,
  • BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 22 °C

Yaş çay üreticilerine fark ödemesi desteği belirlendi

Yaş çay üreticilerine fark ödemesi desteği belirlendi
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2017 Yılı Yaş Çay Ürünü İçin Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

​Yaş çay yaprağı üreterek satışını yapan ruhsatlı üreticilere, bu sene için kilogram başına 13 kuruş fark ödemesi desteği verilecek.

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2017 Yılı Yaş Çay Ürünü İçin Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yayımlanan tebliğe göre, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından  kontrolleri yapılan ruhsatlı çay alanlarında, 2017 üretim sezonunda yaş çay yaprağı üreterek satanlar desteklenecek.

 Üreticilere 2017 yaş çay ürünü için yapılacak fark ödemesi desteği, kilogram başına 13 kuruş olacak.

 Ödemeler, ruhsatlı üretici olup karardan önceki yaş çay ürünü  destekleme ödemelerine ilişkin kararnameler doğrultusunda yaş çay ürünü destekleme ödemelerinden faydalanmak için başvuruda bulunan ve 2017 yılı üretim  sezonunda da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticilerle ilk defa bu yıl yaş çay yaprağı üreterek satışını gerçekleştiren ruhsatlı üreticilere yapılacak.

 Bakanlık, 2018 mali yılı bütçesinin ilgili harcama kaleminden, Ziraat  Bankası tarafından, doğrudan üreticilere ödeme yapılmak üzere ÇAYKUR'a kaynak aktaracak. Tebliğin uygulanmasıyla ilgili üstlendiği hizmetlerden dolayı  üreticilere ödenen destek tutarının yüzde 0,1'i oranında hizmet komisyonu  ÇAYKUR'a, yüzde 0,2'si oranında hizmet komisyonu ise Ziraat Bankası AŞ Genel  Müdürlüğüne Bakanlık tarafından ayrıca ödenecek.

 Ödemeler, ÇAYKUR'a kaynak aktarılmasını takiben, ruhsatlı üreticilerin  kayıtlı bulunduğu ÇAYKUR fabrikalarının anlaşmalı olduğu bankalarda üretici adına  önceden açılmış hesaplara aktarılacak.

Ruhsatlı üretici olup yaş çay ürünü destekleme ödemelerinden  faydalanmak için kamu ve/veya özel sektör işletmelerine başvuruda bulunan ve 2017  üretim sezonunda da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticilerin belgeleri, 2017  fark ödemesi desteği için de geçerli olacak.

Kamu ve özel sektör işletmeleri tarafından, bu üreticilere 2017 üretim  sezonunda sattıkları yaş çay miktarı üzerinden, üretici başvurusu olmaksızın 2017  fark ödemesi desteği düzenlenecek. Kamu veya özel sektör işletmelerine 2017  üretim sezonunda sattıkları yaş çay nedeniyle bu fark ödemesi desteğinden ilk  defa yararlanmak isteyenler ve bu yıl farklı özel sektör işletmelerine yaş çay  satan ruhsatlı üreticiler ise 22 Aralık 2017 mesai bitimine kadar çiftçi belgesi ve başvuru dilekçesiyle yaş çay sattıkları işletmelere başvuracak.

Başvuru dilekçesi ve çiftçi belgesinin yaş çay satılan tüm kamu ve özel sektör işletmelerine verilmesi zorunlu olacak.

Mücbir sebepler, fark ödemesi desteğinden faydalanacak kişinin ölümü, yangın, deprem ve sel gibi tabii afetler dışında aşağıdaki üreticilerin fark ödemesi desteğinden yararlanamayacak:

"Belirtilen süre içerisinde istenilen belgelerle başvuruda bulunmayan üreticiler. Askı listelerinde ismi bulunmayan veya askı süresi sonuna kadar hatalı kayıtların düzeltilmesi için yazılı başvuruda bulunmayan üreticiler. Ruhsatsız üreticiler. Üretim sezonundan önce ruhsatlı üreticiliği sona erenler. Kamu kurum ve kuruluşları." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55