,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 21 °C

UAÖ: israile silah ambargosu uygulansın

UAÖ: israile silah ambargosu uygulansın
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), siyonist israilin Filistinli protestoculara yönelik saldırılarının savaş suçu olduğunu ve uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini belirterek, israile silah ambargosu çağrısında bulundu.

Filistin topraklarının siyonist israil tarafından işgalinin 70’inci yılında ABD’nin Kudüs’te Büyükelçilik açmasını protesto eden Filistinlilere yönelik yapılan katliam dünya gündemindeki yerini koruyor.

Siyonist israil vahşetine yönelik bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Filistinli protestoculara yönelik vuku bulan saldırıların savaş suçu olduğunu ve uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini belirterek, israile silah ambargosu uygulanması ve israilin yaptıklarının soruşturulması çağrısında bulundu.

Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre 30 Mart’ta başlayan “Büyük Dönüş Yürüyüş” protestolarında ve son olarak ABD Kudüs Büyükelçiliği protestolarında en az 100 Gazzeli katledildi, en az 10 bin kişi ise yaralandı. Yaralananlar arasında en az 300 çocuk ve 85 kadın bulunuyor. 70’i aşkın yaralının durumuysa halen ciddiyetini koruyor. 

“Gazze’de büyük bir felaketin yaşanıyor”

UAÖ Türkiye Şubesi Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, israilin barışçıl protestoculara karşı öldürücü ve ağır biçimde yaralayıcı güç kullanması sonucu Gazze’de büyük bir felaketin yaşandığına dikkat çekti.

Akşener, “Siviller, sadece barışçıl olarak haklarını kullanarak, içinde bulundukları dayanılmaz koşulları protesto ettikleri için ve artık israil toprağı haline gelen evlerine ve kasabalarına geri dönüş hakkını istedikleri için şiddete uğruyorlar. Bundan daha insani ve doğal ne olabilir ki?” ifadelerine yer verdi.

Protestocular kasten öldürülüyor veya sakat bırakılıyor 

Bu yıl 30 Mart’ta başlayan ve her Cuma devam eden “Büyük Dönüş Yürüyüşü” sırasında da siyonist israilin Filistinlilere yönelik şiddet ve ateşli silahlarla müdahalesini değerlendiren Akşener, herhangi bir tehlike oluşturmayan protestolara yönelik israilin insanları kasten öldürdüğü veya sakat bırakacak şekilde yaraladığını belirtti.

Akşener, “UAÖ, uluslararası kamuoyuna bir süredir yaptığı silah ambargosu çağrısını yineliyor. Sembolik kınama açıklamalarının zamanının geçtiğini belirten UAÖ, uluslararası toplumun derhal somut adımlar atarak israile silah ve askeri ekipman sevkiyatına son vermesini talep ediyor. ABD’nin gelecek 10 yılda israile 38 milyar ABD doları değerinde askeri yardım sözü verdiğini, aynı zamanda Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya gibi AB üyesi devletler de dahil olmak üzere diğer devletlerin israile çok büyük miktarlarda askeri ekipmana ruhsat vermiştir.” ifadelerini kullandı.

“Güçlü bir silah ambargosu derhal uygulanmalı”

Silah ambargosunun uygulanmaması durumunda Gazze başta olmak üzere Filistin’de durumun çok daha ağır bir hal alacağını belirten Akşener, “Eğer silah sevkiyatı bu şekilde devam ederse, zaten yıllardır israilin Gazze’ye uyguladığı zalim ambargo altında yaşamanın acısını çeken binlerce kadın, erkek ve çocuğun durumu daha da kötüye gidecek. Bu durum kabul edilemez. israilin bu pervasız tavrını bir an önce durdurabilmenin yolu, güçlü bir silah ambargosunun derhal uygulanmasıdır.” dedi. 

UCM resmi soruşturma başlatmalı 

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) savaş suçlarına varan vakalara dair resmi soruşturma açmasını talep eden Akşener, Ocak 2015’te UCM Savcılığı’nın özellikle 13 Haziran 2014 tarihinden itibaren işlendiği iddia edilen suçları araştırmak üzere İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki duruma ilişkin bir ön inceleme başlattığını söyledi ve şöyle devam etti: 

“İsrailin mevcut pratiği, savaş suçuna varan vakaların faillerinin, sorumlularının bugüne kadar adil, bağımsız ve tarafsız yargılanarak cezalandırılmasından çok uzak. Dolayısıyla bu konuda UCM’ye de büyük görev düşüyor. UCM’den derhal işlevini yerine getirerek, savaş şuçu sayılabilecek bu suçlara yönelik etkili soruşturma başlatması çağrımızı yineliyoruz.”    

“Gazzelilerin yüzde 80’i uluslararası yardıma muhtaç”

İsrail tarafından abluka altında tutulan Gazze, dünyada nüfusun en sıkışık yaşadığı bölgelerden biri. Yaklaşık 1.3 milyon kişinin yaşadığı Gazzelilerin yüzde 80’i uluslararası yardıma muhtaç durumda.

Son 11 yılda üç savaş geçiren bölgede ekonomi çok kötü durumda. Gazze, yüzde 44’lük oranla dünyada işsizliğin en yüksek olduğu yer. 2014’teki çatışmadan bu yana 22 bin kişi yerinden edildi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55