,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C

Türkiye'nin en büyük halı fuarı açıldı

Türkiye'nin en büyük halı fuarı açıldı
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, GTO ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliğinde Hannover Fairs Turkey Fuarcılık tarafından düzenlenen "DOMOTEX Turkey Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı" Gaziantep'te 12'nci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı.

​Alanında Türkiye'nin en büyük ihtisas fuarı olan "DOMOTEX Turkey Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı" Gaziantep'te düzenlenen törenle açıldı.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Halıcılar Odası (GHO) işbirliğinde Hannover Fairs Turkey Fuarcılık tarafından düzenlenen "DOMOTEX Turkey Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı" Gaziantep'te 12'nci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) kapılarını ziyaretçilerine açan fuar, yoğun bir katılımla düzenlenen törenle açıldı.

Fuarın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Türkiye genelinde sanayi işletmelerinin yüzde 3'ünün Gaziantep'te yer aldığını söyledi.

Gaziantep'in 1950 yılından sonra gerçekleşen büyük sanayi hamlesiyle bugünkü üstün üretim seviyesine ulaşarak, Türkiye ve bölge için model bir kent olduğunu belirten Büyükdede, "Gaziantep, ülkemizdeki makine halısı üretiminin yüzde 80'ini karşılamasıyla halıda dünya çapında bir lider konumundadır." dedi.

Büyükdede, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sanayileşmede Gaziantep'in lider bir şehir durumunda olduğunu ifade etti.

Gaziantep'in halı sektöründeki başarısına değinen Büyükdede, "Gaziantep, ülkemizdeki makine halısı üretiminin de yüzde 80'ini karşılamasıyla halıda dünya çapında bir lider konumundadır. Gaziantep'te üretilmiş halılar 100'den fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Yılda 300 milyon metrekarenin üzerinde makine halısı üretimi yapılan sektörde, ülke bazında en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Amerika, Suudi Arabistan, Irak, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'dir. Sektör bugün büyümesini yeni teknolojilere Ar-Ge ve tasarıma yaptığı yatırımlara borçludur." ifadelerini kullandı.

Sektörün kullandığı ve çoğunlukla ithal edilen ham maddeleri karşılamaya yönelik bir adım attıklarını belirten Büyükdede, "Sektörün ham madde ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bakanlığımız Ceyhan Endüstri Bölgesi'nin kurulmasını planlamış, bunu Rönesans Holding kanalıyla 450 bin ton kapasiteye sahip polipropilen tesisinin özel endüstri bölgesini de şu anda ilan etmiş durumdadır. Hollanda Büyükelçiliğimizde yaptığımız görüşmelerde de şu anda Port Roderdam ile anlaşma çerçevesinde, Hollanda ile beraber liman işletmeciliğini de yapacağız. Aynı zamanda SaSa Polyester AŞ tarafından Adana Yumurtalık bölgesinde 1,4 milyon ton pet polimer üretimi için buraya gelmeden önce imzayı atmış durumdayız." şeklinde konuştu.

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, halı sektörünün tüm girdilerinin dolar üzerinden olduğunu belirterek, "Bu uzun vadede sektöre ciddi zarar verecek bir şeydir. Bunun önüne geçmemiz gerekir. Markadan, tasarımdan kazanmamız lazım. Maliyetlerini aşağıya çekecek şeyler yapmamız lazım ki bu özelliği olan sektörleri yaşatabilelim. Birbirimizin moralini bozacak işler de yapmayalım. Siyasal nedenlerle insanlar birbirini eleştirebilir ama özellikle birbirimize karamsarlık aşılamamamız gerekiyor. Ticaret çok hassas bir iş." diye konuştu.

Gaziantep Valisi Davut Gül de Gaziantep'in diğer şehirlerden, hatta ülkelerden farkının, en kaliteli ürünü, en ucuza üretme ve pazarlama gibi bir şansının bulunması olduğunu söyledi.

Fuarda alım heyetlerinin Gaziantep'e getirilmesi noktasında girişimlerde bulunulmasına vurgu yapan Gül, "Gaziantep potansiyeli olan bir şehir. Fuarların da ciddi katkısı oluyor. Başkanlık sistemi ile beraber Cumhurbaşkanlığında yeni bir oluşum oldu. Özellikle Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, alım heyetlerini getirilmesi noktasında aktif rol oynuyor. Bize düşen, oda başkanlarımızla, sektör temsilcileri ile beraber fuarlarımıza olabildiğince alım heyetlerinin getirilmesini sağlamak ve adeta birer pazarlamacı gibi bu ülkeleri tek tek gezmemiz. Gaziantep'in diğer şehirlerden hatta diğer ülkelerden farkı en kaliteli ürünü en ucuz fiyata üretme ve pazarlama şansının olmasıdır. Bu rekabet üstünlüğünü ülkemizin, şehrimizin, insanlığın hizmetine sunmamız lazım." dedi.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Ahmet Kaplan ise Türkiye'nin yaklaşık 2,3 milyar dolarlık halı ihracatıyla dünyada ikinci ülke konumunda olduğunu belirterek, "Gaziantep halısı olarak da nitelendirebileceğimiz, sentetik ve suni liflerden dokuma halı kategorisinde dünyada 2,7 milyar dolarlık bir ihracat büyüklüğü olup bu pazarın yüzde 67'sini, bir milyar 824 milyon dolarla açık ara Türkiye domine etmektedir. Türkiye'deki halı üretimi ve ticaretinin başkenti ise 1 milyar 550 milyon dolarlık ihracata sahip Gaziantep'tir." şeklinde konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da bu yıl fuar katılımcısı firmalar adına Gaziantep Otizm Vakfı'na bağışta bulunarak, otizmli çocukların hayatlarına dokunmak istediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri 30 Nisan'a kadar gezilebilecek fuarın açılışını gerçekleştirdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55