,
  • BIST 9054.59
  • Altın 2296.967
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0617
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 21 °C

Üreticiler yumurta fiyatlarındaki artış hakkında ne düşünüyor?

Üreticiler yumurta fiyatlarındaki artış hakkında ne düşünüyor?
Yumurta fiyatı son aylarda neredeyse yüzde 100’e yakın bir artışla yaklaşık 30 liraya yükseldi. Yumurta üreticileri, buna neden olarak girdi maliyetlerindeki artışı gösteriyor.

 

Türkiye’de en çok konuşulan konulardan biri de yumurta fiyatlarında yaşanan artış. Ülkede son zamanlarda yumurta fiyatlarındaki artış tüketicilerin tepkisine neden olurken üreticileri ise memnun etmiyor. Yumurta fiyatı geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 100’ün üzerinde arttı. Marketlerde 30’lu bir koli yumurtanın fiyatı 25-30 lira arasında satılıyor.

Yumurta üreticileri, fiyatlardaki artışın nedenini pandemi sonrası dolar/TL kurundaki yükselişin yem başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışa bağlıyor.

Yumurta üretici Adnan Demir, yumurta fiyatlarındaki artışla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Üreticiler yumurta fiyatlarındaki artış hakkında ne düşünüyor?

Adnan Demir

Yumurta fiyatlarındaki artışı halen düşük bulduklarını belirten Demir, 30’lu bir koli yumurtanın fiyatının 32 ila 35 lira arasında olması gerektiğini söyledi. Yumurta fiyatlarındaki artışın üreticilerle ilgili olmadığını dile getiren Demir, bunun girdi maliyetlerindeki artıştan kaynaklandığına dikkat çekti.

Yem ve girdi maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle kapasitelerinin yarısı kadar çalıştıklarını ifade eden Demir, maliyetler nedeniyle yumurta üreticilerin sayısının büyük oranda düştüğünü kaydetti. Hükümet yetkililerine de çağrıda bulunan Demir, karaborsacılara müdahale edilmesini istedi.

Üreticiler yumurta fiyatlarındaki artış hakkında ne düşünüyor?

“Yumurta üreticisi sayısı üçe düştü”

Batman’da yumurta üreticiliği yapan tek iş insanının kendisi olduğunu belirten Demir, “Günde 15 bin yumurta elde ediyoruz. Yaklaşık 500 koli yumurta günlük olarak hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda tam kapasiteli çalıştığımız zamanlarda yaklaşık bin koli yumurta elde ediyorduk. Bölgede Batman, Diyarbakır ve ilçeleri ele aldığımda yaklaşık 15 yumurta üreticisi varken şu anda bu sayı üçe düşmüş durumda.” dedi.

“Yumurta fiyatı böyle düşük devam ederse işi bırakacağım”

Yumurta fiyatını halen düşük bulduğunu ifade eden Demir, “Halk yumurta fiyatlarını yüksek bulsa dahi bizler yumurta fiyatlarının düşük olduğunu düşünüyoruz. Yumurta fiyatı böyle düşük devam ederse bende işi bırakmaktan yanayım. Maliyetler yüksektir. Şu anda yumurta üreticileri maliyetlerin yüksek olmasından dolayı yarı kapasiteli çalışmak zorunda kalıyor. Bende yarı kapasiteli çalışıyorum.” diye konuştu.

“Yumurta fiyatı düşük”

Girdi maliyetlerinin çok arttığına işaret eden Demir, “Biz üreticiler yumurta fiyatının çok düşük olduğunu düşünüyoruz. Geçen sene de yaklaşık 20 liraya kadar da yumurtayı satıyorduk. Bu sene daha yeni 25 liraya dayandı. Bu rakam dahi üretici için halen düşük bir rakamdır. Bizim yumurtada beklediğimiz fiyat aslında koli başına 32 ila 35 lira arasındadır. Çünkü gerçekten girdiler artık çok yüksek geliyor.” ifadelerini kullandı.

Üreticiler yumurta fiyatlarındaki artış hakkında ne düşünüyor?

“Masrafımız yüzde 200 artmaktadır”

Geçtiğimiz yıllara oranla maliyetlerin iki katı zamlandığını vurgulayan Demir, konuşmasına şöyle devam etti:

“Geçen sene tonu bin 270 liraya aldığımız mısır şu anda 2 bin 500 liradır. Geçen sene 390 dolara aldığımız soya küspesi şu anda 580 dolardır. Geçen sene 240 dolara aldığımız Ayçiçek küspesi şu anda 380-400 dolardır. Geçen sene aldığımız soya yağı kilosu 4 buçuk lirayken şu anda 12 buçuk liradır. Yem maliyeti geçen sene bir buçuk lirayken şu anda 4 TL’dir. Masrafımız yüzde 200 artmaktadır. Elektrik ayrı bir dert. Bundan dolayı şu anki yumurta fiyatı, halka pahalı gelse de üreticiye ucuz gelmektedir.”

“Karaborsacılara müdahale edilsin”

Konuşmasında hükümet yetkililerine çağrıda bulunan Demir, “Hükümete çağrımız karaborsacılara müdahale etmesidir. Mesela şu anda 2 bin 400-2 bin 500 lira olan mısır iki ay sonra 3-3 buçuk lira olarak bize geri dönecektir. Hükümetten girdilere müdahale etmesini bekliyoruz. Yumurta fiyatlarındaki artış üreticilerle alakalı değildir, yem girdileriyle ilgilidir.” dedi.(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55