,
  • BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 22 °C

Türkiye, Suriye'ye uçan Rus uçaklarına hava sahasını kapattı

Türkiye, Suriye'ye uçan Rus uçaklarına hava sahasını kapattı
​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'dan Suriye'ye asker taşıyan sivil ve askeri tüm uçaklara, Türkiye'nin hava sahasının kapatıldığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uruguay ziyareti öncesi uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Ankara'nın Moskova ile diyalog mekanizması içerisinde hareket etmeye önem verdiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Rusya'nın askeri uçaklarına, hatta Suriye'ye giden ve asker taşıyan sivil uçaklarına hava sahasını kapattık. Üçer aylık izinler veriyorduk. Nisana kadar izinleri vardı. Cumhurbaşkanımız da Putin'e söyledi. Daha sonra uçuşlar durdu. Biz hem Montrö hem diğer konularda süreci diyalog yoluyla yürütüyoruz." dedi.

Putin ve Zelenski'nin Türkiye'de bir araya gelebilme durumu

Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerde tarafların müzakere ettikleri kapsamlı bir metin olduğunu belirten Çavuşoğlu, ayrıca yine liderler arasında bir arka kapı diplomasisinin işlediğini bildirdi. Çavuşoğlu, o süreçte de bir ortak deklarasyon taslağının olduğunu gördüklerini söyledi.

Çavuşoğlu görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi durumunda Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Lideri Zelenskiy'nin Türkiye'de bir araya gelme konusunda hem fikir olduklarını söyledi.

ABD ve Avrupa'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına değinen Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu yaptırımlara katılmadığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, Rus oligarkların Türkiye'ye yöneldiğinin hatırlatılması üzerine, "Herhangi bir firma Türkiye'de iş yapmak istiyorsa kanunlarımıza uygun hareket etmesi lazım. Uluslararası hukuka uyması lazım. Aykırı faaliyete izin vermeyiz. Kara para olmamalı." diye konuştu.

Türkiye'nin de yaptırımlara katılması noktasında Avrupa'dan bir baskı olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, "Bir tek Yunanistan ve Rum kesimi var. Avrupa Birliği toplantılarında onlar gündeme getiriyor. Onun da sebebi malum. Biz kapattık turist gelmeyecek, turistler Türkiye'ye gidecek anlayışı." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, ABD ile F-16'lar konusunda yapıcı bir tutum olduğuna dikkat çekti.

Çavuşoğlu, S-400 meselesine ilişkin, ABD'nin patriot önerisine de değinerek, yeni teklifin beklendiğini söyledi ve şunları ekledi:

"S-400 konusunda da bir çözüm bulma arzusundalar. Biz de zaten bulalım diyoruz. Bu alınmış bir ürün sonuçta bundan sonra ne yapabileceğimizi görelim. Bizi tatmin eden teklif gelirse ve garantiler gelirse patriot alabileceğimizi de söyledik. ABD'nin yeni tekliflerle gelmesini bekliyoruz."

"Müslüman olmayanların Mescid-i Aksa'ya girişi yasaklandı, bizim ricamız üzerine oldu"

Türkiye'nin, işgalci Siyonist rejim ile başlayan diyalog sürecine de değinen Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Herzog ile görüşmesinin olumlu yansımaları olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, ""Özellikle bir kere daha vurgulamak istiyorum. Bizden çok Filistin yönetiminin de istediği bir süreç bu. Geçen sene maalesef çok kötü görüntüler de oldu. Ama bugün bu sene Cumhurbaşkanımızın İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşmesinden sonra ramazan ayında Müslüman olmayanların Mescid-i Aksa'ya girişini yasakladılar. Bu bizim ricamız üzerine oldu." diye konuştu.

"Mescid-i Aksa, Kudüs davamızdan taviz vermeyeceğimizi israilli yetkililerin yüzlerine de söyledik" diyen Çavuşoğlu, 24 Mayıs'ta Filistin'i, 25 Mayıs'ta da işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret edeceğini bildirdi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55