,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2409.099
  • Dolar 32.5965
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 25 °C

Ulu Cami İmamı Osman Yağmur: Oruç tutmayanların alenen yiyip içmesi büyük vebaldir

Ulu Cami İmamı Osman Yağmur: Oruç tutmayanların alenen yiyip içmesi büyük vebaldir
Ramazan ayında aleni bir şekilde yemek yemenin bir şeyler içmenin etik olmadığını belirten Diyarbakır, bu tür davranışların büyük günahlara yol açtığını söyledi.

Eskiden Müslüman toplumda oruç tutmayanların tutanlara saygılı olduğunu hatırlatan Diyarbakır Ulu Cami İmamı Osman Yağmur, şimdi ise Müslüman toplumlarda oruçlu olmayan bir kimsenin oruçlu olanlara karşı saygısının kalmadığını söyledi.

Bu ayda Müslümanların dikkat etmesi gereken hususların olduğunu hatırlatan Yağmur, "Mübarek Ramazan ayı içerisindeyiz. Cenabı Allah Kur'an-ı Kerim'de, 'oruç geçmiş milletlere farz kılındığı gibi aynı şekilde ümmeti Muhammed'e de farz kılınmıştır.' buyurmaktadır. Oruç dediğimiz zaman bir Müslümanın arınması ve yardımlaşması demektir. Dolaysıyla arınma ve yardımlaşma ayı olan bu ayda, Müslümanların dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Allah'ın kesin ve kati bir emri olan bu Ramazan ayının elbette ki olmazsa olmazı yoktur. Cenabı Allah; hasta, yolcu, özürlü, engelli yani sağlığı sıkıntılı olanlara oruç tutmama noktasında ruhsat tanıtmıştır. Güç yetiremeyenler, yaşlı, pir-i fani, seferde, hasta olanlara Cenabı Allah farziyetin yanında bir de esneklik getiriyor." dedi.

“Ramazan’da lokantaların ve yemek tüketilen yerlerin açık olduğunu görüyoruz” 

Müslüman toplumunda oruç tutmayanların açıktan yemek yememesi gerektiğini ifade eden Yağmur, "Dolayısıyla Müslüman 11 ayın sultanı olarak nitelendirdiğimiz bu ayı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Fakir fukaraya yardım elimizi uzatmamız ve Kur'an'ı iyi algılamamız lazım. Sözde yüzde 99'u Müslüman olmasına rağmen çarşıda, pazarda tutmayan insanları görüyoruz. Özellikle lokantaların ve yemek tüketilen yerlerin açık olduğunu görüyoruz. Açık olsun mu? olmasın mı? O bizim karışacağımız bir mesele değil. Olabilir ki hasta var, gider yemeğini gizli yer ya da yolcu olan biri kimsenin göremeyeceği yere gider yemeğini yiyebilir. Bu aya hürmeten bir Müslüman evladı olarak çarşı-pazarlarda yemek yemenin, çarşı-pazarlarda adeta cenabı Allah'a kafa tutmanın bir mantığı olamaz. Çünkü bir insan diğer ibadetler; namaz, hac, zekât ve orucun farziyetine inanmıyorsa kanaat getirmiyorsa zaten bunu dinle bir irtibatı kalmamış, Allah muhafaza dinden çıkmış demektir." ifadelerini kullandı.

"Oruç hiçbir zaman çarşıda aleni bir şekilde yenmemelidir"

Yağmur, "Kişi Müslüman ama tembelliğinden, almış olduğu yanlış eğitimden ya da farklı duygulardan dolayı oruç yiyorsa onu dinden çıkmış diye telakki edemeyiz ama büyük günaha girdiğini ve günahkâr olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla oruç hiçbir zaman çarşıda aleni bir şekilde bir Müslüman evladı tarafından yenmemelidir, saygı duyulmalıdır. Eskiden bu toplumda değişik kültürler yaşıyorlardı. Dinimize müntesip olmamalarına rağmen Müslümanlara saygı olsun diye dükkanlarını kapatarak eve gidip yemeklerini yiyip çaylarını içip geliyorlardı. Neden? Müslüman bir topluma saygıdan dolayı." şeklinde konuştu.

"Ramazan ayında azgın şeytanlar kilitlenir, zincirlere vurulur ve rahmet kapıları açılır"

"Ramazan'da ayında Müslüman bir topluma yakışacak olan Allah'ın emrettiği şekilde oruçlarını tutmaktır" diyen Yağmur, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Peygamber Efendimiz bir hadis-i Şeriflerinde 'Ramazan ayında kasten bir gün yenilen oruç, Ramazan dışında bir sene oruç tutarsa dahi Ramazan ayının bir günkü orucun yerine geçemez.' buyurmaktadır. Ramazan ayının o kadar faziletli olduğuna vurgu yapılıyor. Çünkü Ramazan ayında azgın şeytanlar kilitlenir, zincirlere vurulur ve rahmet kapıları açılır. Çünkü Ramazan ayı evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu ise cehennemden azat olmak ayıdır. Bir Müslümanın Ramazan ayında oruç tutmaması ne demektir? Eğer ‘Rabbim bir nevi ben Ramazan'ın rahmetine, senin merhametine, mağfiretine ihtiyacım yok ya da cehenneme girme diye bir korkum yoktur, cehenneme girersem de girerim’ mantığıyla hareket edilirse Allah muhafaza çok tehlikeli durumlar meydana gelir. Onun için özetleyecek olursak Ramazan ayında Müslüman bir topluma yakışacak olan Allah'ın emrettiği şekilde oruçlarını tutmaktır ve oruç tutamayacak kişiler ya hastadır ya seferidir ya da yaşlıdır. Bunların dışında keyfi olarak oruç tutmama diye bir lüksü olamaz Müslümanın. Cenabı Allah Ramazan ayını hakkıyla ve layıkıyla idrak edenlerden eylesin. Gençlerimizi ve insanlarımızı Ramazan ayının faziletine inanarak istifade edebilenlerden eylesin." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55