,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2306.942
  • Dolar 32.3164
  • Euro 35.0238
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C

Unutulmaya yüz tutmuş bir sünnet: Misvak kullanımı

Unutulmaya yüz tutmuş bir sünnet: Misvak kullanımı
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası münasebetiyle misvakın önemine ve faydalarına dikkat çeken İmam-Hatip Necmeddin Şimşek, bütün hayırlı işlerin sevabının artması için misvak kullanmanın daha iyi olacağını söyledi.

Ağız ve Diş Sağlığı Haftası münasebetiyle misvakın önemine ve faydalarına dikkat çeken İmam-Hatip Necmeddin Şimşek, bütün hayırlı işlerin sevabının artması için misvak kullanmanın daha iyi olacağını söyledi.

Hazreti Peygamber'in sürekli yaptığı sünnetlerden biri olan misvak kullanmak neden önemli? Çünkü yapılan araştırmalara göre, misvak kullanmanın diş bakımının dışında birçok faydası bulunuyor. İmam-Hatip Necmeddin Şimşek, misvak kullanmanın; Hazreti Peygamber'in sünnetine ittiba etmekten dolayı alınacak sevabın yanı sıra ağız sağlığı açısından oluşabilecek iltihaplanmaları önlemesi, mide hazmında kolaylık sağlaması ve hafızanın güçlenmesinde etkili olması gibi yararlarının bulunduğunu söyledi.

Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş sünnetlerden biri olan "misvak kullanımı"na özel önem gösterilmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, "Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'ın unutulmaya yüz tutmuş bazı sünnetleri var. Bu sünnetlerden bir tanesi de misvak kullanımıdır. Peygamber Efendimiz buyuruyorlar ki, 'Eğer ümmetime zahmet vereceğini bilmeseydim onlara her abdestte misvak kullanmalarını emrederdim'. Bize zahmet olmasın diye Peygamber Efendimiz bunu bize farz kılmıyor ama bunun önemini vurgulamak istiyor. " dedi.

"Peygamberimiz sık sık misvak kullanırdı" Misvakın kullanım vakitleri ile ilgili örnekler veren Şimşek, şöyle konuştu:  "Misvak, Erak ağacının dallarından elde edilen çubuğun fırça haline misvak denir. Çok eski zamanlarda diş kullanımında kullanılıyordu ve halen diş temizliği için kullanılıyor.

Peygamber Efendimiz bunu sık sık kullanıyordu. Uykudan uyandığında, gece veya sabah erken uyandığında devamlı misvak sünnetini yerine getiriyordu. Özellikle abdest alırken misvak kullanırdı. Misvak kullanmak, yapacağımız amelin sevabının artması bakımından da önemlidir. Özellikle yapacağımız bütün hayırlı işlerinin başında; namaza başlamadan önce, abdest aldıktan sonra, ziyarete giderken, Kur'an-ı Kerim okumaya başlarken… kısacası hayırlı işlerin sevabının artmasında misvak kullanmak her zaman için iyidir."

"Misvakın birçok faydası var" Misvakın insana verdiği faydaları sıralayan Şimşek, "Misvakın faydaları konusunda araştırmalar yapılmış. Gerçekten sayılamayacak kadar faydaları çok. Özellikle diş bakımı, ağız bakımı için faydası çok. Hem dişleri beyazlatıyor hem de dişlerdeki o bakterileri o zararlı şeyleri gideriyor. Ağız sağlığı açısından oluşabilecek iltihaplanmaları önlüyor, mide hazmında kolaylık sağlıyor, hafızanın güçlenmesinde faydası var. Özellikle mesela ezber yapmak isteyen hafızlar için öneriyoruz. Yani misvak kullanımı gerçekten günümüzde azalmış. Şimdi daha çok diş macunu ve fırça kullanılıyor ama diş macunu ve fırçayı her zaman cebimizde taşımak hem zor hem zahmetlidir. Ama misvak küçük bir çubuktur onu rahatlıkla taşıyabiliriz. Bu sünneti devam ettirirsek Peygamber Efendimizin sünnetine nail olmuş oluruz. Çünkü Peygamber Efendimiz diyor ki, 'Ümmetimin fesada uğradığı bir dönemde benim sünnetime yapışana bir şehit ecri var', bir başka rivayette ise '100 şehit ecri var' diye buyruluyor." şeklinde belirtti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55