,
  • BIST 8979.75
  • Altın 2278.534
  • Dolar 32.3091
  • Euro 35.0426
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C

Türkiye Katar krizinin çözümü için devrede

Türkiye Katar krizinin çözümü için devrede
Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arap dünyasındaki Katar krizinin çözülmesi için telefon diplomasisi yürüttüğünü söyledi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arap dünyasındaki Katar krizinin çözülmesi için telefon diplomasisi yürüttüğünü söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Kurtulmuş, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz hakkında, "Sayın Cumhurbaşkanımız çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla, bunların bir kısmı İslam ülkeleridir, bir kısmı Batı ülkeleridir, ikili telefon görüşmeleri yaparak sorunun çözülmesi için aktif bir şekilde sürecin içine dahil olmuştur." dedi.

Kurtulmuş şöyle konuştu: "MİT müsteşarımızın sunumunda PKK ve FETÖ olmak üzere örgütlerin faaliyetleri kurul üyeleri ile paylaşıldı. Özellikle emniyetteki mahrem yapılanmanın ortaya çıkarılması en önemli gelişmelerden biri. Mahrem yapılanmalardan bir kısmı itirafçı oldu. Özellikle Türkiye ile ilgi bazı ülkelerde artan algının Türkiye için bir güvenlik tehdidi olduğunu belirtmek isterim. Dünyada gelişen İslam düşmanlığını bakanlığımız yakından takip ediyor. Özellikle İslam düşmanlığının üzerinden Türkiye düşmanlığı yapılıyor. Zaman zaman baskılar yapıldığını biliyoruz. Ayrıca son zamanlarda Suriye politikası da son derece karmaşık bir durumda. Astana ve Cenevre süreci devam ediyor. Alandaki bir takım çatışmaların azaltılması önemli. Siyasi çözümü kaybetmemeliyiz."

Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri

AB üyeliğine ilişin açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, "Avrupa Birliği ile ilgili ilişkilerde Cumhurbaşkanımız Brüksel'deki görüşmelerde gerginliğin geride bırakılması için irade ortaya koydu. Bundan sonra aradaki gerginliklerin azaltılması için önemli konular üzerinde durduk. Katılım sürecinin hızlandırılması ve vize serbestisi, 18 Mart'ta varılan müzakerelerde AB üzerine düşenleri yapması önemli bir husus. Gümrük Birliğinin güncellemesi önemli. Türkiye ile AB ilişkilerinde AB'nin nasıl gelişeceğini Türkiye belirleyecektir." ifadelerini kullandı.

"İncirlik'ten çekilip çekilmeme kararı bizim dahil olabileceğimiz bir karar değil"

"İncirlik Üssü Türk üssüdür. Konya'daki üs ise NATO üssüdür." diyen Kurtulmuş, "Biz oradaki görüşlerimizi çok açık şekilde söyledik. Almanların İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesinin şartlar dolayısıyla uygun olmadığı Dışişleri Bakanı tarafından muhatabına iletilmiştir. Konya'yı ziyarete gelecek olan kişilerin de Türkiye karşıtı eylemlilik içinde olan milletvekillerinin bu listenin içinde olmamasını tavsiye ettiğimiz kendilerine iletilmiştir. Biz şimdilik ortadaki meseleler dururken bir Alman heyetinin İncirlik Üssü'ne gelmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. İncirlik Üssü'nden çekilip çekilmeme kararı Almanya'nın tek taraflı alacağı bir karardır. Alman Parlamentosu buna karar verecek. İncirlik'ten çekilip çekilmeme kararı bizim dahil olabileceğimiz bir karar değil, Almanya'nın kendi kararıdır" şeklinde konuştu.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan diplomatik krizle ilgili de açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, "İlgili bütün tarafları aklıselim davranmaya davet ediyoruz. Katar ile diplomasi yoluyla işbirliği yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Önemli bir kriz gibi görünüyor. Bunun daha fazla büyümeden çözülmesi gerekir. Bölgede, Ortadoğu'da daha fazla gerginliklerin oluşmaması gerekiyor. Türkiye olarak bu sorunun çözülmesi için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğiz. Asıl olan diplomasi kanallarının açık tutulmasıdır. Bu konuda da Katar ile irtibatlı olarak diplomasi kanallarının açık tutulmasına gayret sarf ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, İslam İşbirliği Teşkilatının dönem başkanı sıfatıyla da, bugün de başlamıştır, çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla, bunların bir kısmı İslam ülkeleridir, bir kısmı Batı ülkeleridir, ikili telefon görüşmeleri yaparak sorunun çözülmesi için aktif bir şekilde sürecin içine dahil olmuştur." diye konuştu. (İLKHA) 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55