,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2322.043
  • Dolar 32.3355
  • Euro 34.9769
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 15 °C

Yurtdışında Türkçe ’ye ilgi artıyor

Yurtdışında Türkçe ’ye ilgi artıyor
Türkçe konusundaki yeterliliklerini belgelemek isteyen yabancıların girdiği Türkçe Yeterlilik Sınavı’na (TYS) katılımlar bu yıl rekor kırdı.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen son Türkçe Yeterlilik Sınavı (TYS), 29 ülkede eş zamanlı olarak yapıldı. Sınava en çok başvuru Azerbaycan’dan oldu. Azerbaycan’ı, Türkiye, Kazakistan, Almanya, Japonya, Bosna Hersek, İran gibi ülkeler takip etti. İki oturumda gerçekleştirilen sınavlarda adayların; birinci oturumda okuma, dinleme ve yazma becerileri ölçülürken ikinci oturumda ise konuşma becerileri ölçülüyor. Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen adayların katıldığı sınav sonrası başarılı olan adaylara B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilecek.

 

Türkiye’nin imajını da yükseltiyor

 

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkçe’nin artık uluslararası bir dil olduğunu belirterek,“Türkiye'ye artan ilgi, Türkçe ‘ye olan ilgiyi de arttırıyor. Özellikle gençler daha iyi bir kariyer ya da Türkiye'de eğitim görebilmek için Türkçe ‘ye ilgi gösteriyor. Türkçe bir anlamda başarılarının da anahtarı oluyor. Ayrıca son yıllarda birçok ülkede insanlar Türkiye'yi bir çıkış noktası, siyasi olarak dünyada ezilmiş halkların temsilcisi olarak görmekte. Bu nedenle de Türkiye'ye ve Türkçe ‘ye ilgi söz konusu. Uluslararası dil öğretim standartlarında hazırlanan, geçerliği ve güvenirliği olan bu sınav, uluslararası alanda Türkçe’nin ve Türkiye’nin imajını da yükseltiyor” diye konuştu.

 

Türkçe Yeterlik Belgesi büyük avantaj sağlıyor

 

Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olanlar, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, iş başvurularında da adaylara büyük avantaj sağlıyor. Yılda üç kez uygulanan Türkçe Yeterlik Sınavı’nın 2017 yılındaki diğer uygulama tarihleri ise 13 Mayıs ve 12 Ağustos olarak belirlendi. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenler, Türkiye’deki üniversitelere başvuru ve kabul için Türkçe bilgisini belgelendirmesi gereken öğrenciler, yurt dışında çeşitli kurumlarda Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adayları, Türkçe bildiğini belgelendirmek isteyen tercümanlar, kısacası Türkçe dil yeterliğini ölçmek isteyen herkes TYS’ye girebiliyor.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55