,
  • BIST 8840.69
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3379
  • Euro 35.0999
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C

Yemen'de insanlık can çekişiyor

Yemen'de insanlık can çekişiyor
Suudilerin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırıları sonucu tam bir insani trajedinin yaşandığı Yemen'de, 14 milyon insanın açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Suudilerin öncülüğündeki koalisyonun saldırıları ve ülkede yaşanan iç karışıklık nedeniyle açlık ve susuzluğun pençesinde kalan Yemen halkı, tam bir insani dram yaşıyor.

Suudilerin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırıları sonucu tam bir insani trajedinin yaşandığı Yemen'de, 14 milyon insanın açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. 28 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 75'i yani 22 milyondan fazlası da yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Başta kıtlık olmak üzere hayat şartlarının ağırlaştığı bölgelerde toplu ölümler ve salgın hastalıklar ciddi tehdit oluşturmaya başladı. Kolera ve difteri gibi hastalıklar sonucu ölenlerin sayısı binlerle ifade ediliyor.

İnsanlara tıbbi ve insani yardım ulaştırılamıyor

Acil yardıma ihtiyacı olan çok sayıda kişiye hayat kurtarıcı tıbbi ve insani yardım ulaştırılamıyor. Suudi öncülüğündeki koalisyon güçleri, ülkeye insani yardımların girişini engelliyor. Liman şehri Hudeyde civarında devam eden Suudi saldırıları, gıda yardımlarının dağıtılmasını zorlaştırıyor. Bu liman şehrinden ülkenin en büyük şehri Sana’ya giden yollar halen kapalı durumda ve bu da yardım ve ticaret konvoylarını olumsuz şekilde etkiliyor.

Ülke çapında sağlık hizmetlerine erişim son derece kısıtlı durumda. Çatışmalar sırasında yüzlerce sağlık tesisi kapandı, hasar gördü veya tamamen yıkıldı. Yerinden edilen milyonlarca Yemenli, temel ihtiyaç maddelerine ulaşamıyor. Sağlık başta olmak üzere pek çok alanda insani kriz yaşanan ülkede, temiz suya ulaşımın olmaması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklikler gibi nedenlerle kolera başta olmak üzere salgın hastalıklar her geçen gün daha da artıyor.

Ülke ekonomisi tamamen çökmüş durumda

Ülke ekonomisi tamamen çökmüş durumda. Gıda, yakıt ve ilaç ihtiyacının yüzde 90’ı ithal edilmeye çalışılsa da ülke para biriminin aşırı derecede değer kaybetmiş olması alım yapılmasını zorlaştırıyor. Açlıkla birlikte her şeyin fiyatı artarken ülkede kamu çalışanlarına maaş ödemesi de yapılamıyor.

Kenti terk etmek isteyen siviller ya mayın tarlalarının ortasında kalıyor ya havan topu veya hava saldırılarının arasında kaçmaya çalışıyor. Hastanelere, okullara ve temel altyapıya yönelik saldırıların sıradanlaştığı ülkede halk tam bir çaresizlik hali yaşıyor.

11 milyon çocuk yardıma muhtaç

Yemen’deki çatışmalardan en çok çocuklar etkileniyor. 2015’ten bu yana binlerce çocuk öldürüldü ve yaralandı. Binlerce masum hayat zarar gördü ya da yok edildi. 2,2 milyon çocuk akut yetersiz beslenme sorunu yaşıyor. 5 yaşından küçük 400 bin çocuk ise ölüm riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Yetersiz beslenmenin yol açtığı hastalıklarla boğuşan çocuklar hastanelerde tedavi altına alınıyor ama yetersiz ilaç ve altyapı nedeniyle bu çocuklara yeterli seviyede tedavi götürülemiyor. Ülkenin tamamında yardıma muhtaç 11 milyon çocuk bulunuyor. Ülkede savaş ve derinleşen ekonomik kriz nedeniyle önümüzdeki aylarda 100 yıldan bu yana en korkunç kıtlık yaşanacağı belirtiliyor.

5 binden fazla çocuk katledildi

2015 yılından beri Yemen'e yönelik saldırılarda, Suudilerin öncülüğündeki koalisyon bünyesinde Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas yer alıyor.

BM'ye göre Suudilerin saldırıları sonucu 15 binden fazla sivil yaşamını yitirdi, 23 binden fazla sivil yaralandı. Ölenler arasında yaklaşık 5 bin çocuk bulunuyor.

2014 yılında Yemen’in başkenti Sana’da kurulan "Haklar ve Kalkınma için Hukuk Merkezi", ilaç ve tıbbı hizmet sıkıntısı nedeniyle ölen, yaralı ve hasta çocuk sayısının yaklaşık 160 bin olduğunu bildirdi.

Suudilerin saldırıları sonucu ülke yerle bir oldu

Suudilerin öncülüğündeki ittifakın gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu şu ana kadar 15 havaalanı ve 14 liman imha oldu, 781 su depolama tesisi, 191 elektrik santrali ve 426 telekomünikasyon kulesine ek olarak 2 bin 559 yol ve köprü zarar gördü. Yine 421 bin ev, 930 cami, 888 okul, 327 hastane ve sağlık tesisinin yanı sıra 38 medya kuruluşu imha edildi, 4 bin 500 okul işlevsiz hale getirildi ve 4 milyondan fazla insan yerinden yurdundan edildi.

Suudi önderliğindeki koalisyon 1818 hükümet tesisini, 749 gıda deposunu, 621 gıda kamyonunu, 628 mağazayı ve ticari tesisi, 362 akaryakıt istasyonunu, 265 tanker, 339 fabrikayı, 310 kümes hayvanı ve hayvan çiftliğini, 219 arkeolojik siteyi, 279 turistik tesisi ve 112 oyun alanı ile spor kompleksini hedef aldı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55