,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C

Yusufeli Barajı 2,5 milyon konutun enerji ihtiyacını karşılayacak

Yusufeli Barajı 2,5 milyon konutun enerji ihtiyacını karşılayacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, su depolama kapasitesi 2,3 milyar metreküp olan Yusufeli Barajı’nın enerji üretim kapasitesinin 2,5 milyon konut veya 750 bin TOGG otomobilin enerji ihtiyacını tek başına karşılayacak düzeyde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Artvin Yusufeli Barajı ve HES, Yeni Bağlantı Yolları ve Tünelleri, Yeni Yerleşim Bölgesi Açılış Töreni'ne katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başında, törene katılanları selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün, Cumhuriyet tarihinin en gurur verici eserlerinden Yusufeli Barajı’nın yanı sıra, bu eserin mütemmim cüzleri olarak gördüğümüz bağlantı yolları ve tünelleri ile yeni yerleşim bölgesinin açılış töreni vesilesiyle sizlerle birlikteyiz. Barajımızın, yollarımızın, tünellerimizin ve yerleşim yerimizin ülkemize, milletimize, bilhassa da siz Yusufelili kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Yusufelililerin bu eserin ülkeye kazandırılması için evlerini, iş yerlerini ve geçmişlerini geride bıraktıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her ne kadar kendilerine daha modern evler, iş yerleri, yepyeni bir ilçe inşa etmiş olsak da bunların hiçbirinin Yusufelili kardeşlerimizin yaptıkları fedakârlığın karşılığı olamayacağını biliyoruz. Öncelikle, her bir Yusufelili kardeşime ülkemizin ve milletimizin geleceği için sergiledikleri takdire şayan fedakârlık sebebiyle şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum" diye ekledi.

"Yeni Yusufeli, eskisinin iki katı büyüklükte bir alana sahip"

Yeni Yusufeli’nin, 2 bin 698 konut, 507 köy evi, 296 iş yeri, 37 dükkânlı bir sanayi sitesi, 25 yataklı hastane, anasınıfından lisesine kadar 9 okul, yurt, spor salonu, 7 köy, tüm kamu ve hizmet binaları ile sıfırdan kurulduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, altyapısı ve üstyapısıyla oldukça ferah bir şekilde tasarlanan yeni Yusufeli’nin, eskisinin iki katı büyüklüğünde bir alana sahip olduğunu belirtti.

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin, 100 katlı bir gökdelene denk olan 275 metre yüksekliği ile Türkiye’de ilk, dünyada da kendi sınıfında beşinci sırada yer aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kurulu gücü 558 megavat olan bu barajda üretilecek yıllık 1 milyar 900 milyon kilovatsaat enerji, ekonomimize senelik 5 milyar liralık katma değer temin edecektir. Bu baraj aynı zamanda, Çoruh Nehri’nin devamındaki Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı Barajlarının en yüksek verimle çalışmasını sağlayacaktır." şeklinde konuştu.  

Su depolama kapasitesi 2,3 milyar metreküp olan Yusufeli Barajı’nın enerji üretim kapasitesinin 2,5 milyon konut veya 750 bin TOGG otomobilin enerji ihtiyacını tek başına karşılayacak düzeyde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Velhasıl, Türkiye’nin en çetin coğrafyasında, barajı, santrali, yeni yerleşimi ve yollarıyla birlikte 34 milyar liralık bir maliyetle, dikkat edin, buraya ne yatırdık biliyor musunuz? 34 milyar lira. Böyle bir yatırımla Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir eseri millî bütçeden karşılayarak Artvin’imize, Yusufeli’mize kazandırdık." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Bundan 11 yıl önce 2023 hedefleri sözüyle milletimizin huzuruna çıkarken birileri dudak bükmüş, kendi akıllarınca dalgalarını geçmişlerdi. Aradan geçen yıllarda, her ne kadar birileri sürekli enerjimizi ve vaktimizi heba etmek için çabalasa da, Türkiye, bölgesel liderliği aşıp küresel düzeyde söz sahibi olma konumuna gelmiştir. Çeyrek asır önce hayal dahi etmekte zorlandığımız demokrasi ve kalkınma standartları, bugün günlük hayatımızın tabii birer parçasıdır." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55