,
  • BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

Uzun bayram tatili sanayi endeksini olumsuz etkilendi

Uzun bayram tatili sanayi endeksini olumsuz etkilendi
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Eylül ayı raporu yayınlandı.

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Eylül ayı raporu yayınlandı.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nde Eylül ayında gerileme görülürken, Ağustos ayındaki toparlanma kısmen tersine döndü. Ağustos ayında darbe girişimi sonrasında oluşan koşulların olumsuz etkileri azaldı ve Ağustos tüm endekslerde bir toparlanma ayı oldu. Eylül ayında ise, bu kez uzun bayram tatiliyle faaliyet gösterilen gün sayısının azalmasının yanı sıra kredi notunun düşürülmesi gibi ekonomik ve Suriye ile Irak gibi jeopolitik gelişmeler faaliyetleri, güveni ve beklentileri olumsuz etkiledi. Bileşik Endeks Eylül ayında bir önceki aya göre 2,1 puan düştü. Düşüşte daha çok faaliyetlerdeki gerileme etkili oldu. Güven ve beklentilerde gerilemeler ise daha sınırlı yaşanmasına rağmen Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endekste de düşüş yaşandı.

 

Faaliyet Endeksinde iç satışlardaki, üretimdeki ve cirolardaki düşüş ile gerileme yaşandı

Faaliyetler Eylül ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde geriledi. Darbe girişimi sonrası Ağustos ayında toparlanan faaliyetler Eylül ayında uzun bayram tatili ile bu kez önemli ölçüde gerilediği ortaya çıktı. Çalışma günü sayısının azalmasıyla faaliyetlerde sınırlama yaşandı.

Eylül ayında tüm faaliyetlerde gerileme yaşandı. Yurtiçi satışlarda Eylül ayında bir önceki aya göre hızlı bir düşüş olurken, ihracat Eylül ayında göreceli daha sınırlı bir gerileme gösterdi. Üretimde özellikle iç satışlardaki düşüşe bağlı kuvvetli bir gerileme yaşandı. Faaliyetlerdeki düşüş ile cirolarda da gerileme ortaya çıkarken, darbe girişimi sonrasında Ağustos ayında yaşanan hızlı toparlanma Eylül ayında tersine döndü ve faaliyetler zayıfladı.

 

Güven Endeksinde sınırlı gerileme

Eylül ayında güven endeksi Ağustos ayındaki sınırlı toparlanma ardından yeniden geriledi. Güven endeksi 1,3 puan düştü. Yaşanan darbe girişimi sonrasında Ağustos ayında güven kaybı durmuş ve sınırlı iyileşme ümit vermişti. Ancak Eylül ayında güven unsurları yeniden zayıfladı.

Güven seviyesi geçen yıla göre 3,0 puan düştü

Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven zayıf kalırken, inşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güven ise sınırlı ölçüde geriledi. Yurtiçi pazarlarına yönelik güven ise Ağustos ayında sınırlı bir iyileşme gösterdikten sonra Eylül ayında yine zayıfladı. İhracat pazarlarına yönelik güvende ise sınırlı bir kayıp oldu. Darbe girişimi sonrası Ağustos ayında güven kaybının durması sevindirici oldu ancak Eylül ayında güven beklenmedik şekilde yeniden zayıfladı.

 

Faaliyetlerdeki düşüş beklentileri de etkiledi

Beklenti Endeksi sınırlı ölçüde geriledi. Özellikle iç pazar siparişleri halen zayıf kaldı. Faaliyetlerde görülen gerileme ve sınırlı güven kaybı ile birlikte beklentiler de olumsuz etkilendi. Beklenti endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre 1,1 puan düştü. Beklenti endeksi geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,7 puan yükseldi.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde Eylül ayında sınırlı bir gerileme yaşandı. İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentilerde de sınırlı bir gerileme oldu. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişleri Ağustos ayında durağan kaldıktan sonra Eylül ayında yine hissedilir ölçüde geriledi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri ise durağan kaldı. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisinde ise iç siparişlerdeki düşüşe bağlı olarak gerileme yaşandı.

 

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55