,
  • BIST 9533.03
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C

Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu başladı

Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu başladı
Mardin'de iki gün sürecek olan ‘Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu’ yoğun katılımla başladı.

​Uluslararası Kudüs Sempozyumu’nda konuşan eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Bu coğrafyada, hangi ırktan olursa olsun, hangi rengi taşırsa taşısın, tevhide iman etmiş müminler, vahdet içinde olmadıkça, Kudüs'ün kapıları bize açılmaz.” dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi ev sahipliğinde Valilik ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile yapılan Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Sempozyuma; Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Eski Kudüs Müftüsü ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri gibi akademi, siyaset ve bilim dünyasında tanınmış isimlerin katıldığı uluslararası sempozyumda 30’dan fazla ilim adamı ve akademisyen tebliğ sunacak.

“Kudüs insanlık tarihi kadar eskidir”

Sempozyumun açılışında konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Vali Mustafa Yaman, Kudüs'e benzetilen Mardin'de sempozyumun yapılmasından dolayı çok memnun olduğunu dile getirdi.

Kudüs'ün insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyleyen Yaman, “İnsanlığın tarih boyunca süren serüvenini anlamak için insanlık tarihinin Kudüs'e kulak vermek yeterlidir. Kudüs, Hz. Adem'den bu yana gelen tevhidin temsilcisi, peygamberlerin mirasıdır. Kudüs, sadece siyasi bir mesele olarak algılanmamalıdır. Korunması, muhafazası, haklarının yerine getirilmesi siyasi meseleden çok insanı bir meseledir.” dedi.

“18 öğrenciyi Kudüs Gezisine göndereceğiz”

Belediye olarak 18 öğrenciyi Kudüs gezisine göndereceklerini ifade eden Yaman, “Büyükşehir Belediyesi olarak, Mehmet Göremez’in tavsiyesi üzerine Kudüs Gezisi organize ediyoruz. Sempozyuma gelen öğrenciler arasında bir çekiliş olacak. Bölgedeki belediyeler, bu milletin inancına, İslam aykırı olmayan örf ve adetlerine çalışmalar yapacaklar buna söz verdik ve yapmaya devam ediyoruz. Bu çalışmalar vatandaşlarımızın destekleri ile her zaman devam edecek.” diye konuştu.

“Kudüs, ümmetin diriliş yeridir”

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise ümmetin yeniden diriliş yerinin Kudüs olduğunu vurguladı. Görmez, “Kudüs'ün bize diyor ki, ‘Ey Müslümanlar, vahdet olmadan sizin yolunuz bana düşmez. Siz birleşmeden, birlik içinde olmadan benim özgürlüğüme siz şahit olamazsınız.’ Biz Selahaddin'i Eyyubi'den bahsediyoruz. Ama Selahaddin'i Eyyubi tek başına oraya gitmedi. Yanında Nurettin Zengi vardı. Nurettin Zengi ile Selahaddin'i Eyyubi’nin birlikteliğidir, Kudüs’ün kapılarını bize açan ve haçlıları oradan söküp atan. Ayı şekilde Anadolu'nun kapılarını bize açan yine vahdetimizdir.” dedi.

“Vahdeti tesis etmeden Kudüs’ün kapıları bize açılmaz”

Kudüs'ün özgürlüğünün ümmetin vahdetin geçtiğine işaret eden Görmez, “Bu coğrafyada, Arap, Kürt, Türk ve başka hangi dili konuşursa konuşsun, hangi ırktan olursa olsun, hangi rengi taşırsa taşısın, tevhide iman etmiş müminler, vahdet içinde olmadıkça, Kudüs'ün kapıları bize açılmaz. Hz. Muhammed'in mensubiyetine girdiğimizde ancak ümmet o zaman aziz olur ve Kudüs de özgürlüğüne kavuşur.” diye konuştu.

“Kudüs ve Mescid-i Aksa bizi bekliyor”

Kudüs'ün unutulmaması için sürekli ziyaret edilmesi gerektiğini aktaran Görmez, “Çocuklarınıza Kudüs bilincini aşılamak için gidin ve ziyaret edin. Kudüs ve Mescid-i Aksa bizi bekliyor. Ama orayı ziyaret edemezseniz orayı aydınlatacak bir ışık gönderin. Zulmün oluşturduğu karanlığı ortadan kaldıracak bir ışık sahibi olun.” ifadelerini kullandı.

“Liderler, hükümetler ve siyasiler tarihte Kudüs için verilen mücadeleyi yeniden vermeliler”

Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Selahaddin-i Eyyübi ile Sultan 2. Abdülhamit’in tarihte Kudüs için yaptıklarını hatırlatarak, “Bugün liderler, hükümetler ve siyasiler tarihte Kudüs için verilen mücadeleyi yeniden vermeliler. Bugünlerde buna çok ihtiyacımız var.  Çünkü Allah'ın mübarek kıldığı Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa, yeryüzünde yaşayan tüm Müslümanların davasıdır. Ümmet bu dava üzerine birleşirse ancak o zaman Kudüs ve Mescid-i Aksa özgür olur.” dedi.

“Kudüs özgürlüğüne kavuşarak yeniden ümmetin olacak”

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça da 60 yıldır kutsal şehir Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın işgal olduğunu anımsattı. Kudüs’ü çocuklarının, öğrencilerinin, ailelerin ve ümmetin bütün fertlerinin zihninde tutmak için gayret edilmesi gerektiğini vurgulayan Ağırakça, şunları söyledi: “Kudüs için ne yapmak lazım. Elinden bir şey gelmiyorsa, şairin dediği gibi, zannet ki körsün, bir taş al ve at, Filistinlilerin yaptığı gibi.  Bu işgal sona erecek. Çünkü bugün yapılanlar, Selahaddin’in Kudüs’ü fethinden önce de yapılıyordu. Konferanslar, sempozyumlar, ilmi ve askeri toplantılar, komutanlar hep Kudüs için uğraşıyorlardı. Kudüs özgürlüğüne kavuşarak yeniden ümmetin olacak."”

Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ile Kudüs Parlamenterler Kurumu Başkanı Jarallah El-Bachir de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından Kudüs'e gönderilecek 18 üniversite öğrenci için kura çekimi yapıldı.  (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55