,
  • BIST 9626.79
  • Altın 2497.13
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.8711
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C

Yeryüzü Doktorları Asya ve Afrika'da göz sağlığı faaliyetlerine devam ediyor

Yeryüzü Doktorları Asya ve Afrika'da göz sağlığı faaliyetlerine devam ediyor
Özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde yaşanan katarakt ile ilgili 14 yıldır çalışma yürüten Yeryüzü Doktorları "Karanlıkta Kalana Işık Olunur, Biz Böyle gördük" isimli proje ile çok sayıda insanın yeniden görebilmesine vesile olmak istiyor.

 

Başlattıkları proje ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Yeryüzü Doktorları Göz Sağlığı Proje Koordinatörü Yahya Tanrıkulu, faaliyete başladıkları 2006 yılından bu yana 150 bin göz muayenesi ve 22 bin ameliyat gerçekleştirmenin yanı sıra 50 bin adet gözlük dağıtımı yaptıklarını söyledi.

Tanrıkulu, "Göz sağlığı projelerini özellikle Afrika'da gerçekleştirmemizin nedeni orada güneş ışınlarının (Ultraviyole) insanları daha fazla etkilemesi ve katarakt rahatsızlığının daha yaygın görülmesidir. Bunun dışında Asya'da da gerçekleştirdiğimiz projeler var." dedi.

Salgın hastalık sebebiyle insani yardım çalışmalarının durma noktasına geldiğini hatırlatan Tanrıkulu, bu nedenle Afrika'da başlattıkları katarakt ameliyatlarına ilginin çok yoğun olduğunu, 2020 yılı içerisinde 4 bin 369 katarakt ameliyatı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Yahya Tanrıkulu

"Coğrafyamızda yeşeren iyilikleri dünyanın dört bir yanına yaymak istiyoruz"

Tanrıkulu, "Bu yıl da yine göz sağlığı projeleri kapsamında özellikle Afrika'da birçok projemiz olacak. Bu kapsamda yeni başlattığımız 'Karanlıkta Kalana Işık Olunur, Biz Böyle gördük' isimli bir kampanyamız var. Doğup büyüdüğümüz bu topraklarda yeşeren iyilikleri dünyanın dört bir yanına, uzak coğrafyalara elimizden geldiğince ulaştırmaya çalışıyoruz. Oradaki insanlara da salgın sebebiyle yardımların durma noktasına geldiği bu zor zamanlarında yanlarında olmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Sağlık projeleri yerel kuruluşlarla birlikte yürütülüyor

Göz sağlığı projeleri kapsamında çoğunlukla katarakt ameliyatları yaptıklarını söyleyen Tanrıkulu, "Dünya üzerinde yaklaşık 65 milyon katarakt rahatsızlığı yaşayan insan var. Bunların çoğu Afrika kıtasında bulunuyor. Bu rahatsızlıktan dolayı görme yetisini kaybeden insan sayısı da oldukça fazla. Biz projeler kapsamında yereldeki sağlık kuruluşlarıyla işbirliği yaparak hastalığın tedavisine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Katarakt kamplarımızda çalışan doktorlar genellikle yerelde olan sağlık çalışanlarıdır. Biz de buradan doktorlar götürüp yapılan faaliyetleri yerinde gözlemliyoruz." şeklinde konuştu.

"Gelecek desteklerle faaliyetlerimiz devam edecek"

Katarakt kamplarında ameliyat ettikleri hastalardan birisinin söylediği bir sözü hiç unutamadığını belirten Tanrıkulu, "Ameliyat sonrasında göz bandajı açıldığında yumruğunu masaya vurarak 'Ben bundan sonra baba oldum, aileme, çocuklarıma bakabileceğim' demişti. Yapılan bu ameliyatlarla hem insanlara hem ailelerine hem de topluma büyük bir fayda sağlanıyor. Dernek olarak gelecek desteklerle faaliyetlerimizi ihtiyaç sahibi coğrafyalarda gerçekleştirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bağış yapmak isteyenlerin yyd.org.tr adresinden katarakt seçeneğine tıklayarak hem düzenli bağış yapabileceklerini  hem de tek bir ameliyat bedeli (700 TL) olarak bağışlarını ulaştırabileceklerini hatırlatan Tanrıkulu, hayırseverlerin KATARAKT yazıp 6612'ye göndererek de projeye destek sunabileceklerini söyledi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55