,
  • BIST 8708.17
  • Altın 2242.45
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1585
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C

Yıldırım: İstiyorlar ki 82 Model Anayasayla Yola Edelim!

Yıldırım: İstiyorlar ki 82 Model Anayasayla Yola Edelim!
Karaman Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuşan Başbakan Yıldırım, "İstiyorlar ki bütün bu olumsuzluklara rağmen, bu 82 model anayasayla yola devam edelim, pamuklara sarıp, sarmalansın, kimse bu anayasaya dokunmsın" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması süreci kapsamında Karaman Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen mitingde halka hitap etti.

Yıldırım, Karaman'ın, Karamanoğlu Mehmet Bey, Yunus Emre, Hazreti Mevlana'nın annesi Mümine Hatun, Piri Reis, Kemal Reis ve İstiklal mücadelesinin komutanı Kazım Karabekir'in şehri olduğunu dile getirdi.

Karaman'ın, nice değerli şahsiyetler yetiştirdiğini, nice kahramanı bağrından çıkardığını belirten Yıldırım, "Karamanlı bir yiğit, 15 Temmuz gecesi, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit oldu. FETÖ'cü teröristlerin alçak saldırısında, 22 yaşındaki Karamanlı kardeşimiz Muhammet Yalçın, Ankara'da şehit oldu, şehadet şerbetini içti. Allah şehidimizi ve bütün şehitleri Peygamberimize komşu eylesin. Bütün şehitlerimizi rahmetle, şükranla anıyorum." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, bu sırada alandaki vatandaşların, "Darbeler bizi yıldıramaz." sloganlarına, "Evelallah, işte bu meydan bunu diyor, bunu haykırıyor." karşılığını verdi.

Karaman yöresine ait "Silindi mi maşrapamın galayı" türküsünün bir bölümünü okuyan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Er meydanını namertlere bırakmayan Karaman, şehidinin emanetine sahip çıkmaya var mısın? Türkiye'ye uzanan zalimlerin ellerini kırmaya hazır mısınız? 16 Nisan'da Karaman, yeni bir destan yazmaya var mısınız? 16 Nisan'da Karaman'da sandıklar 'evet' oylarıyla dolup taşacak mı? 16 Nisan'da mühürler Türkiye'nin geleceği için basılacak mı? 16 Nisan'da millet sahada, meydanda, vesayet odakları da kırmızı kartı görecek ve Türkiye geleceğe doğru emin adımlarla yürüyecek." 

Yıldırım, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına 19 gün kaldığına işaret ederek, "Şimdi 'hayır' türküsünü söyleyenler, baktı ki millet bunlara aldırış etmiyor, 'evet' demeye karar vermiş, telaşlandılar. Ne diyeceklerini, ne yapacaklarını şaşırdılar." dedi.

AĞZINDAN ÇIKANI KULAĞI DUYMUYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Gün görmemiş yalan var bunda. Bu sabah diyor ki 'Sadece cumhurbaşkanı, vali, büyükelçi bu değişiklik olursa Türk bayrağı taşıyacak, başka kimse taşımayacak.' Şu bayrakları bir kaldırın da Kılıçdaroğlu görsün. Bu bayrağa laf edenin, bu bayrağa göz dikenin canına okur Karaman. Bu ezanlar dinmez, bu bayrak inmez. Her şeyimiz bu. Bu bayrağa laf edemezsiniz. Ağzından çıkanı kulağı duymuyor.

Aşağı mahallede bir yalan söylüyor, yukarı gelmeden unutuyor, tekrar bir yalan söylüyor. Hem 'evet' diyenlere 'vatan haini' diyeceksin hem de kalkıp 'hayır diyenler şöyle böyle deniyor.' diye istismar şovları yapacaksınız. Sen önce meydanlara çık, 'evet oyu verenler haindir.' cümlesinin hesabını ver. İşi gücü milletin faydasına olmayan işlerle uğraşmak, kafa karıştırmak. 82 model, darbe mahsulü bir anayasaya sımsıkı sarılmış. Her tarafı dökülen bu anayasayla Türkiye'nin geleceği inşa olur mu? Darbecilerin anayasasıyla gençler geleceğini inşa edebilir mi?"

Karamanlı gençlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını ileten Yıldırım, bu kutlu yürüyüşe çıktıklarında, "Biz, milletten başka kimseyi tanımayız. Biz Hakk'ın ve halkın hizmetkarıyız. Tek adresimiz millettir, patron da millettir." dediklerini hatırlattı.

Bugüne kadar çizgiyi bozmadıklarını, yeni anayasada işin sahibinin, patronun millet olacağını belirten Yıldırım, "Yeni anayasayla, milletin iradesine ortak olmaya çalışanlar, 15 Temmuz'u, 17-25 Aralık'ı, Gezi olaylarını, elektronik muhtırayı, 12 Eylül'ü, 1960'ı, 12 Mart'ı, 28 Şubat'ı planlayanlar artık miadını dolduruyor, tarihin çöplüğünde yerlerini alıyorlar. Kılıçdaroğlu buna karşı çıkıyor. Çünkü Kılıçdaroğlu'nun tek başına çalışarak iş başına gelme diye bir hedefi yok." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz gecesi halkın gücünün tankın gücünü yendiğini dile getirerek, yeni anayasayla, devlet içindeki paralel yapılanmaların, çeteleşmelerin tamamen biteceğini bildirdi.

Yeni anayasayla plazalarda hükümetler kurma, hükümetler yıkma döneminin sona ereceğini vurgulayan Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Manşetlerin söylediği değil, milletin söylediği olacak. İkiz kardeşler CHP ve HDP 'hayır' oyu vererek ne vadediyorlar? Gençler bakın Kılıçdaroğlu ne yapıyor biliyor musunuz? Muhtarlarla bir araya geliyor diyor ki 'Ey muhtarlar 16 Nisan'da 'evet' çıkarsa, 17'sinde muhtarlıklar kapatılacak'. İnanıyor musunuz? Yalan bir. Yalan iki, minibüsçülerin durağına gidiyor, diyor ki '16 Nisan'da 'evet' verirseniz, sizin minibüs hatlarınız iptal olacak.' İnanıyor musunuz? Yalan üç, iş adamlarıyla toplantı yapıyor, onlara diyor ki '16 Nisan'da 'evet' verirseniz, bir gün sonra bütün fabrikalarınıza el konacak, iş yerleriniz elinizden alınacak.' İnanıyor musunuz? Yalan üç. Yalan üç değil, 33 tane yalan var. Ayaküstü 40 tane yalan söylüyor. Ben hangi birini düzelteyim? Bırakalım onunla uğraşmayalım, işimize bakalım. Bunlar pimi çekilmiş bomba gibi."

Başbakan Yıldırım, 14 yıldır millete hizmet ederken, bir yandan da şeytan taşladıklarını belirterek, "Şeytan taşlamadan vakit kaldığı zaman da yollar, hastaneler yapıyoruz, milletin gönlünü yapıyoruz. Yeni sistemle beraber artık bunlar bitiyor, şeytan taşlamak yok. Engelli koşu yok. Artık engelsiz koşu var. Belirsizlik ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanı-başbakan anlaşmazlığı diye bir şey kalmıyor. Çünkü sistem değişiyor, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi geliyor. Gücü sandıkta siz belirliyorsunuz." dedi.

Memleketi kimin yöneteceğine, vatandaşların oylarının belirleyeceğine dikkati çeken Yıldırım, yüzde 50 ile seçilen cumhurbaşkanının, 5 yıl boyunca çalışıp hizmetlerini yerine getireceğini, verdiği sözleri gerçekleştireceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanının iyi çalışması durumunda, halkın bir 5 yıl daha görev verebileceğine işaret eden Yıldırım, "Üçüncü 5 yıl da istiyorum derse, yok kardeşim. Asla, iki dönem yeter." diye konuştu.

İSTIYORLAR Kİ 82 MODEL ANAYASAYLA YOLA DEVAM EDELİM

"İstiyorlar ki bütün bu olumsuzluklara rağmen, bu 82 model anayasayla yola devam edelim, pamuklara sarıp, sarmalansın, kimse bu anayasaya dokunmasın. Çünkü bu haliyle anayasa, milli iradeyi engellemek için iyi bir araç." diyen Yıldırım, şöyle devam etti: 

"İşlerine geldiği zaman hemen 367 icadı çıkarıyorlar, yargı icadı çıkarıyorlar, parti kapatmaya kalkıyorlar. 2008'de Türkiye'nin en büyük partisine, iktidar partisine kapatma davası açmadı mı bunlar? 28 Şubat benzeri girişimle ayakta kalmaya çalışıyorlar. Bu anayasayla mahkemelere koşup büyük projeleri engelliyorlar, Türkiye'nin gelişmesini yavaşlatıyorlar. Manşetlerle hükümetler artık düşmeyecek. Milletvekili transferleriyle siyasetle oynanmayacak ve güven oyunu Meclis değil, asıl verecek. Vekiller değil, milletin kendisi sandıkta verecek, siz vereceksiniz. İşte bütün bunlar olurken, CHP'nin de HDP'nin de uykuları, keyfi kaçıyor. İki partinin de söylemlerine bakın birbiriyle aynı, boşuna 'ikiz kardeş' demiyoruz."

Başbakan Yıldırım, kendi kardeşlerinin ise Karaman meydanlarını doldurmuş vatandaşlar olduğunu kaydetti.

Başbakan Yıldırım, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile bugüne kadar gerçekleştirilen projelere yönelik eleştiriler yapıldığını ifade etti.

Başbakan Yıldırım, "Bunların sicili bozuk. Marmaray'ı yapacağız, karşı çıkıyorlar. Üçüncü havalimanını yapıyoruz, yine 'hayır', Avrasya Tüneli'ni yapıyoruz yine 'hayır', dünyanın 3. büyük köprüsünü yapıyoruz, yine 'hayır', İstiklal Tüneli'ni yapıyoruz, ona da 'hayır', şehir hastanelerine, otoyollara, bölünmüş yollara, hızlı trenlere 'hayır'. Bunlardan hayır gelir mi? Şimdi, yeni anayasa yapıyoruz, ona da 'hayır' diyorlar." dedi.

ANAYASAYLA DA TAÇLANDIRIYORUZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugüne kadar yapılan seçimlerdeki başarısını değerlendiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"İstedikleri kadar 'hayır' desinler, istedikleri kadar karşı çıksınlar. Kılıçdaroğlu, 7 seçimdir eve eli boş dönüyor. Bu sefer de aynısı olacak. Biz, bu anayasayla ne yapıyoruz? Onların yalanlarını bir tarafa bırakalım, biraz da biz doğrusunu anlatalım. Gençler, yeni anayasa sizler için. Yeni anayasayla seçilme yaşını 18'e indiriyoruz. 18-25 yaş arası 9 milyon genç kardeşimize, Türkiye'nin sorumluluğunu alma fırsatı getiriyoruz. Gençler, biz sizinle gurur duyuyoruz. Gençler, bu ülkenin ev sahibidir. Biz bu anlayışı, gençlerin bu ülkenin gerçek sahibi olduğu anlayışını AK Parti ile başlattık. Şimdi, anayasayla da taçlandırıyoruz."

Daha geniş, adil bir temsil için milletvekili sayısının da 550'den 600'a çıkarılacağını belirten Yıldırım, "Bu değişikliğe karşı olan CHP, geçmişte DYP ile beraber milletvekili sayısını 450'den 550'ye çıkardı. O zaman 29 milyon seçmen vardı, şimdi 59 milyon seçmen var, 80 milyon nüfus var. Bunun lafını ediyor. Eğer böyle laf ederseniz, geçmişteki yaptıklarınız da bir bir önünüze gelir." diye konuştu.

RÜTBEYE GÖRE ADALET OLMAZ

Başbakan Yıldırım, kuvvetler ayrılığının en net şekilde ortaya konduğunu vurgulayarak, "Yani, Meclis işini yapacak, hükümet işini yapacak, yargı da işini yapacak. Yargı, hem bağımsız oluyor hem de tarafsız oluyor." dedi. Yargıda birliğin sağlanacağının altını çizen Yıldırım, asker için ayrı, sivil vatandaş için ayrı yargının olmadığını söyledi.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yargı, adalet herkes içindir, rütbeye göre adalet olmaz. Artık bu değişiklikle Meclis, daha güçlü hale geliyor. Meclis yasaları yapıyor, milletvekilleri yasaları yapacak ve cumhurbaşkanının kuracağı hükümet icraat yapacak, proje yapacak, vatandaşa verdiği sözleri bir bir yerine getirecek. Sizin vekilleriniz, hükümeti denetleyecek. Milletvekilleri, artık cumhurbaşkanı yardımcılarına ve bakanlara istedikleri soruyu soracak, yöreleriyle ilgili problemlerini aktarabilecek ve 15 gün içinde de bunun cevabını verecek. 

Kılıçdaroğlu, bunu da çarpıtıyor. Diyor ki 'Milletvekilleri soru soramayacak.' Bu kadar olmaz. Erzurumlu pehlivan eğer duysa bunu pataklar. Bundan böyle, teklifleri milletvekili verecek. Daha hesap verir bir yönetim için cumhurbaşkanı yardımcıları, her türlü yaptıkları işten dolayı sorumlu olacak ve hesap verecek. Yeni sistemde cumhurbaşkanı hem yetkili hem sorumlu oluyor. Şu anda yetkili, sorumlu değil. İşte yeni anayasanın özelliği, millete hesap vermeyi getiriyor. Oyu veren, hesabı da sorar."

Mevcut sistemde hükümetlerin ömrünün çok kısa olduğunu belirten Yıldırım, "Türkiye'de 1950'den bu tarafa 67 yılda 48 hükümet. 17 ayda bir hükümet. Öyle hükümetler var ki 25 gün. 17 ayda hiçbir şey yapamazsınız. Tebrikleri kabul edersiniz, brifingleri alırsınız sonra da vedalaşmaya başlarsınız. Hizmet nerede? Hak getire, bir dahaki sefere." ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanının 5 yıl boyunca kesintisiz hizmet vereceğini bildiren Yıldırım, cumhurbaşkanı ile Meclis seçiminin aynı anda olacağını böylece hem Meclisin hem de 5 yıllığına Türkiye'yi kimin yöneteceğinin belli olacağını söyledi. 

"Hükümet kuruldu kurulmadı, güvenoyu aldı almadı" gibi sebeplerle zaman kaybedilmeyeceğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra göreve başlıyor, çalışmaya devam ediyor. Vesayetin tuttuğu kapılar, vatandaşın önünde sonuna kadar açılıyor. Belirsizlik dönemi yok oluyor. Yeni anayasa işte bu yeniliklerle Türkiye'nin aydınlık yarınlarına ışık tutuyor. Yeni anayasa getirdiği bu değişiklikle Karaman'da da Türkiye'de de yepyeni bir sayfa açıyor. Cumhuriyetin yüzüncü yılına giderken Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine ulaşacağı hedeflerini hiçbir engele takılmadan daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlıyor. Zaten Karaman, milletin anayasa değişikliği talebinin ilk sinyalini 2007'de verdi. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine Karaman, siz 'evet' dediniz, yüzde 73 oy verdiniz. Yüzde 73, 2007'de. Yıl 2017, aradan 10 sene geçmiş. Enflasyon farkı var. 73'ün üzerine 10 daha koysak 83, anlaştık mı, iyi mi? Yüzde 83 tamam mı? Karaman rekor kırmaya var mısın? Tarih yazmaya hazır mısın?"

GURBETTE YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZIN KALBİ, KULAĞI TÜRKIYE'DE

16 Nisan halk oylamasının bir genel seçim olmadığının altını çizen Yıldırım, Türkiye'nin geleceğinin oylanacağını dile getirdi. Bu seçimde partiler ve adayların olmadığını vurgulayan Yıldırım, "Türkiye patinaj yapmaya devam mı edecek, bozuk arabayla yoluna gitmeye devam mı edecek yoksa kesintisiz bir şekilde gelecek hedeflerine doğru yürüyecek mi? Bunun kararını vereceğiz." dedi. 

Herkesin farklı siyasi görüşü olabileceğini ancak bütün bunların bir kenara bırakılarak, "mesele memleket meselesi" denilerek karar verilmesini isteyen Yıldırım, "İster CHP ister AK Parti ister MHP hatta HDP'ye gönül versin, genel seçimde oyunu ona göre verir. Ama 16 Nisan parti seçimi değil, Türkiye'nin geleceği seçimidir. Onun için kararımız 'evet'." değerlendirmesini yaptı.  

Yurtdışı temsilciliklerinde ve gümrük kapılarında oy verme işleminin dün başladığını hatırlatan Yıldırım, "Gurbette yaşayan milyonlarca vatandaşlarımızın kalbi, kulağı Türkiye'de. Kalpleri Türkiye sevdasıyla atıyor. Sandığa gittiler, oylarını verdiler." dedi.

SABRINIZ TAŞMASIN CEVABINIZI 16 NİSAN'A SAKLAYIN

Yıldırım'ın, Avrupa'nın 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması sürecindeki tutumuna ilişkin sözleri üzerine miting alanındaki kalabalıktan "Avrupa şaşırma sabrımızı taşırma" sloganları atıldı. 

"Sabrınız taşmasın, cevabınızı 16 Nisan'a saklayın." diyen Yıldırım, Türkiye demokratikleşme yolunda mesafeler katettikçe, Avrupa'nın bazı ülkelerinde ırkçı söylemlerin gün geçtikçe artmaya başladığını söyledi. 

"Erdoğan düşmanlığı"nın moda olduğunu ifade eden Yıldırım, "Terör örgütlerinin, PKK'nın, FETÖ'nün adamları rahatça 'hayır' propagandası yapıyor, 'hayır, hayır' diye sokak sokak dolaşıyor, bölücübaşının posterlerini taşıyor ama 'evet' demek yasaklanıyor. Bunun adı düpedüz ırkçılıktır." değerlendirmesinde bulundu. 

İÇ İŞİMİZE KARIŞMAYIN, KENDİ İŞİNİZE BAKIN

Yıldırım, Türkiye'nin hiçbir ülkeyle hiçbir alıp veremediğinin olmadığına vurgu yaparak, Türkiye'nin meselelere sağduyuyla yaklaşırken, inatla kriz çıkarmaya çalışanlara bu milletin "eyvallah" etmeyeceğini söyledi. 

Türkiye'yi AB'nin 54 yıldır oyaladığını belirten Yıldırım, "Bize bir kaybettirir ama Avrupa Birliği'ne daha çok kaybettirir. Onun için Türkiye'nin iç meselesi olan bu halk oylaması konusunda Avrupa'yı uyarıyorum. İç işimize karışmayın, kendi işinize bakın. Herkes yerini yurdunu bilsin. PKK'ya eylem yaptırmak size mi düştü? FETÖ'cülere kol kanat germek size mi düştü?" değerlendirmesini yaptı. 

Yıldırım, 15 senedir dur durak bilmeden çalıştıklarına, bir Türkiye'yi üç Türkiye yaptıklarına dikkati çekerek, "Önümüze çıkanlar olmasaydı üç Türkiye değil, beş Türkiye yapacaktık. Ama artık bugünler bitiyor. 16 Nisan'dan sonra inşallah milletin iktidarıyla, iradesiyle hızımızı kesmeye, yolumuza engel koymaya hiç kimsenin gücü yetmeyecek." dedi. 

KARAMAN'A 11 MİLYAR YATIRIM YAPTIK

AK Parti iktidarları süresince tüm Türkiye'yi imar ettiklerini kaydeden Yıldırım, "Yolları böldük ama Türkiye'yi böldürtmeyiz. İktidarımız boyunca Karaman'a tam 11 milyar yatırım yaptık. Eğitim alanında Karaman'da 924 yeni derslik, 12 pansiyon, 6 spor salonu, 90 yataklı uygulama oteli ve bir çok eğitim tesisini tamamladık." ifadesini kullandı.

Karaman'da yapımı devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım, yaklaşık 15 bin öğrencinin eğitim gördüğü Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesini açtıklarını dile getirdi.

Yıldırım, eğitim alanında kente yapılan yatırımlara da değinerek, şöyle konuştu:

"İki devlet hastanesi, bir entegre ilçe devlet hastanesini tüm cihazlarıyla birlikte hizmete açtık. Sağlık alanında 130 milyon yatırım yaptık. 2003'e kadar Karaman'da 19 kilometre bölünmüş yol vardı, bunun üzerine 138 kilometre bölünmüş yol yaptık. Şimdi Karaman çevre yolu da yapılıyor. Karaman-Mut bölünmüş yolunu tamamladık. Karaman-Alanya arasındaki yola 10 tünel yapıyoruz. Şimdi artık Karaman'dan Alanya'ya 4 buçuk saatte değil, 2 saatte gideceksiniz."

Karaman-Konya arasındaki hızlı tren projesinin bitirileceğine dikkati çeken Yıldırım, Karaman'dan Ulukışla ve Mersin'e de hızlı tren çalışmalarının başladığını ifade etti.

Yıldırım, 2020'de Mersin'den Karaman'a, Konya'ya, Ankara'ya, Sivas'a, İstanbul'a, Erzincan'a ve İzmir'e hızlı trenle gidileceğine işaret ederek,"TOKİ de 2 bin 380 konutu yaptık, hak sahiplerine verdik. Bu alanda harcadığımız kaynak 510 milyon. Karaman'a 13 baraj ve gölet yaptık. Karaman'ın 2050 yılına kadar içme suyu problemi sona erdi. 8 bin dekar araziyi suyla buluşturduk. Bu alanda 4 milyarın üzerinde harcama yaptık. Buradan müjdesini veriyoruz, Karaman'ın havayolunu halkın yolu yapacağız, Karaman'a havalimanı da yapacağız." şeklinde konuştu. 

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55