,
  • BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

Tutuklusu Olmayan Darbe Davası: 28 ŞUBAT

Tutuklusu Olmayan Darbe Davası: 28 ŞUBAT
15 Temmuz darbesinin yargılandığı bugünlerde, tutuklusu olmayan ve 103 sanığın yargılandığı 28 Şubat darbesinin de 87. duruşması bugün Ankara'da görülüyor.

28 Şubat, darbe mimarlarından Genelkurmay eski Başkanlarından Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun bin yıl süreceği iddiasında bulunduğu bir süreçti. Mimarları yanılsa da Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen 28 Şubat süreci, milyonların hayatını altüst eden kötü bir süreç olarak tarihe geçti. Türkiye siyasi tarihine geçen kararlar ve bu kararların uygulanması sırasında Türkiye'de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda yaşanan değişimlere neden olan bu süreçte; binlerce memur görevinden edildi, binlerce öğrenci okuldan atıldı, binlerce Müslüman cezaevlerine atılırken, muhafazakâr birçok şirket ya iflas etti ya da iflasın eşiğine getirildi. 15 Temmuz darbesinin yargılandığı bugünlerde, tutuklusu olmayan ve 103 sanığın yargılandığı 28 Şubat darbesinin de 87. duruşması bugün Ankara'da görülüyor.

Sistemin İslâmî değerlere, İslâmî taleplere ve Müslümanlara olan düşmanlığının somutlaştığı ve öne çıktığı bir dönemin adıdır 28 Şubat. 28 Şubat denince, İslam'ı yaşamaya ve yaşatmaya çalışan Müslümanlara uygulanan hukuksuzluğun daha da pervasızlaştığı bir dönemi, dinmeyen bir acıyı, kanayan bir yarayı ve hesabı sorulmamış bir zulüm döneminin en çetin yıllarını hatırlatıyor. İşte zulümleriyle bir döneme damga vuran 28 Şubat davasının 87. Duruşmasına bugün Ankara'da devam edilecek. 28 Şubat darbe davasında tek tutuklu sanığın olmaması, ilerleme kaydedilmemesi ve sulandırılmaya çalışılması, kamuoyunu ciddi anlamda rahatsız etmeye devam ediyor. Bugün görülmeye devam edilecek olan davanın avukatlarından Necati Ceylan ve Cüneyt Toraman, 28 Şubat'ın özellikle sivil ayağının yeniden yargılanması gerektiğini belirterek, Batı Çalışma Grubu üyelerine davalar açılıp bu davaların birleştirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

cuneyt-toraman.jpg

‘FETÖ'NÜN HÂKİM OLDUĞU DÖNEMDE ENGELLEMELERE MARUZ KALDIK'

28 Şubat darbe davasının bu aşamadan sonra yeni bir seyir alması gerektiğini ve böyle bir beklenti içinde olduklarını belirten dava avukatlarından Cüneyt Toraman, “Davanın 87. Duruşması bugün görülmeye devam edilecek. Ama bugüne kadar yapılan uygulamalar içimize sinmedi. FETÖ'nün hâkim olduğu dönemde engellemelere maruz kaldık. FETÖ tasfiye edilmeye başlandıktan sonra bu davanın başka bir seyir alacağını düşünüyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çok sayıda hâkim ve savcı görevden uzaklaştırıldı. Bu aşamadan sonra bugün mahkemenin tavrını göreceğiz. Çünkü bu davalarda görev alan hâkim ve savcıların çoğu görevden alınıp cezaevine atıldı. Biz de bunun davaya olumlu yansımasını bekliyoruz. Açıkçası bu süreçten sonra biraz daha umutluyuz.” şeklinde konuştu. 

28 ŞUBAT DARBESİNİN EN ÖNEMLİ AYAĞI BATI ÇALIŞMA GRUBUDUR

Bu davanın en önemli aktörlerinin Batı Çalışma Grubu olduğunu ve bunların siyaset, medya ile STK ayaklarının hala yargılanmadığına dikkat çeken Toraman, “Bu dava 28 Şubat darbecilerinin tamamının yargılandığı bir dava değildir. 28 Şubat darbesinin en önemli bileşenlerinden bir tanesi Batı Çalışma Grubudur(BÇG). Bu grubun medya ayağı yok, sermaye ayağı yok, bunun siyaset ayağı yok, bunun STK ayağı da yok. 28 Şubat darbesi bunların hepsinin işbirliği ile gerçekleşti. Önce bunlar hakkında davalar açılıp bu davaların birleştirilmesi gerekir ki dört ayak üzerinde otursun bu dava. Aksi takdirde tek ayak üstünde gider. Bu davada herkes birbirini suçluyor. Kimisi dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e atıyor, dönemin diğer siyasetçilerine atıyor. Burada böyle bir eksiklik var. Nasıl ki 15 Temmuz'dan sonra darbenin medya ayağına dava açıldı, iş adamları tutuklandı, 28 Şubat darbecilerinin üzerine de aynen bu şekil gidilmeli. Biz bunların diğer ayaklarına da ivedilikle dava açılmasını ve bu davaların da birleştirilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

necati-ceylan.jpg

‘MİLLET ADALET BEKLİYOR'

Suçluların cezasız kalmaması gerektiğini ifade eden Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Av. Necati Ceylan, “28 Şubat dönemine ilişkin Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan , "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılamanın 87.nci duruşması 22.02.2017 saat 09.30'da başlayacaktır. 28 Şubat döneminin DYP Genel Başkanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan Tansu Çiller tanık olarak zorla getirilme ihtarı ile davet edilmiştir. Mahkeme davanın FETÖ çatı davası, Batı Çalışma Grubu ile ilişkileri olup olmadığını araştırmaktadır. Davanın sağlıklı ve adil bir yargılanma konusunda mahkemenin daha titiz davranması gerekli, delillerin toplanarak suç işleyenlerin cezasız kalmaması gerekir. Mahkemenin, adaleti sağlama konusunda güven vermesi gerekir. Millet bunu beklemektedir.” ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: DOĞRUHABER
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55