,
  • BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C

Van’da parkomat uygulaması yeniden devrede

Van’da parkomat uygulaması yeniden devrede
Ücretli otopark sistemini yeniden devreye koyan Van Büyükşehir Belediyesi, alt yapı çalışmalarını tamamlayarak bugün itibariyle kentin en işlek caddelerinde parkomat uygulamasına start verdi.

Van Büyükşehir Belediyesi, trafiği rahatlamak amacıyla ücretli otoparkın alt yapı çalışmalarını tamamlayarak, kenttin en işlek caddelerinde parkomat uygulamasını devreye soktu.

Şehir içerisindeki yol kenarlarında ücretli otopark sistemini yeniden devreye koyan Van Büyükşehir Belediyesi, alt yapı çalışmalarını tamamlayarak bugün itibariyle kentin en işlek caddelerinde parkomat uygulamasına start verdi.

Daha önce AK Partili belediye döneminde uygulanan trafikte 'parkomat' sistemi, Van'da bir kez daha hayata geçti. Büyükşehir Belediyesi tarafından, özel bir şirkete yıllık 630 bin TL ile ihaleye verilen parkomat uygulamasının yeniden hayata geçirilmesini esnaf sevinçle karşıladı.

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan Van esnafı, caddenin son yıllarda açık oto pazarına döndüğünü ve bununda trafik akışını engellediğini belirterek, caddede tekrar uygulanan parkomat sistemiyle gelişigüzel otoparkın önüne geçildiğini dile getirdiler.

Yaklaşık 20 yıldır Cumhuriyet Caddesi’nde esnaf olduğunu ifade eden Salih Kutlu, parkomat sisteminin geç kalınmış bir uygulama olduğunu belirterek, “Parkomat sistemi beklediğimiz ve olması gereken bir uygulamaydı. Dubaların bize bir getirisi yoktu, trafiği de rahatlatmamıştı. Sadece açık oto pazarı halini önlemişti. Ancak parkomat sisteminin gelmesi caddeye ayrı bir hareket kazandırdı. Esnaf olarak iş de yapabiliyoruz. Vatandaşlar da rahat bir şekilde gelip arabasını park edip, alışverişini çok daha rahat yapabiliyor. Bu çok iyi oldu. Gereksiz park etmenin de önüne geçildi. En azından sabah aracını bırakıp akşam gelip alanların önüne geçildi. Şu an çok iyi, bu durumdan memnunuz.” dedi.

“Parkomat dışında başka da bir şey yapılamazdı”

Kent merkezinde alternatif yolların olmaması nedeniyle gelişigüzel parkın önüne geçmek için parkomat sisteminden başka bir uygulamanın doğru olamayacağını ifade eden Kutlu, “Parkomat uygulaması çok iyi işletilirse, eksikliklerin üzerinde durulursa olmayacak bir şey değildir ki örnekleri birçok şehrimizde var. Parkomat dışında başka da bir şey yapılamazdı. Ya alternatif otopark yapacaksınız, ya da tamamen caddeyi trafik akışına kapatacaksınız. Bu da şu an mümkün değildir. Çünkü alternatif yolumuz yok, ticari alan olarak da belli bir bölgeye sıkıştırılmış bir şehir.” diye konuştu.

“Daha önceki parkomat uygulamasından da sıkıntı yaşamadık”

Daha önceki yıllarda hayata geçirilen parkomat uygulamasından da bir sıkıntı yaşamadıklarına dikkat çeken Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakıldığı zaman birçok ailenin nerdeyse 2 aracı vardır. Bunlar da trafiğe çıktığı zaman birçok sorunu da beraberinde getiriyordu. Onun için kent merkezinde birkaç katlı otopark olursa olabilir. Daha önceki parkomat uygulamasından da sıkıntı yaşamadık. Ancak ihaleyi alan firmada sıkıntı oluştu. Fakat geçmişte de parkomat uygulamasından memnunduk. En azında vatandaş da işini görebiliyordu. Park ettiği süre kadar ücretini ödeyip alışverişten sonra arabasını alabiliyordu. En azından aracını emniyette hissediyordu.”

“Ücret alındığı için gelişigüzel park olmaz”

Parkomat uygulamasında park ücreti alınmasının gelişigüzel araç parkını önlediğini savunan Nurullah Yıldız isimli esnaf ise “Burası son zamanlarda açık oto pazarına dönüşmüştü. Araba alıcıları gelip burada araç beğeniyordu. Bunun önüne geçmek için duba uygulaması getirildi. Duba uygulaması da iyi olmuştu. Şimdi direkt parkomat uygulamasına geçince çok daha güzel oldu. Bu uygulamadan sonra ücret alındığı için millet aracını buraya park etmez. Bu uygulama devam ederse güzel olur. Ücret alındığı için gelişigüzel park olmaz, onun içinde cadde boş kalır, işi olan aracını park eder hemen işini halledip çıkar. Gerçekten bu uygulamayı beğendik.” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Caddesi’nin tamamen trafiğe kapatılmasını talep eden Kadir Özfidan isimli bir diğer esnaf da “Esnaf olarak en büyük sıkıntımız insanın giremediği alanlarda alışverişin çok az olmasıydı. 10 dakika park edilip de yapılan alışverişle bir verim alınamaz. Çünkü geniş zamanda yapılan alışveriş daha iyidir. O yüzden Cumhuriyet Caddesi tamamen trafiğe kapatılsa çok daha güzel olur.” dedi.

Öte yandan, konuyla ilgili görüştüğümüz Van Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise parkomat uygulamasının bütün alt yapı çalışmaları tamamlanarak bugünden itibaren belirlenen caddelerde uygulamaya geçildiğini, sorun yaşanmadığı takdirde yine belirlenen ek bölgelerde de parkomat sisteminin uygulanacağı belirtildi.

İşte Van’da parkomat ücretleri

İlk 10 dakikası ücretsiz olan uygulamada belirlenen otopark ücretleri ise şöyle: “0-15 dakika 1,50 TL, 0-30 dakika 2,00 TL, 0-45 dakika 3,00 TL, 0-60 dakika 4,00 TL, 1-2 saat 5,00 TL, 2-3 saat 8,00 TL, 3-4 saat 10,00 TL, 4-5 saat 15,00 TL, 5 saat ve üzeri otoparklar için 20,00 TL olarak belirlendi.” (İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55