,
  • BIST 8886.87
  • Altın 2238.808
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.1125
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C

Yapıcıoğlu: Emperyalistlere davetiye çıkaracak tavırlardan kaçınılmalı!

Yapıcıoğlu: Emperyalistlere davetiye çıkaracak tavırlardan kaçınılmalı!
Bingöl’ün Karlıova'da gündemle ilgili açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, "Gerginliği artıracak veya emperyalistleri oraya davet edecek tavırlardan herkesin kaçınması gerekir” dedi.

​HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki referanduma ilişkin, gerginliği arttıracak ve emperyalistlere davetiye çıkaracak söylem ve tavırlardan herkesin kaçınması gerektiğini vurguladı.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, ikinci olağan ilçe kongresi için geldiği Bingöl’ün Karlıova İlçesinde kongre öncesi ilçe binasında partililerle bir araya gelerek gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yapıcıoğlu, ilçedeki temasları kapsamında ilk olarak 6-7 Ekim olaylarının devamında Bingöl'ün Karlıova ilçesinde PKK tarafından katledilen HÜDA PAR'lı Cengiz Tiryaki ve Fethi Yalçın'ın kabirlerini ziyaret etti, şehitlerin mezarları başında dua etti ve katilleri bir kez daha lanetlediklerini söyledi.

Daha sonra 2015 yılında bir trafik kazası sonucu vefat eden 2014 yılı yerel seçimlerinde Karlıova HÜDA PAR belediye başkan adayı Murat Akansu’nun mezarını ziyaret eden Yapıcıoğlu, öğle namazını merkez Süleymaniye Camii'nde kıldı.

Partililerle birlikte ilçe binasına kadar yürüyen Yapıcıoğlu, yolda vatandaşlarla tokalaştı, sohbet etti.

HÜDA PAR İlçe başkanlığı binasında partililerle bir araya gelen Yapıcıoğlu, son günlerde Türkiye gündeminde önemli yer tutan, Irak Kürdistanı referandumuna dair değerlendirmelerde bulundu.

Parti olarak esas aldıkları ölçünün “adalet” olduğunu belirten Yapıcıoğlu, yaşanan sorunun asıl nedenine dikkat çekerek, “Dikkat edin! Bu referandum yapılamaz diyenler ile Kerkük’te referandumun yapılamasını engelleyenler aynı adamlar.” dedi.

Yapıcıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Irak anayasasının 140’ıncı maddesine göre tartışmalı bazı yerler var. Kerkük gibi, Musul’un ve Diyala’’nın bazı ilçeleri gibi, buralarda ilkin bir normalleşme sağlanacak ve 31 Aralık 2007 tarihinde buralarda bir referandum yapılacaktı. Oranın halkına, ‘siz Erbil’e mi yoksa Bağdat’a mı bağlanmak istiyorsunuz’ diye sorulacaktı. Onlar kendileri ile ilgili olarak karar verecekti. Ne zaman olacaktı bu 2007 yılında. Peki, bu referandum oldu mu? Olmadı.

Bu gün ne deniliyor? 'Ey Erbil! Sen Irak anayasasına göre referandum kararı alamazsın. Doğru. Irak anayasasına göre bu referandum yapılamaz. Ama aynı anayasa göre Kerkük’te referandum yapılması lazımdı. Dikkat edin! Bu referandum yapılamaz diyenler ile Kerkük’te referandumun yapılamasını engelleyenler aynı adamlar. Senin derdin Irak anayasası ise, niçin Kerkük’te referandum yaptırmadın. Eğri otur doğru konuş. Oradaki kişi Kürtmüş, Türkmenmiş veya Arapmış, beni hiç ilgilendirmez. Allah bana kimin safında yer aldın diye sormayacak. Peki, ne soracak bana? Sen adil davranabildin mi, sen hakkın yanında durabildin mi? diye soracak."

“Sen alttan almayı kardeşine karşı yap”

"Onlar bir birlerine karşı şefkatli, merhametli; küfre karşı izzetli, şiddetlidirler." ayetini hatırlatan Yapıcıoğlu, Kürt, Türkmen ve Arapların ümmetin farklı unsurları olduğunu hatırlatarak, "Küfür sizin ensenize vurduğu zaman, sizinle dalga geçtiği zaman, size açıktan düşmanlık yaptığı zaman siz diyorsunuz ki; ‘bizim dış politikamızda düşman sayısını artırmamak, dostların sayısını mümkünse artırmak vardır.’ Güzel. İyi bir politikadır düşman sayısını artırmamak. Ama mesela, Amerika’nın yaptıklarına karşı yapılanlar düşman sayısını artırmamak değildir, Bu alttan almaktır. Sen alttan almayı kardeşine karşı yap." ifadelerini kullandı.

“Eğer bir olamıyorsanız, birbirinize zulmetmeyin”

Yapıcıoğlu, "Şimdi diyorlar ki ‘emperyalizm bu bölgenin karışmasını istiyor.’ El hak doğru söylüyorlar. Emperyalizm bizim bu memleketin paramparça olmasını istiyor. Küçük küçük lokmalar haline dönüşmesini istiyor. Peki, biz de emperyalizmle aynı çizgiye mi geliyoruz, ümmet parçalasın mı diyoruz? Hayır. Biz diyoruz ki sınırlar kalksın, Ümmet tek yumruk olsun. Fakat eğer bir olamıyorsanız, birbirinize zulmetmeyin, birbirinize karşı adaletli devranın." dedi.

Ümmetin maslahatının öncelikli olması gerektiğini vurgulayan Yapıcıoğlu, "Bazıları gerçekten çok çirkin bir üslup kullanıyor. Bunlardan bazıları ümmetin maslahatının şurada ve burada olduğunu düşünüyor ve ona göre bir çizgi tutturuyor. Allah onun niyetine göre ona karşılığını verecektir. Ama bazıları, kendi milletinin veya kendi kavminin veya kendi partisinin menfaatini her şeyin üstünde tutuyor. 'Ümmet darmadağın oluyorsa da olsun' diyor. Allah ona da onun niyetine göre muamele edecektir. Biz kardeşlerimize diyoruz ki; bakın, bizim ilmimizin, aklımızın yettiği kadarıyla, dinimizin bize emrettiği gibi biz adaletten ayrılmamaya çalışıyoruz, Hakkı bırakmamaya çalışıyoruz ve ümmetin maslahatın önceliyoruz." diye belirtti.

“O anayasa şimdi değil 2007 yılından beri ayakları altındadır”

Yapıcıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "Federasyon ile konfederasyon arasında, hukuki temel bir fark vardır. Nedir o fark? Federasyonlar anayasa ile kurulur. Şu anda Irak federatif bir yapıdır, bir federasyondur. Kürt bölgesi federe bir devlettir. Yani alt devlet. Bir de federal bir hükümet var. Şimdi bunlar federal devleti oluşturan federe devletler bir araya gelerek beraber bir anayasa oluşturdular. Bu anayasaya göre, evet şu an o referandumun yapılmaması lazım. Ama o anayasa şimdi değil 2007 yılından beri ayakları altındadır ve paspas edilmiştir. O gün anayasanın paspas edilmesine ses çıkarmayanlar bu gün anayasayı hatırlıyorlar. Niye? Çünkü hesaplarına böyle geldiği için. Biz herkese diyoruz ki; Dürüst olun."

“Gerginliği artıracak veya emperyalistleri oraya davet edecek tavırlardan herkesin kaçınması gerekir”

Yeni bir savaşın hiç kimseye hiçbir fayda sağlamayacağını vurgulayan Yapıcıoğlu, "Herkes bundan zarar görecektir. Biz diyoruz ki; sakin olun, sükûnetle konuşun, her neyi konuşacaksanız. Birinin gücü diğerinden fazladır diye 'topların namlusunu sana çevirdim, uçaklarımı senin üzerine gönderiyorum, tepemin tasını attırırsan senin de kafanı koparırım' dersen bu doğru değildir. Gerginliği artıracak veya emperyalistleri oraya davet edecek tavırlardan herkesin kaçınması gerekir. Sulh hayırlıdır ve biz diyoruz ki; Ümmetin evlatları! Birbirinizle didişmeyin, birbirinizle kavga etmeyin, birbirinizin kanını dökmeyin, birbirinize düşman muamelesi yapmayın. Hepinizin ortak düşmanları eskiden gelip sizi dövüyordu, yer altı yer üstü kaynaklarınızı alıp götürüyordu, sizin kanınızı döküyordu. Kendisi de biraz hırpalanıyordu, zarar ediyordu, can veriyordu. Ama şimdi sizi birbirine kırdırıyor. Kendi askerinin canı tatlı ya. Şimdi sizi birbirinize öldürtüyor. Üstelik kendi verdiği silahlarla ve o silahların parasını da sizden alıyor. Bir de bundan ticari kâr elde ediyor."

Yapıcıoğlu, sözlerini, " Yazıktır, günahtır. Bakın bunun hesabını Allah'a veremezsiniz. Bizim söylediğimiz budur. ‘İlla referandum olacak’ demiyoruz. ‘Referandum yapılırsa savaş sebebidir’ demeyi de yanlış buluyoruz. Anlatabildim mi? İlla da çok keskin olmak gerekmiyor. Yani sen yoldan çıkıp şarampole devrildikten sonra sağdan mı düştün, soldan mı düştün çok fark eder mi? Vasat bir ümmet olacağız. Rabbim bizleri doğru yoldan bizi ayırmasın." diyerek sonlandırdı. (İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55