,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C

Uzun yola çıkacaklar için önemli uyarılar!

Uzun yola çıkacaklar için önemli uyarılar!
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hüseyin Çelen, Ramazan Bayramı’nda seyahate çıkacaklar için sağlıklı yolculuğun püf noktalarını paylaştı.

Ramazan Bayramı’nın 9 güne çıkmasıyla birlikte tatil hazırlıkları da başladı. Birçok vatandaş bayramda sevdikleriyle görüşebilmek ya da bu uzun tatili, tatil beldelerinde değerlendirebilmek için hazırlıklarını tamamladı.

Uzun yolculuklarda insanı zorlayan durumların oluşabileceğine dikkati çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hüseyin Çelen, bazı durumlarda hafif düzeyli kas eklem ağrılarının, kişinin sağlık problemlerine bağlı hayatını tehdit edebilecek seviyelere uzanabileceğini söyledi.

Kişinin genel sağlık durumuyla yakından ilişkili olmakla birlikte, hiçbir sağlık sorunu olmayanlarda bile yolculuk süresinin uzamasına paralel sorunların görülebileceğini açıklayan Çelen, “Yolculukta problemlerin ilk kaynağı uzun oturma süresi ve uygun olmayan oturma şekli ve oturma tertibatıyla ilişkilidir. Genel kabul olarak 45 dakikadan sonraya sarkan oturma süreleri omurga ağrısını artırmaya başlar. Bel ve kalça bölgeleri sürekli sabit yük altında kalmaya bağlı kompresyon ağrısı denilen vücut ağırlık merkezinin yer değiştirmemesine bağlı ağrılara maruz kalır. Diz ve boyun bölgeleri ise sürekli sabit kalmaya bağlı kas yorgunluğu ve dolaşım sisteminde kan akım problemleri nedeniyle ağrır. Araç kullanan kişilerde ek olarak omuz ve kol eklemlerinde de ağrı oluşur. Dolaşım sistemi de kasların baskı yapıcı etkisinde azalmaya ve kişi susuz kalırsa ortaya çıkacak zorlanmaya bağlı problemlere yol açabilir.” dedi.

İyi bir yolculuk için dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çelen şu tavsiyelerde bulundu:

-Yolculuk öncesi uykunun kaliteli bir şekilde yeterli yapılmış olması. Uzun yolculuklar boyunca özellikle de yolculuk sonuna doğru bilinçte dalgalanma yaratabilen uyku problemleri ciddi kazalara yol açabilir.

-Yolculuğa uygun, rahat giyinilmesi önemlidir. Çok dar, terletici giysilerden kaçınılmalıdır.

-Koltuğun ayarı kişiye özel yapılmış olmalıdır. Bel desteği, yükseklik, boyun desteği, direksiyona yakınlık-uzaklık ayarlanmalıdır.

-Güneş gözlüğü, sıcak yaz günleri araç kullanımı için lüks değil ihtiyaçtır, buna dikkat edilmelidir.

-45 dakikadan uzun oturmak tavsiye edilmemekle beraber, çok sık mola vermek sürücünün motivasyonunu azaltabileceğinden en geç 2 saat sonunda çok uzun olmasa da bir mola vermek önerilir.

-Aracı durdurup 5-10 adım atmak, hafif gerinme esneme hareketleri yapmak çok faydalıdır. Uzun mola verilecekse de tüm molayı oturarak değil mümkünse sürenin çoğunda yürüyüş yaparak geçirip bu şekilde dinlenme yoluna gidilmelidir.

-Sık sık sıvı tüketmek, dolaşımdan kaynaklanabilecek sorunları azaltmak için gereklidir. Yine bacak kaslarını, oturulan yerde kasıp bırakarak yapılan 5-8 tekrarlı izometrik hareketler de hem şişlik oluşmasını hem de olası damar tıkanıklığının önlenmesi için faydalıdır. (İLKHA) 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55