,
  • BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Yerel medyaya destek çağrısı

Yerel medyaya destek çağrısı
Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı İbrahim Ay, zor bir süreçten geçen yerel medyanın eşit şekilde desteklenmesini gerektiğini söyledi.

Yerel basının sorunlarına dikkat çeken Ay, Covid-19 salgını sürecinden olumsuz etkilenen yerel basının şimdilerde ise döviz kurundaki artışlar nedeniyle zor günlerden geçtiğini belirtti.

“Yerel basını önce pandemi, sonra döviz kuru vurdu”

Yeni yıla yeni umutlarla girdiklerini belirten Ay, “Yeni yılın öncelikle basın mensuplarına ve tüm vatandaşlarımıza sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum. 2021 yılına pandeminin etkileri ve döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar damgasını vurdu. Önce pandemi sonra da döviz kurundaki artışlar yerel gazetelerin üzerinden silindir gibi geçti. Maliyetler katlandı, gelirler düştü. Önümüzdeki yıl hem pandeminin hem de döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların son bulmasını diliyorum." diye konuştu.

“Yeni yıla sorunlarla giriyoruz”

Yerel medyanın yeni yıla sorunlarla girdiğini belirten Ay, “Toplumun sesi olan medya kuruluşlarımız, yollarına büyük zorluklar ve boyutu gün geçtikçe derinleşen sıkıntılarla devam etmektedir. Halkın haber alma hakkının güvencesi olan gazetelerimizin, radyolarımızın, televizyonlarımızın ve diğer haber mecralarının yaşatılması ve güçlendirilmesi gerekir. Pandemi süreci ile birlikte  özellikle girdi maliyetleri inanılmaz artışlar gösteren gazetelerimiz de hayatta kalmakta büyük güçlükler yaşamış, adeta yoğun bakımdaki entübe olan hasta haline gelmiştir. Ardından döviz kurundaki artışlarla baskı maliyetleri katlanmış, gazeteler iyice çıkmaza girmiştir.” dedi.

“Destekler eşitlik temelinde verilmelidir”

50 yılı aşan geçmişi ile Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti’nin en kapsayıcı meslek kuruluşu olduğunun altını çizen Ay, “Girdilerin artması, gelirlerin azalması karşısında çözüm üretmek adına bazı bireysel girişimlerin özel ve kamu kurumları ile dar kapsamlı görüşmeler yaptığını duyuyoruz. GGC olarak biz; resmi ilan alan, almayan, günlük, haftalık gazetelerin, dergilerin, radyoların, televizyonların, nitelikli internet haber sitelerinin, işi gazetecilik olan herkesin meslek kuruluşuyuz. Herkese eşit mesafedeyiz. Tüm üyelerimizin benzer sorunlardan mustarip olduğunu biliyoruz. Eğer bir kaynak üretimi veya kalkınma olacaksa bu topyekûn olmalıdır. Halkın haber alma ihtiyacı ve kamuoyunun bilgilenmesi için ağır ekonomik şartlar altında fedakârca gayret gösteren medya mecralarımız arasında ayrımcılık yapılmasının dengeleri, ilişkileri ve kent huzurunu bozacağını düşünüyorum. Reklam verenler ve abone yöntemi ile yayın kuruluşlarımıza destek olan kesimlerinin bu kapsamda yerel medya mecraları desteklerken eşitlik temelinde hareket etmesinin gereklilik olduğu inancını taşıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Belediye meclis kararları gazetelerde yayınlansın”

Yerel medyanın güçlendirilmesi gerektiğini belirten Ay, “Yeni yılın yaşadığımız bu ekonomik sorunların çözüldüğü bir yıl olmasını diliyorum. Bu sorunların çözümü için de öncelikle dövize endeksli olan kağıt, mürekkep ve baskı için vergi indirimi istiyoruz. Kağıt ve baskıdaki KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi ya da sıfırlanması bir nebze de olsa yerel gazetelere nefes aldıracaktır. Bunun yanında yerel medya için yeni gelir kaynakları bulunmalıdır. Mesela belediyelerin meclis gündemi BİK tarifesi üzerinden gazetelerde yayınlanmalıdır. Bu zorunluluk olarak yönetmeliğe girmelidir. Her yeni başlangıç yeni umutları da beraberinde getirir. Bu vesile ile 2022 yılının, pandeminin tamamen sonlandığı, milletimizin birlik ve beraberliğinin daha da pekiştiği, terörden ve her türlü şiddetten uzak, sağlık, mutluluk, huzur, sevgi ve kardeşlik gibi duyguların hakim olduğu, meslektaşlarım için verimli bir yıl olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55