,
  • BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C

Xi Jinping, Vladimir Putin ile görüştü

Xi Jinping, Vladimir Putin ile görüştü
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün Vietnam'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya geldi.

Xi Jinping, görüşmede yaptığı konuşmada, Çin ve Rusya'nın birbirlerinin temel çıkarlarını koruduğunu ve karşılıklı siyasi güvenin güçlendirildiğini belirterek, iki ülkenin birbirine güvenen stratejik ortaklar olduğunu hatırlattı.

Çin ve Rusya arasında kurulan ve geliştirilen kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığının karşılıklı saygıya, adalete, dürüstlüğe, işbirliğine ve ortak kazanca dayalı yeni tip uluslararası ilişkilere bir örnek oluşturduğunu dile getiren Xi, ikili ilişkilerin daha yüksek düzeye taşınması için Rusya'yla ele ele verdiklerini ifade etti.

Çin'e özgü sosyalizmin yeni döneme girdiğine ve Rusya'nın zengin ve güçlü bir kalkınma yolunda ilerlediğine dikkat çeken Xi, iki ülkenin kritik bir kalkınma döneminde bulunduğuna vurgu yaptı. Bu dönemde Rusya ile Çin'in ikili ticari ilişkilerin kapsamını ve kalitesini artırmasının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Xi, bu doğrultuda enerji, yatırım, yüksek teknoloji, uzaycılık, sivil havacılık ve altyapı tesislerinin inşası gibi alanlardaki büyük projelere odaklanılması gerektiğini belirtti. Xi Jinping, Kuşak ve Yol inşası ile Avrasya Ekonomik Birliği'nin (AEB) kenetlenerek somut kazançların elde edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Xi Jinping, Rusya'yla Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) çerçevesinde temas ve işbirliğini artırmaya hazır olduklarını ve Asya-Pasifik serbest ticaret bölgesinin inşasında ve reformunda yeni ilerlemelerin kaydedilmesini sağlamak istediklerini söyledi.

Xi Jinping ayrıca, Vladimir Putin'e Çin Komünist Partisi (ÇKP) 19. Ulusal Kongresi'nin sonuçlarına ilişkin bilgi verdi.

Vladimir Putin, yaptığı konuşmada, Çin Cumhurbaşkanı'na, ÇKP 19. Ulusal Kongresi'nin başarıyla düzenlenmesi dolayısıyla tebriklerini ileterek, Xi Jinping'in liderliğindeki Çin'in iç ve dış politikalarının, halkının da desteğini kazandığına işaret etti.

Putin ayrıca, Çin'le uluslararası ve bölgesel meselelerde işbirliğini artırmaya ve APEC gibi çok taraflı örgütlerde teması ve eşgüdümü sıkılaştırmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55