,
  • BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C

Uzmanlar: “Okul korkusunu hafife almayın”

Uzmanlar: “Okul korkusunu hafife almayın”
Çocuk Psikiyatrisi Uzman Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, çocuklarda zaman zaman ortaya çıkan okul korkusunun birçok hastalığa davetiye çıkarttığını söyledi.

Uzmanlar, çocuklarda zaman zaman ortaya çıkan okul korkusunun birçok hastalığa davetiye çıkarttığını belirtiyorlar.

Okulların açılmasıyla çocuklarda ortaya çıkan okul korkusu, mide bulantısı ve kusma gibi çeşitli hastalıklar ile kendini gösterebiliyor. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında artan bu korku, çocuklarda birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Çocuk Psikiyatrisi Uzman Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, okul korkusu belirtilerini şöyle anlattı:

“Okul çağındaki çocuklarda aniden ortaya çıkan ve okula gitmeye karşı duyulan isteksizliğin birçok belirtisi vardır. İlk kez okula başlayan ve uzun bir tatil sonrası okul dönemine adapte olamayan çocuklarda görülen bu korku, çocukların rahatça uykuya dalmasına engel olur. Uykusunu alamayan çocuk, okula gidecek olmanın verdiği kaygı ile her sabah bedensel bir yakınmayla uyanır. Uykusuzluk, kaygı ve artan yakınmalar zamanla iştahsızlığa, mide bulantısına ve kusmaya dönüşür. Korku arttıkça bu belirtiler de her geçen gün artar. Çocuğa neden okula gitmediği sorulduğunda, öğretmeninden korktuğunu, arkadaşının kendisini rahatsız ettiğini ve okulda ona kötü davranıldığı söyleyebilir. Bazı çocuklar ise tanımlayamadıkları bir korkudan söz ederler. Bunlar okula gitmemek için çocukların ürettiği en sık bahanelerdir. Okula gönderilme endişesinin verdiği duygu yoğunluğu ile çocuklar evde huzursuzluk yaratabilir. Özellikle okul sabahı, küçük şeylerden mutsuz olup, ısrarlı bir ağlama davranışı sergileyebilirler.”

Okul korkusu olan çocukların ailelerinde genellikle aile bireylerinin birbirine aşırı bağlı olduklarını kaydeden Çakmakçı, “Çocuğun anne ve babasının yokluğunda kendisine bir şey olacağından korkması, kendisinin yokluğunda annesinin ya da babasının başına kötü bir şey geleceği gibi korkular sıklıkla görülür. Çocuk bağımlı olduğu aile bireyinden (bu genellikle annedir) ayrılmakta zorlanır, peşinde dolanır, sürekli kaygı içindedir. Herhangi bir şeyle oyalanamaz. Belirtileri genellikle okula gitme vaktinde çoğalır; okuldan ayrılma vaktinde ise azalır.” dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55