,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C

YASED- Bakanlıklar Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı

YASED- Bakanlıklar Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı
YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı işbirliğiyle, "Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı” gerçekleştirdi.

YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı işbirliğiyle, Türkiye’deki yatırım ve iş ortamını değerlendirmek amacıyla, 16 Ocak’ta Ankara’da "Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı” gerçekleştirdi.

Türkiye’nin küresel rekabet gücünün artırılarak, uluslararası doğrudan yatırımların çekilmesi için gerekli yol haritasının, teşviklerin ve reformların konuşulduğu toplantıya; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, YASED Yönetim ve Denetim Kurulu ile YASED Çalışma Grubu Başkanları katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasında Türkiye’deki uluslararası yatırım ortamı ile ilgili görüşlerini paylaşan YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, “Bugün 4 Bakanlığımızın bizlerle bir araya gelerek, çok değerli bir istişare ve koordinasyon ortamı yaratması, hükümetimizin uluslararası yatırımcılara ve yatırımlara verdiği önem ve desteğin çok önemli bir göstergesidir” dedi. En önemli önceliklerinin ülkemizdeki iş ve yatırım ortamında hukukun önceliği, öngörülebilirlik ve serbest piyasa kuralları çerçevesinde küresel rekabet gücünün artırılması, bu sayede sürdürülebilir bir ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanması olduğunu belirten Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Bu kapsamda, özellikle, AB Üyelik sürecinin devamı ve GB Modernizasyonu, Türkiye'nin Bölgesel Merkez haline getirilmesi, yeni büyük yatırımların çekilmesi, küresel pazarı hedefleyen rekabetçi, inovatif, katma değerli üretim kapasitelerini oluşturacak yerelleştirme politikalarının uygulanması ve ithalatta korunma önlemlerinin yatırımlar üzerindeki etkilerinin azaltılması son derece önemlidir.”

Yatırımların teşvik edilmesi amacıyla hükümetin son dönemde sunduğu önemli teşvik mekanizmalarının ekonomik büyümeye katkı sağladığını belirten Erdem, pek çok alanda ayrı ayrı sunulmuş olan teşvikleri tek bir düzenleme altında konsolide eden ve uygulama desteği veren bir yapının oluşturulmasının, ülkemize yatırım yapacak yatırımcılar için önemli bir kolaylık olacağını söyledi.

“Önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin, kalifiye insan kaynağının artırılmasına yönelik eğitim çalışmalarına önem vermesi, üretim odaklı bir ekonomi politikasının gerektirdiği kapsamlı bir istihdam stratejisi geliştirmesi, KOBİ’lerin küresel değer zincirine entegrasyonunun sağlanması, sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması ve ülkemizin bölgesel bir merkez olarak konumlandırılması, uluslararası rekabette bizi bir adım öne geçirecektir” diye belirten Erdem, hükümetin Orta Vadeli Programı’nda da bu politikaların sürdürülecek olmasını görmelerinden dolayı memnuniyetini ifade etti. Ayrıca, 15 Temmuz hain darbe teşebbüssü sonrasında zorunlu olarak hayatımıza giren OHAL’e duyulan gereğin yakında sona ermesinin yurtdışındaki algımızı pozitif etkileyeceğini, yeni yatırımcıların duyabileceği endişelerin ortadan kalkacağını vurguladı.

 

Bakanlardan tam destek...

 

Mazeret yok, yola devam

 

“Daha önce sloganımız durmak yok yola devamdı, şimdi ise mazaret yok yola devam oldu” diyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin küresel arenada önemli bir aktör olarak çok iddialı hedefleri bulunduğunu söyledi.

Bunu tek başına yapacağız dersek hata olur tespitinde bulunan Zeybekci, Türkiye’nin büyümesi açısından uluslararası yatırımın olmazsa olmazlarından biri olduğunu vurguladı.Zeybekci, “Türkiye’yi büyütecek doğrudan uluslararası yatırımların başımızın üstünde yeri var” dedi.

Teknolojide hedef yükseklerde

Türkiye’nin konumu itibariyle uluslararası yatırmlar için son derece avantajlı bir konumda olduğunu belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin daha fazla yatırım çekmek amacıyla düşük ve orta teknoloji döngüsünden kurtulması gerektiğini söyledi.

2018 yılı Türkiye için teknolojide atılım yılı olacağının altını çizen Özlü, “ Bu atılımı; yerli ve milli bir üretim politikası ile hayata geçireceğiz. Siyasetteki yerli ve milli duruşumuzu, teknoloji ile tahkim edeceğiz “ dedi.

Özlü, genç girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ’lerin markalaşması, Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirmesi amacıyla; KOSGEB bütçesine ayırdığıkları kaynağı geçen yıla göre yüzde 60 artırarak, 1.7 milyar liraya çıkardıklarını bildirdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal da, uluslararası doğrudan yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla sık sık YASED ile birararaya geldiklerini ve YASED’den çok önemli stratejik öneriler aldıklarını belirterek, bu toplantılarda sahadan bilgilerle yatırım ortamındaki gelişmeleri izlediklerini söyledi.

Şirket kurulum süreçlerini kısalltık

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, toplantıda yaptığı konuşmada bakanlık olarak ekonomik büyümeye katkı verecek ve yatırım ortamını iyileştirecek birçok düzenlemeye yer verdiklerini bildirdi. Yabancı yatırımların önünü açmak amacıyla şirket kurulum süreçlerini kısalttıklarını belirten Çiftçi, KOBİ’lerimizin daha kolay ihracaat yapabilmesi için gümrük düzenlemelerinde de avantajlar sağladıklarını belirterek, ticarette çek kullanımının da karekod uygulamasıyla daha güvenli hale getirildiğini vurguladı.

yatirimcilarla-istisare-toplantisi.jpg

yatirimcilarla-istisare-toplantisi-001.jpg

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55