,
  • BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 20 °C

TZOB kurbanlık fiyatlarını açıkladı

TZOB kurbanlık fiyatlarını açıkladı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yılki kurbanlık fiyatlarına ilişkin tahminlerini açıkladı.

​TZOB Genel Başkanı Bayraktar, kurbanlık fiyatlarında büyükbaşta 5 bin ile 20 bin lira, küçükbaşta ise 750 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişim tahmin ettiklerini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, kurbanlık satışlarının illere ve bölgelere göre farklılık arz ettiğini, kimi yerlerde canlı kilogram ve et fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapıldığını belirtti.

semsi-bayraktar-001.jpg

Bayraktar, "Ziraat odalarından aldığımızı bilgilere göre, bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının; illere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte, hayvan başına, büyükbaşta 5 bin ile 20 bin lira, küçükbaşta ise 750 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişeceği, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına, büyükbaş  hayvanlarda 17 ile 25 lira, küçükbaş hayvanlarda 15 lira ile 28 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Büyükbaş hayvanların ortalama canlı kilogram fiyatı 20 lira 55 kuruş

Kilogram fiyatının büyükbaşta inek, düve, tosun, küçükbaşta koyun, keçi olmasına, canlı ağırlığına ve illere göre büyük farklılıklar arz ettiğini, bayram yaklaştıkça, gerçekleşecek taleple bu fiyatların değişebileceğini vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:

"Ülke ortalamasına bakıldığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 20 lira 55 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 21 lira 13 kuruş olduğu görülmektedir. Canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizden, İstanbul’da Avrupa yakasında 19 ile 23 lira, Anadolu yakasında 23 ile 25 lira, Ankara’da 18 ile 22 lira, İzmir’de 17 ile 22 lira arasında değişmektedir. Küçükbaş hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’da Avrupa yakasında 24 ile 26 lira, Anadolu yakasında 25 ile 28 lira, Ankara’da 18 ile 20 lira, İzmir’de 22 ile 26 lira düzeyinde seyretmektedir. Ülke ortalamasında fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 8,6, küçükbaşta ise yüzde 11,2 oranında artmıştır."

Kurbanda 3 milyon 650 bin baş hayvan kesilebilir

Bu yıl yaklaşık 850 bini büyükbaş, 2,8 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 650 bin baş hayvan kesileceğini tahmin ettiklerini belirten Bayraktar, bu tahminle kurbanlıklar için bu yıl halkın ödeyeceği tutarın, 10 milyar 67 milyon lirayı bulacağını hesapladıklarını açıkladı.

"Fındık rekoltesi bu sene düşük"

Bayraktar, basın mensuplarının Ordu’da yaşanan afette fındıkta oluşan zarara ilişkin sorusu üzerine, "Ziraat Odalarımız ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de bulunduğu bir komisyon bölgede hasar tespit çalışmaları yürütüyor. Çalışmalar tamamlandığında en doğru bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Afeti yaşayan çiftçilerimiz sadece borç ertelemesi değil, nakit yardımı da istiyorlar. Bu taleplerini bize ilettiler ve biz de bu konuyu ilgili makamlara iletmiş olacağız. Fındık rekoltesi bu sene düşük. 500 bin ton dolaylarında bir rekolte bekleniyor. Odalardan aldığımız bilgilere göre, yaşanan afetlerle rekoltenin bir miktar daha aşağı düşeceği belirtiliyor." dedi.

Bayraktar, Antalya Elmalı’da tarım sigortası yaptıran üretici sayısının yetersizliğine ilişkinin soruya ise şu yanıtı verdi:

"Türkiye’de 1 milyona yakın ecrimisil ödeyerek üretim yapan ama desteklemelerden yararlanamayan üreticimiz var. Bunlar kredilerden yararlanamıyor, TMO’ya bile mal veremiyorlar. Ziraat Odaları Birliği’nin girişimiyle mesele çözüldü. Seçimden önce talep ettik. Torba yasaya konuldu ve çıktı. Ecrimisil ödeyerek üretim yapan üreticilerimizin Hazine ile sözleşme yapmak suretiyle, ecrimisil bedelinin yarısı fiyatına sözleşme yaparak ÇKS kapsamına alınmaları sağlandı. Bu sigortalı sayısını artıracaktır.

"Dövizdeki artış maliyetleri artıracaktır"

Bayraktar, dövizdeki artışın Kurban fiyatlarındaki etkisi üzerine sorulan soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Hayvan fiyatlarındaki artış enflasyonun altında. Yüzde 8-10 gibi bir artış var ve bu rakam enflasyonun altındadır. Ciddi bir artış olmadığı görülüyor. Bu bakımdan kurban kesecek vatandaşlarımız rahat olsun fiyatlar aşırı yükselmedi. Yeterli sayıda kurbanlık da var. Bizim mazot, gübre, yem, ilaç kalemlerimiz ithalata bağlı olarak üretiliyor. Yükselen döviz, bunların maliyetlerini artıracaktır. Desteklemelerin yeniden gözden geçirilmesi ve bu maliyet artışlarını dikkate alarak bir destekleme bütçesi yapılmasını talep ediyoruz." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55