,
  • BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Öztek'ten "üretim" uyarısı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Öztek'ten "üretim" uyarısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ekonomide ve hukukta yeni bir reform dönemi başlatıyoruz" açıklamasını değerlendiren Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fatih Öztek, asıl sorunun uygulamada olduğunu söyledi.

11 Kasım Çarşamba günü partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hukuk ve ekonomide yeni bir reform dönemi başlatılacağı mesajını vermişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası yönetimlerindeki değişiklik sonrası gündeme gelen ekonomi reformu ile ilgili İlke Haber Ajansına (İLKHA) konuşan Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fatih Öztek, ekonomik krize çözümün yanlış yerde arandığını belirtti.

"İktidarın Türkiye'de ekonomik kalkınma için neleri öncelediğine bakmak gerekir"

Öztek, "Türkiye'nin kalkınmak ve halka refah sunmak için takip ettiği politikaların son 15 yılına bakmak gerekiyor. Şu anda ekonomi nereye sıkışmış durumda? Dolar yukarı mı gidecek aşağı mı gidecek? Bugün yaşanan ekonomik krizin anlaşılabilmesi için 15 yıldır iktidarın Türkiye'de ekonomik kalkınma için neleri öncelediğine bakmak gerekir. 15 senedir öncelenen şey, yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmesi ve yabancı yatırımcıların Türkiye'ye getirdiği parayla bir zenginliğin vatandaşa yansıtılmaya çalışılması. Burada yaşanan refahın geçici olduğu ve gelen sermayenin eninde sonunda bir gün yurtdışına çıkacağı belliydi. Sonuçta herkes kârının peşinde. Uluslararası sermaye de kârının peşinde ve 3-4 sene sonra daha kârlı bir ülke bulabilirse ülkeyi terk edecektir. Yabancı sermaye ülkeden çıktığında yaşanan refahı unutturacak büyüklükte kriz oluşturmaktadır. Son 15 sene Türkiye'nin yaşadığı hikâye bundan ibaret." dedi.

"Yabancı yatırımcı gelmiyor"

Öztek konuşmasının devamında, "Kârına kâr katmak için geçici olarak Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcının Türkiye'ye getirmiş olduğu paralar üretim kapasitesini artırmaya, işsizlik problemini çözmeye yönelik yatırımlarda kullanılmadı. Peki, nerede kullanıldı? Daha çok altyapı yatırımları, yollar, köprüler, konut inşaatları, hastaneler, üniversite ve okul binalarına kullanıldı ancak bunların hiçbirisi de üretimi doğrudan artırabilecek kapasiteye sahip olmadığı için şu an yaşadığımız duruma gelmiş bulunmaktayız. Bunlar bir ülke için gerekli midir? Elbette ki gerekli. Altyapı yatırımı olmadan, havaalanları, limanlar olmadan bir bölgede ticareti canlandırmanız mümkün değildir. Ama bunun bir dengesi vardır. O denge maalesef Türkiye'de gözetilmedi. Dolayısıyla geldiğimiz noktada daha fazla yabancı yatırımcı gelmiyor. Peki şu anda çözüm olarak düşünülen ne? Faizleri arttırıp yabancı sermayeye daha fazla kâr payı verme vaadi ile yabancı sermayeyi ülkeye çekmek." olduğunu ifade etti.

"15 yıllık sürecin sonuna gelindi"

"Şu anda genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 50'ye yaklaştı." diyen Öztek, "Yani 2 gençten biri işsiz. 2008'i düşünsek böyle değildi. 12 sene boyunca rahat ettik ama bedelini ağır ödüyoruz. Şu anda faizleri artırabilirsiniz, yeniden sermaye girişini sağlayabilirsiniz ama gelecekte ne olacak. Şu an verdiğiniz yüksek faizin bedeli 10 yıl sonra eğer bundan daha ağır olacaksa ne anlamı var? Dolayısıyla buradaki mevzu faizi indirerek, kaldırarak, dövizi yönlendirmeye çalışarak veya dövizin fazla hareketini engelleyerek mevcut sorunlar çözülemez. Merkez Bankası döviz rezervleri ne için satıldı? Tartışmamız gereken konu bu değil. Üretim kapasitesini artırarak üretim yaptığınız mevzu sadece iç pazarda değil dış piyasalarda da alıcı buluyorsa dolayısıyla ihracatla dolar ve döviz temin edebiliyorsanız o zaman rezervleriniz yayılır ve büyür. Merkez Bankasında biriken rezervler 2005 ve 2012 yılları arasında ülkeye giren döviz kaynaklıysa bunun muhakkak çıkışı olacaktır. Bunun da külfeti, son 2 buçuk 3 sene içerisinde ekonomi yönetiminde, Merkez Bankasında görev almış kişilere fatura etmek yeterli ve adil bir davranış değildir. 15 yıllık sürecin sonuna gelindi ve bu süreçteki son çırpınışlarla çözüm aranan noktanın yanlış olması sebebiyle maalesef bunun içinden çıkış yok." dedi.

"Hukuksal altyapını olmadığı yerde yatırım olmaz"

Son olarak Öztek, "Amerika'yı yeniden keşfetmeye ya da bilinen bir şeyi yeniden ortaya koymaya gerek yok. Bütün dünya genelinde neredeyse standarda yaklaşmış bir hukuk ve adalet düzeni var. Ceza hukuku tarafından söylemiyorum, ekonomi tarafından söylüyorum. Yatırım ortamını geliştirecek ve destekleyecek hukuksal altyapının hazırlanması lazım. Aslında bu zamana kadar bekletilmiş olması Türkiye için çok büyük bir eksikliktir. Hukuksal altyapının olmadığı bir yerde, insanlar arasında güvenin gelişmediği bir ortamda yatırım olmaz. Dolayısıyla bu zaten olması gereken bir şeydi. Türkiye'de bunun olmadığını iddia etmek şu açıdan biraz haksızlık oluyor. Eğer toplumsal olarak birikimimize bakarsak bu zaten bizde var. Biz 'sözümüz senettir' diyoruz. Sözümüzün arkasında duran bir milletiz. Ticari ilişkilerimizde de sosyal ilişkilerimizde de bu böyledir. Buradaki mevzu var olan hukukun son dönemde uygulama bakımından askıya alınmış olması yani aslında burada bir yönetim probleminin altını çizmiş oluyoruz. Eğer burada bir seferberlik yapılacaksa öncelikle seferberlik yapılması gereken alan işsizlikle ve üretim ile alakalıdır. İşsizliğin ortadan kaldırılması için şu anda çok ciddi bir seferberlik yapılması gerekiyor. Bu seferberlik de üreticiye baskı yaparak kâğıt üzerinde 'Sen bin kişiyi alacaksın öbürü de 500 kişi alacak.' şeklinde olmaz. Üreticinin kendini güvende hissetmesi için hukuki olarak bazı dayanaklara ihtiyacı oluyor. Dönüp dolaşıp geldiğimiz nokta aynı yer, asıl şikâyet edilen mevzu uygulamadaki aksaklıklardan kaynaklı bir durum. Aksi bizim milletimize maalesef yanlış bir yakıştırma olacaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55