,
  • BIST 8732.3
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C

​Üçlü zirveden ortak karar!

​Üçlü zirveden ortak karar!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunda mutabık kaldıklarını belirttiler.

​Soçi'de Türkiye, Rusya ve İran liderleri tarafından gerçekleştirilen Suriye zirvesinde ortak karar alındı.

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunda mutabık kaldıklarını belirttiler.

Soçi'deki üçlü zirve 18.40'da sona erdi. Zirvenin ardından üç lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Zirvenin ardından düzenlenen üçlü basın açıklamasında Putin, "Türkiye, İran ve Rusya, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılması konusunda mutabık kalmıştır. İran ve Türkiye’nin Uluslararası diyalog konseyinin toplanması konusunda desteklerini aldık. Suriye'de özgür seçimler gerçekleştirilmeli. Öncelikli konuları konuştuk. Gerekli seviyede Suriye toplumunun katılabileceği toplantı yapılması konusunda gerekli adımların atılması konusunda mutabık kaldık. Yapılacak seçimlerin nasıl gerçekleştirileceği konusunu konuştuk. Gerek mualefetin gerekse mevcut rejimin öncelikleri önemlidir. Seçimlerin gerçekleştirilmesini konuştuk. Sosyal ekonomik düzenlemelerin yapılması konuşuldu. Tarım, ticaret alanında, insani yardım konusunda Suriye'nin tamamen mayından arındırılması, tarihin yeniden koruma altına alınması konuları ve diğer devletlerin de bunlara dahil edilmesi konularını konuştuk." dedi.

Suriye'de yeni anayasa için özgür ve adil bir seçim yapılacağını belirten Ruhani, "Barış için üç ülke işbirliğinde. Rusya Cumhurbaşkanı Putin'den böyle bir 3'lü zirveye öncülük yaptığı için teşekkür ederiz. Bu toplantı öyle bir zamanda yapılıyor ki bu 3 ülkenin çalışması Suriye'de barış ve istikrarın oluşması için. Bütün dünya bu konuyu bilmesi gerekiyor ki terörist hiç bir ülke için iyi bir araç olamaz. Terörist tüm ülkeler için tehlike üretiyor. Biz bunu DEAŞ'ta gördük. 3 ülke düşüncelerini beyan etti. Ulusal kongrenin oluşması ve bu kongrede bütün aktif partiler ve Suriye'ye karşı olanlar bu kongrede birleşerek müzakere yapacak. Yeni anayasa için özgür ve adil bir seçim yapılacak. Barış ve istikrar getirebilir. Bu insanlar ileride rahat bir hayat yaşayabilmesi için bu 3 ülke fikirlerini beyan etti." ifadelerini kullandı.

Zirvenin, Suriye'nin istikrara yeniden kavuşması için umut ışığı teşkil edeceğine inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya ile yoğun diyaloğumuz devam ediyor. Bunun meyvelerini her alanda topluyoruz. Bugün değerli dostlarım Putin ve Ruhani ile kritik görüşmeler yaptık. Gündemimizdeki meseleri samimi olarak ele aldık. Ortak açıklamamız işbirliğimizin esaslarını yansıtan ilk adımdır. Terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam etmektedir. Vardığımız noktanın, Suriye'nin istikrara yeniden kavuşması için umut ışığı teşkil edeceğine inanıyorum. Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak husunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz. Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütü ile aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir." şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Bu süreçte ayrıca 3 ülkenin bugüne kadar ortaya koydukları hassasiyeti sürdürmeleri kritik rol oynayacaktır. Milli güvenliğimize kasteden terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı bizden kimse beklemesin. Suriye'de güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesini konuştuk. Ülkelerimiz arasındaki verimli iş birliğinin olumlu etki yapmasını ümit ediyorum. Tutukluların da karşılıklı salıverilmesine dair her adımı gözden geçirdik. Suriye ulusal kongresinin siyasi sürece anlamlı katma değer katması için eş güdüm içinde çalışmaya karar verdik. Bu sürecin başarısı rejim ve muhaliflerin tavrına bağlıdır." diye konuştu. (İLKHA) 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55