,
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C

“Umudu Ol” yardım gemisi Somali’ye uğurlandı

“Umudu Ol” yardım gemisi Somali’ye uğurlandı
Un, şeker, ilaç ve çocuk maması yüklü 13bin tonluk Sebat adlı yardım gemisi, Mersin Taşucu Limanı’ndan törenle uğurlandı. Somali'nin bütün bölgelerine gidecek yardımlar 3 milyon kişinin bir aylık gıda ihtiyacını karşılayacak.

Kızılay tarafından Ramazan’da Somali, Yemen ve Sudan’a gönderilecek olan üç yardım gemisinden ilki olan Sebat, Mersin Taşucu Limanı’ndan törenle uğurlandı. Uğurlama törenine Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden katıldı. Somali'nin bütün bölgelerine gidecek olan yardım gemisi açlık sıkıntısı çeken 3 milyon kişinin bir aylık ihtiyacını karşılayacak.

 

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, törende yaptığı konuşmada, "Afrika'nın boynuzu" denilen Doğu Afrika ile Yemen'in ağır bir açlık ve kuraklık kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek, yaklaşık 20 milyon insanın bu durumdan etkilendiğini söyledi. Bu krizden etkilenen 15 ülke arasındaki Somali, Yemen ve Güney Sudan'ın en ağır duruma sahip olduğunu vurgulayan Kınık, mart ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Umudu ol" diyerek büyük bir insanlık hareketi başlattığını hatırlattı. Kınık, bugün bu iyilik hareketinin ilk basamağı olan 13 bin tonluk insani yardım malzemesini taşıyan geminin Somali'nin başkenti Mogadişu'ya uğurlanacağını belirtti. Somali bölgesinde 6,2 milyon insanın ağır açlık çektiğini, 1 milyon çocuğun ağır açlık nedeniyle beslenme bozukluğu hastalığıyla boğuştuğuna dikkati çeken Kınık, "Maalesef bunların 200 bin tanesi ölümün kıyısında. Hemen bir hafta sonra yardım gitmezse ölecek olan binler var." dedi.

 

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, geminin uğurlanması için Mersin'in Silifke ilçesindeki Taşucu Limanı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bugün çok önemli bir günün yaşandığını söyledi. Açlık çeken, kuraklıktan ve iç savaştan dolayı her gün binlerce insanın öldüğü Afrika'ya Türkiye'deki kardeşlerinin bir gemi dolusu sadece erzak değil muhabbet ve dostluğu da gönderdiğini anlatan Kaynak, geçen yıl da Mersin'den Gazze'ye ramazanda insani yardım gönderildiğini hatırlattı. Nisan ayında Somali'de olduğunu anımsatan Kaynak, "Türkiye'nin ay yıldızlı bayrağını gören ve Türk Kızılayı'nın bu kırmızı hilalini gören insanların yüzünden oluşan sevinci, coşkuyu görmelisiniz. Çünkü dünyada sadece o coğrafyaya gidip, kendilerini sömürmek için değil, bir şeyler vermek için gelenin Türkiye, Türk Kızılay'ı, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olduğunu bilen milyonlar var. " dedi.

 

Dr. Kınık, Sebat gemisine benzer 2 geminin daha hazırlandığını, bundan sonraki geminin Yemen'e gideceğini ve ilaç tıbbi malzemelerle birlikte, un, şeker gibi gıda malzemelerini taşıyacağını da kaydetti.

 

Gemilerin içerisinde taşınan yük Somali bölgesinde Somali Kızılayı ile yerel yetkililerle ve Kızılay’ın Somali delegasyonu aracılığıyla Somali'nin bütün bölgelerine, özellikle kuraklığın vurmuş olduğu bölgelere dağıtılacak.

 

“Umudu Ol” Kampanyası Ramazan’da devam edecek

 

"Umudu Ol" kampanyasının Ramazanda da devam edeceğini dile getiren Dr. Kınık, “Bu kampanyaya destek vermek isteyen vatandaşlarımız, 'www.kızılay.org.tr' internet sitesinden veya 168 numaralı çağrı merkezimizi arayarak uzmanlarımızla görüşebilirler. 2868 kısa mesaj hattına boş mesaj veya BAĞIŞ yazarak 10 lira katkı verebilirler. Bütün Türkiye geneline yayılmış olan PTT işlem merkezlerinde 2868 posta çeki hesabımıza doğrudan para yatırabilirler. Türkiye'nin bütün kamu ve özel bankalarındaki online bağış hesaplarına destek verebilirler." ifadelerini kullandı.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55