,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2490.695
  • Dolar 32.5745
  • Euro 34.6794
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C

Yarım asırdır küçük tablasında salep servis ediyor

Yarım asırdır küçük tablasında salep servis ediyor
Adana'da 50 yıldır salep işiyle uğraşan ve Salepçi Abuzer Usta olarak tanınan Abuzer Örper, salep satarak geçimini sağlıyor.

Adana'da "Salepçi Abuzer Usta" olarak tanınan, yaz sıcaklarında bici bici, kış soğuklarında ise sıcak salep satan Abuzer Örper, sokak lezzeti sevenlerin de uğrak yeri olarak biliniyor.

İlerlemiş yaşına rağmen her sabah salep yaparak erken saatlerde küçük bir tabla ile satışa çıkan Örper, rızkını el emeği ve alın teriyle kazanıyor.

"Her tarafı geziyorum"

Geçimini şehir içinde dolaşıp salep satarak sağladığını vurgulayan Örper,  "Büyük Saat'in oralar, Ciğercilerin bulunduğu cadde olsun her tarafı geziyorum. İşini güzel yaptığın ve temiz olduğun zaman esnaf seni tanıyor ve görüyorlar." şeklinde konuştu.

Neredeyse bir ömürdür bu işle uğraştığını ve salep yapımının nesilden nesile geçtiğini söyleyen Örper, pişirme işini eşiyle birlikte yaptığını belirtti.

Salep yapımında sütün bolca kullanılması gerektiğini vurgulayan Örper, "Salebi ve şekeri koyacaksın ve su ayarını vereceksin. Hafif nişasta kattıktan sonra kaynatacaksın ve daha sonra güzel bir şekilde süzeceksin. Pişirim yaparken su şeker ile birlikte kaynıyor, salebi de ayrı bir şekilde eritiyoruz, daha sonra nişastayı ayrıca sütle eritiyor ve su kaynadıktan sonra hepsini kısım kısım suyun içine bırakıyoruz. Sonrasında hepsini süzüp hazır hale getiriyoruz. Daha sonra ise güğüme katıp getirip satıyorum." dedi.

Salebin içinde kaynadığı güğümü, atalarından gelen bir gelenek olarak kullandığını belirten Örper, salebi ısıtmakta kullandığı güğümün bakırdan olmasının öneminin, krom ve alüminyumun aksine sıcak ve sağlıklı bir muhafaza sağlaması olduğunu belirtti.

"Sabah saat 4'te kalkıyoruz"

'Helal bir kazanç elde etmek istiyorsan bundan iyisi olmaz, alın terinle, elinin kuvvetiyle kazanacaksın' diyen Örper, "Öyle kolay kolay kazanma olmaz. Şu an bu çileği görüyorsunuz, sabah erken 4'te kalkıyoruz, pişirim yapıyoruz, o rezilliği çekiyoruz. Gidiyorum simit alıyorum, sabahtan akşama kadar kurt gibi gezerek rızkımızı kazanmaya çalışıyorum. Oradan oraya gezmezsem ekmek yok." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55