,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 21 °C

Yıkılan işyerlerinin enkazından Kâbe'nin örtüsünü arıyorlar

Yıkılan işyerlerinin enkazından Kâbe'nin örtüsünü arıyorlar
Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta işyeri yıkılan esnaf; işyerinin enkazından, 2013 yılında babasına hediye edilen Kâbe-i Muazzam'ın örtüsünü arıyor.

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesi Haydarbey Mahallesi Azerbaycan Bulvarı'nda bulunan Seçkinler Apartmanı'nda beyaz eşya firması olarak faaliyet gösteren iş yeri, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ilk depremde yıkıldı.

İş yeri sahibi ve çalışanları, şehirde arama kurtarma faaliyetlerinin sona ermesinin ardından yıkılan işyerinin enkazından kutsal topraklardan getirilen Kâbe örtüsünü arıyor. 2006 yılında Kâbe'nin örtüsü olarak kullanılan parçayı yıllarca işyerinde muhafaza eden esnaf, özel olarak tuttuğu iş makinesi ile enkazda çalışma başlattı. Yaklaşık 10 gün boyunca enkazda iş makinesi çalıştıran esnaf, çalışanlarıyla birlikte kendisinde manevi değeri olan örtüyü el yardımıyla aramaya devam ediyor. 

Depremde birçok yakını kaybeden ve milyonlarca lira maddi zararının olduğunu belirten işyeri sahibi Hüseyin Erşan, manevi değeri olan örtüyü bularak bir nebzede olsa acılarını hafifletmek istiyor.

"2 ablamı, 3 yeğenimi, 1 eniştemi kaybettik; ikinci derece akrabaları sayarsak 35'e yakın cenazemiz var"

Depremin olduğu gece saat 00.30'da işyerinde çalıştığını, işleri bitince eve gittiğini ve ilk depreme evde yakalandığını belirten Erşan, "Saat 02.00 gibi uyudum, 04.17'de depreme yakalandık. Depremin ilk anlarında yatağın yanına cenin pozisyonuna geçtim, biraz daha zaman geçince yorganı almak için kalktım, deprem biraz daha uzayınca telefonumu aldım. İlk deprem durunca karşıda annem ve babam vardı, onların yanına geçtim. Onlarda çok korkmuşlardı, onları kurtardık. Sonrasında çarşıya geldim, buraları gördüm, buralara hiç yaklaşamadık. Sonrasında yeğenim beni aradı; iki ablam bir binada altlı üstlü oturuyordu, onların binasının yıkıldığını duyduk. Hemen oraya gittik, saat 11.30'a kadar kepçe bekledik. Kepçeyi de bin bir zorlukla bulduk, yoldan geçen bir kepçeyi durdurduk. Sonrasında Karabük ve Ankara itfaiyeleri geldi, onlarla birlikte kazmaya başladık. Arama kurtarma yaparken saat 13.30'da yaşanan depremde yanımızdaki bina yıkıldı. 2 ablamı, 3 yeğenimi, 1 eniştemi kaybettik; ikinci derece akrabaları da sayarsak 35'e yakın cenazemiz var." dedi.

Kâbe'nin örtüsünün Kahramanmaraş'a getiriliş serüveni…

Dükkanlarında muhafaza ettikleri Kâbe'nin örtüsü hakkında bilgi veren Erşan, "Dükkanımızda bulunan Kâbe örtüsü 2006 yılında asılı olan örtünün bir parçasıdır. O parça üst tarafta altın varaklı kısımlar var, tahminimce 35'e 60-70 ölçüsündedir. Örtünün bayağı kıymetli bir parçasıdır. Babam zamanında çok fazla umre ziyareti yapardı, kendince yaptığı ve sevdiği tek şey umreye gitmekti. Oraya çok gittiği için Medine-i Münevver'de, Kâbe-i Muazzam'da, Suudlu Araplarla ilişkileri olmuş. 2013 yılında Suudlu biri babama o örtüyü hediye ediyor. Statümüzden değil uzun yıllar olan ilişkiden dolayı Arap arkadaşının babama bir hediyesi. Örtüyü bir süre kasada sakladık, bir süre sonra da kasadan çıkararak insanların görmesini istedik.  Dükkânın girişinin 10 metre sonrasında karşılama masasının yanındaki duvarda asılı duruyordu. Yaklaşık 5-6 yıl o şekilde teşhir ediyorduk. Bilenler, görsünler ve gidenler manevi olarak orayı tekrar yaşasınlar diyerek sergiliyorduk. Bir süre dokunulabilecek şekilde duruyordu, çok fazla dokunulduğu için bozulmasın diye cam çerçeveli bir tablo şeklinde astık, 2-3 senedir de tablodaydı." şeklinde konuştu. 

"Kâbe örtüsü maddiyatından ziyade sevdiğimiz, aramızda görmek istediğimiz bir parçaydı, maalesef erişmedik"

Yakınlarını defnettikten ve şehirde arama kurtarma çalışmalarının sona ermesinden sonra depremin 9-10'uncu gününde itibaren dükkanlarının enkazında çalışmalara başladıklarını söyleyen Erşan, "İşyerimizin enkazında kepçelerle yaklaşık 8-10 gün çalıştık. Arama çalışmalarına arka taraftan çalışmalara başlamıştık. Sonraki iki gün de özel olarak Kâbe'nin örtüsünü çıkarmak için çalıştık ama maalesef erişemedik. Bayağı aradık ama maalesef bulamadık. Depremde çok yakınımızı kaybettik; iki ablamı yeğenlerimi kaybettik. Burada da aşağı yukarı 25-30 milyon lira arası bir mal kaybımız oldu, sigortamız da yoktu. Kâbe örtüsü maddiyatından ziyade sevdiğimiz, aramızda görmek istediğimiz bir parçaydı, maalesef erişmedik. Rabbim bundan sonra yerinde görmeyi nasip etsin." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55