,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 19 °C

Yaz saati uygulamasıyla trafik kazalarında yüzde 7,3 düşüş yaşandı

Yaz saati uygulamasıyla trafik kazalarında yüzde 7,3 düşüş yaşandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2016-2018 yılları arasında uygulanan yaz saati uygulamasının, 2014-2016 yılları arasında uygulanan kış saati uygulamasına kıyasla trafik kazalarının yüzde 7,3 düşürdüğünü kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2016-2018 yılları arasında uygulanan yaz saati uygulamasının, 2014-2016 yılları arasında uygulanan kış saati uygulamasına kıyasla trafik kazalarının yüzde 7,3 düşürdüğünü belirtti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sabit saat uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin gerekçesini sordu.

Ömer Fethi Gürer’e cevap veren Bakan Fatih Dönmez, yaz saati uygulamasının trafik kazalarının oranlarında düşüşe neden olduğunu açıkladı.

Niğde Milletvekili Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, "Sabit saat uygulamasının kalıcı hale gelmesi kararı hangi bilimsel ve sosyal çalışmaların sonucunda alınmıştır? Sabit saat uygulaması sonucunda geçtiğimiz yıl doğalgaz ve elektrik tüketimi ne kadar artmıştır? Bu artışın bedeli nedir? Geçtiğimiz yıl bu uygulamayla hedeflenen enerji tasarruf oranlarına ulaşılmış mıdır? Enerji tüketimindeki artışın yıllık miktarı ve ülke ekonomisine getirdiği ek yük ne olacaktır? Okula yeni başlayan öğrenciler başta olmak üzere kalıcı yaz saati uygulamasının öğrenciler üzerindeki olumsuz etkileri nasıl önlenecektir? Sabit saat uygulamasının trafik kazalarının artmasına neden olduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar araştırılmış mıdır? 2017 ve 2018 an itibariyle okul servislerinin karıştırdığı kaç kaza yaşanmıştır? Sabit saat uygulaması nedeniyle geçtiğimiz yıldan itibaren ÇİMER ve BİMER'e yapılan şikâyet sayısı kaçtır?" şeklinde sorular yöneltti. 

Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Fatih Dönmez, yaz saati uygulamasının (YSU) enerji tüketimine etkisinin yanı sıra, psikolojik ve sosyolojik etkilerinin bilimsel olarak araştırıldığını belirtti.

Dönmez, araştırma sonuçlarına göre Türkiye'nin jeopolitik konumu, ülkenin doğusu ve batısı arasındaki yaklaşık 1 saat 16 dakikalık saat farkı, yıllık bazda aydınlanma süreleri, gün ışığı kullanımı gibi etkenlerin yaz saati uygulamasının tüm yıl uygulanmasının gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade etti. 

 Kış saati uygulamasının yapıldığı geçtiğimiz yıllarda 70.30 ve öncesi evden ayrılmak durumunda kalan öğrencilerin karanlıkta yola çıkıp saat 16.00 ve sonrasında döndüklerini ifade eden Dönmez, yaz saati uygulamasıyla en azından öğrencilerin karanlıkta yolculuk etmelerinin engellendiğini kaydetti. 

 Dönmez, "Kış saati uygulamasının yapıldığı 2014 Kasım, Aralık, 2015 Ocak, Şubat, Mart, Kasım ve Aralık, 2016 Ocak Şubat, Mart olmak üzere toplam 10 aylık süreçte sabah 05.00 ile 08.00 saatleri arasında meydana gelen trafik kazalarında sabit saat uygulamasına geçilen 2016, 2017, 2018 yıllarının aynı dönemi kapsayan 10 aylık süreç ile mukayese edildiğinde yüzde 7,3 oranında düşüş olduğu tespit edilmiştir." açıklamasında bulundu. 

Bakan Dönmez, yaz saati uygulamalarına ilişkin olarak uygulamanın devamı yönünde talepler bulunduğunu kaydetti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55