,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 27 °C

Yemen'deki Ensarullah ABD'nin terör listesinden çıkartılacak

Yemen'deki Ensarullah ABD'nin terör listesinden çıkartılacak
​ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, terör listesine Ensarullah dahil edilmesi kararının iptal edildiğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Washington'un 16 Şubat'tan itibaren Yemen'deki Ensarullah hareketini terör örgütleri listesinden çıkaracağını söyledi.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kongre'ye sunmayı planladığı Yemen'deki Ensarullah Hareketini "yabancı terör örgütü" ilan etme niyetini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Ensarullah hareketi

Ensarullah (El-Husiyyun) Hareketi, 1990'lı yılların başında, Yemen'in kuzeyinde, Suudi Arabistan sınırının hemen yanı başındaki Sada bölgesinde, kültürel ve dini faaliyet odaklı küçük bir grup olarak kurulmuştur.

Yemenli gençlerden oluşan bir grup tarafından "Tenzimu'ş-Şebabi'l Mü'min" (Mümin Gençler Teşkilatı) olarak kurulan bu teşkilat, günümüzde "Ensarullah" olarak tanınmaktadır.

Hareketin sloganı "Allah-u Ekber, israile ölüm, Amerika'ya ölüm, siyonizme Lanet, Zafer İslam'ındır." Bu slogan Ensarullah Hareketi'nin bayraklarında da yer almaktadır.

Asıl faaliyet merkezleri Suudi Arabistan sınırındaki Yemen kenti Sa'da olan Ensarullah Hareketi, Yemen hükûmetini Batı'ya bağımlı bir hükûmet olarak görmekte ve 2004 yılından bu yana hükûmet karşıtı faaliyetler yürütmektedirler.

Yemen hükûmeti, özellikle de Ali Abdullah Salih, 1990'lı yıllarda Tenzimu'l Şebabi'l Mü'min'in parti ve teşkilatlarına şahsen finansman sağlayarak destek verse de Amerika'nın 2003 yılında Irak'a saldırısı ve işgalinden sonra direniş hareketi ile devlet arasındaki ilişkiler koptu.

Ensarullah, Yemen hükümetini ABD uşağı ve kuklası olarak görmekte ve devletin fakir ve yoksul halka gerekli yardımları yapmadığı gerekçesiyle hükumetle 2004 yılından bu yana mücadele etmektedir.

Ensarullah'ın hükûmete yönelik bu tutumundan dolayı, Yemen devleti de 2004 yılından bu yana hareketi sindirmek ve yok etmek için askeri operasyonlar düzenlemekte, faaliyet gösteren üyelerini tutuklamakta, hapse atmakta ve idam etmektedir.  

10 Eylül 2004'te, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı birliklerin düzenlediği bir operasyonda Husi lider Hüseyin Bedreddin El-Hûsî'nin katledilmesi, Ensarullah Hareketi için bir dönüm noktası olmuştur.

Yemen direniş hareketinin ilk lideri Hüseyin El-Husi'nin katledilişinin ardından hareketin başına babası Bedreddin El-Husi, 2006 yılında ise kardeşi Abdulmelik El-Husi geçti.

Yemen hükümetine karşı ilk kez 2004 yılında silahlı mücadele başlatan Ensarullah Hareketi, 2015 yılında gerçekleştirdikleri mücadele ile başkent San'a ve parlamentoyu ele geçirmişlerdir.

Yemen ordusu geçen süre zarfında, direniş hareketini yok etmek için Sa'da kentine defalarca saldırı düzenledi. Suudi rejiminin başını çektiği koalisyon askerleri Yemen ordusuna yardıma gelmesine rağmen, yine de hareketin direniş gücü kırılamadı.

Ensarullah Hareketi 2011 yılında Sa'da, 2014 yılında da Amran eyaletinde kontrolü ele geçirmiştir.

Yemen hükümeti ve Suudi rejiminin başını çektiği koalisyona karşı mücadeleye devam eden Ensarullah Hareketi'nin liderliğini, 1979 doğumlu olan Abdulmelik El-Husi yürütmektedir. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55