşılanması için bir vesile olan zekâtın fakirleri rencide etmeden verilmesi de ayrıca dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor.

Üç ayların manevi atmosferinde iyilikleri artırma, özellikle sadaka ve infakları artırmaya, muhtaçları gözetmeye yönelik yapılması gerekenlerle ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan, mübarek üç ayların bir yardımlaşma ve dayanışma ayları olduğunu söyledi.

"Bu günler arınma günlerdir"

Mübarek üç aylarda Allah'ın merhameti ve şefkatinin insanlık üzerine yağmış olduğu aylar olduğunu belirten Erhan, "Bu üç aylarda ve kandil günlerinde azami derecede istifade etmek için mümin ve Müslümanlar bundan dolayı çok gayret ederler. Zira bu günler arınma günlerdir. Bu günler ve bu zaman dilimleri, kendimizi manevi anlamda düzelme dönemidir. İçerisinde bulunmuş olduğumuz 3 aylar ki ilk cuma gecesi Regaip Gecesi'dir. Allah'ın rahmet ve şefkatinin, O'na çok rağbet gösterilen zaman dilimleri içerisinde insanları kuşatmış olduğu yine 27'inci gecesinde Efendimizin Mekke'den Mescid-i Aksa'ya ve oradan da yüce katına Allah-u Teâlâ'nın çıkarmış olduğu Miraç hadisesinin gerçekleşmiş olduğu Miraç Gecesi'dir. Recep ayının akabinde ki Şaban ayı içerisinde idrak edeceğimiz Beraat Kandili'dir. Orada da tamamen af ve mağfiretle beraber tertemiz olduğumuz gecedir. Beraatimizi alacağımız bu gecedir. Akabinde de 11 ayın sultanı Ramazan aynını idrak edeceğimiz ve içerisinde Kadir Gecesi gibi bir gecenin olmuş olduğu 3 ayları hep beraber idrak etmiş olacağız." dedi.

"Bu ayları fırsata çevirelim"

Konuşmasının devamında Erhan, "İçerisinde kandillerin olmuş olduğu feyizli ve bereketli zaman dilimlerinin çok iyi geçirmek gerekiyor. Ondan dolayıdır ki geçmişten günümüze milletimiz bu an ve zaman dilimlerini çok iyi değerlendirmek üzere bol bol ibadet edebilmek ve tövbe-i istiğfar edebilmek için Rabbiyle baş başa kalırlar. Kendi günahları ve sevapları her ne var ise onları bir kez daha muhasebe etmek için çaba sarf eder. Bir nevi bu günler arınma ve muhasebe günleri diye bu günleri değerlendirme imkanına kavuşuyoruz. Bu yüzden Yüce Rabbimize hamd ve şükür ederiz. Bu bağlam ve çerçeve içerisinde de insanlığımızı bir kez daha gözden geçiririz. Bunu gözden geçirirken, Rabbimizle kontağımız ve iletişimimiz yani yaratana karşı görev ve vazifemiz nelerdir? Bu soru etrafında kendimize soru sorarak bunu cevaplandırır ve Yüce Rabbimize karşı bu fani hayatta iyi bir kul olmanın yol ve yöntemlerini bir kez daha gözden geçirme imkanına kavuşmuş oluruz." ifadelerini kullandı.

"Üç aylar vesilesiyle bir kez daha inşallah arınmış olacağız"

Erhan, "Yaratana karşı görev ve vazifemizden sonra yaratılmışlara karşı iletişimimiz nasıl? Onlara karşı iyilik ve güzellik numuneleri sunabiliyor muyuz? Bize rehber ve önder olarak gönderilen Hazreti Muhammed Mustafa'nın (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) örnekliğini kendi hayatımızda ve yaşantımızda ne kadar gösterebiliyoruz? Çevre ve etrafımızdaki insanlara karşı iyilik ve güzellik numunelerine ne kadar onlara sunabiliyoruz? Ne kadar hasetten, kinden, gıybetten ve iftiradan kaçınabiliyoruz? Bütün bu soruları sorarak iyiye, doğruya ve güzelliğe; insani ve İslami güzelliklere karşı daha fazla gayret ve çaba sarf etmenin yollarını bu üç aylar ve içerisinde bulunan kandiller vesilesiyle bir kez daha inşallah arınmış olacağız. Temenni ve dileğimiz bu güzellikleri hayatımıza çok daha çoğaltmak durumundayız." şeklinde konuştu.

"Zekat ibadetini bu aylarda gerçekleştirirsek, sevabını mümin ve Müslümanlar kat ve kat alacaklardır"

Üç aylar yardımlaşma ve dayanışma ayları olduğunu dikkat çeken Erhan, zekat ibadetinin bu aylarda yapılmasını hayır ve bereketinin karşılıksız kalamayacağını ifade etti.

"Bu aylar bir yardımlaşma ve dayanışma aylarıdır. Yardımlaşma ve danışma deyince aklımıza ilk gelen husus İslam'ın temel hususlarından biri olan zekat ibadetidir." Diyen Erhan, şunları söyledi:

"'İslam 5 temel esas üzerine kurulmuştur.' diye buyuruyor Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem). Onlardan bir tanesi de işte zekat ibadetidir. Zekat ibadetini bu aylarda gerçekleştirirsek, sevabını mümin ve Müslümanlar kat ve kat alacaklardır. Hakikaten kış günleri de bu günlere geliyor olmuş olması, insanlarımızın acısını ve ıstırabını dindirebilmek için infak duygusu ile beraber hareket edip, insanımıza yardımcı olabilmek, düşenin elinden tutabilmek, onlara ışık olabilmek ve onların yardımına koşabilmek gibi bir duyguyu her zaman canlı tutmamız gerekiyor. 'Komşusu aç yatarken, tok yatan bizden değildir.' buyuran Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), çevremizdeki insanlara yardımcı olmayı bize emretmiştir."

"Zekatın birçok hikmeti vardır"

Erhan, "Yoksullara, çaresizlere, yetimlere, garibanlara, ihtiyaç sahiplerine, yolda kalmışlara ve mültecilere bu şekilde farklı zaruret içerisinde olan insanlara bu zekat ibadetini vurgulayarak bizatihi göstermek, bu günlerde hakikaten öne çıkması gereken bir husus diye düşünüyorum. Zekatın, sebep ve hikmetlerini değerlendirildiği zaman, hakikaten zekatı veren açısından alan açısından da bir çok hikmetin ortaya çıktığı bir gerçektir. Bir başkasına veren el konusunda olma hazzını yaşayanlar ancak zekatı vermekle sadakayı insanlara tevdi ve infak etmekle yaşanabilecek bir husustur. O gariban ve çaresiz insanların dualarını alabilmekte. Zekat verebilecek durumda olan insanların duyabileceği en güzel dualar arasında yer almak gibi bir güzelliği de onlar yaşamış olacaklardır. Bu bağlam ve çerçeve içerisinde hakikaten 3 aylar çevremizi ve etrafımızı soğuk kış gecelerinde ihtiyaç sahibi olan insanları gözetme ve onlara yardım etme infak ve yardımlaşma duygusu ile beraber bunları gerçekleştirdiğimiz zaman daha fazla önem kazanır diye düşünüyorum. İşte o zaman rahmetin başta söylemiş olduğumuz şefkatin ve merhametin membaı olan bu günleri bizde çaresiz, kimsesiz, fakir ve miskin olan kimselere el uzatarak, bizde onlara çare olarak, o rahmetten istifade eden insanlardan olmuş oluruz." diye konuştu.

"Zekat Hizmetleri Daire Başkanlığı vatandaşlara rehberlik edecek"

Erhan, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde açılan Zekat Hizmetleri Daire Başkanlığı hakkında da şu bilgileri paylaştı:

"Zekat ibadetinin en iyi şekilde ve insanlarımıza rehber etmek amacıyla insanımızın zekat ibadetiyle beraber vermiş olduğu infakı ve hayrı hasenatı en güzel şekilde mali ibadetlerini değerlendirmek üzere ve o ibadeti yerine getirmek üzere diyanet İşleri Başkanlığımız, Zekat Hizmetleri Daire Başkanlığı'nı kurmuşlardır. Bu daire başkanlığının kurulmasından dolayı en önemli etken ve sebep zekat ibadetini en güzel şekilde yerine getirmek ve halkımızın mali ibadetlerini Yüce Rabbimizin çizmiş olduğu sınırlar çerçevesi içerisinde Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize göstermiş ve öğretmiş olduğu boyutlar çerçevesinde yerine getirme konusunda vatandaşlarımıza rehberlik etmektir. Bu rehberliği en güzel şekilde yerine getirmek, vatandaşlarımızın ibadet boyutu ile ilgilide mali ibadetlerini farklı şekilde değerlendiren, farklı yerlerinde önünü kapatıp, en güzel şekilde bu ibadeti ifa konusunda yardımcı olabilmektir. Diyanet İşleri Başkanlığımızın Zekat Hizmetleri Daire Başkanlığı da vatandaşlarımıza rehberlik etme konusunda elinden gelen çaba ve gayreti bu anlamda seferber edecektir." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55