,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2246.519
  • Dolar 32.3303
  • Euro 35.1933
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Antalya 10 °C

“Türkiye, Bosna Hersek’in barış ve refahının idamesi için her türlü desteği vermeyi sürdürecektir”

“Türkiye, Bosna Hersek’in barış ve refahının idamesi için her türlü desteği vermeyi sürdürecektir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek’e gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç’le gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç’le ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Türkiye, Bosna Hersek’in istikrar, barış ve refahının idamesi için her türlü desteği vermeyi sürdürecektir. Burada Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne ve iki entiteden müteşekkil tek ve egemen devlet yapısının korunmasına verdiğimiz önemi bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek’e gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç’le gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.


Şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegoviç’le verimli istişareler yaptıklarını kaydetti.

“SEÇİMLERİN ÜLKELERİMİZİN BİRLİĞİ, BERABERLİĞİ İÇİN BİRER VESİLE OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

Konuşmasında ikili ilişkilerin, ekonomi, ticaret, alt yapı, ulaştırma, tarım, enerji, turizm, askerî ve savunma sanayi gibi yönlerini alırken, bunları daha da geliştirerek devam ettirmenin planlaması içerisinde olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Bosna Hersek’in istikrar, barış ve refahının idamesi için her türlü desteği vermeyi sürdüreceğini ifade etti.

“Burada Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne ve iki entiteden müteşekkil tek ve egemen devlet yapısının korunmasına verdiğimiz önemi bir kez daha vurgulamak isterim” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek’in Hırvatistan ve Sırbistan’la başta olmak üzere, bölge ülkeleriyle güvene dayalı ilişkiler kurmasına büyük önem atfetttiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülkede de seçim dönemlerinin yaklaştığını hatırlatarak, “Bütün bu seçimlerin ülkelerimizin birliği, beraberliği, dayanışması için birer vesile olmasını temenni ediyorum” dedi. Demokrasinin kuralları çerçevesinde barış ortamında şeffaf ve adil bir seçim gerçekleşmesini de temenni ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bosna Hersek’in seçim öncesi gündemini en çok meşgul eden seçim kanunu değişikliği konusunu ülkenin iç meselesi olarak değerlendiriyoruz. Tarafların konuyu sağduyu, diyalog ve karşılıklı anlayışla çözüme kavuşturacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ KISA ZAMANDA İMZALANMASINA BÜYÜK ÖNEM ATFEDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında iki ülkenin ticaret hacmini çok kısa zamanda geliştirmeye başladıklarını söyleyerek kısa vadede hedeflerinin bir milyar dolara ulaşmak olduğunu kaydetti. Bu noktada gerekli iradenin kendilerinde bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu doğrultuda güncellenmekte olan serbest ticaret anlaşmasının en kısa zamanda imzalanmasına büyük önem atfediyoruz. Bunun yanı sıra, müzakereleri süren diğer anlaşmaların da kısa zamanda yürürlüğe girmesi en büyük arzumuzdur. Ulaşım, lojistik, enerji, turizm, tarım ve hayvancılık konularında yetkililerimizi bir araya getireceğiz. Türk firmalarını Bosna Hersek dâhil tüm Balkanlar’da büyük yatırımlar gerçekleştirmeleri yönünde teşvik ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin bölgesel alt yapı ve ulaştırma projelerini güçlü bir şekilde desteklediğini söyleyerek şunları kaydetti: “Türk şirketleri bu tip projelerde yer almaya her zaman hazırdır. Beklentimiz, Türk yatırımcılarına ve şirketlerine Bosna Hersek’te daha fazla iş yapma imkânının tanınmasıdır. Bu alt yapı projelerinin en güzel örneklerinden birini inanıyorum ki Belgrad-Saraybosna kara yolu projesi teşkil edecektir.”

“BOSNA HERSEK’İN NATO ÜYELİĞİ KONUSUNDA ÇABAMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Bosna Hersek’in Hırvatistan ve Sırbistan’la başta olmak üzere bölge ülkeleriyle güvene dayalı ilişkiler kurmasına büyük önem atfettiklerini ifade etti. Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan ve Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü Mekanizma süreçlerini tüm tarafların katkılarıyla sürdürdüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bosna Hersek için NATO Üyelik Eylem Planı’nın mümkün olan en kısa zamanda etkinleştirilmesi konusunda aktif çabamızı sürdüreceğiz. Bu yolda hiçbir zaman Bosna Hersek’i yalnız bırakmayacağız” dedi.

Bosna Hersek’in Avrupa Birliği sürecindeki taahhütlerini yerine getirmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “28 Şubat tarihinde Avrupa Birliği anketinin tamamlanarak Avrupa Birliği komisyonuna iletilmesi büyük bir gelişmedir. Yakalanan bu ivmenin sekteye uğramadan sürdürülmesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

“15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ SONRASI BOSNA HERSEK’İN GÖSTERDİĞİ DAYANIŞMA İÇİN MÜTEŞEKKİRİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “15 Temmuz darbe girişimini müteakip Bosna Hersek’in göstermiş olduğu dayanışma için bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayın İzzetbegoviç’in de belirttiği gibi FETÖ, toplumun her alanına kollarını dolamış bir ahtapot gibi varlığını sürdürmeye çalışıyor. Bu alandaki mücadele ise büyük çaba gerektiriyor. FETÖ’nün, Bosna Hersek’teki yapılanmasının da karşılıklı çabalarla kısa zamanda sonlandırılmasını bekliyoruz.”

Türkiye’nin, Bosna Hersek’in ihtiyacı olan tüm konularda desteğini sürdüreceğini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin Bosna Hersek’in refahı, birliği ve ekonomik kalkınması dışında hiçbir gizli gündemi yoktur, asla da olmamıştır. Bunun aksini ortaya koymaya çalışanların gayretleri ise beyhudedir” şeklinde konuştu.

BOSNA HERSEK BAŞKANLIK KONSEYİ BAŞKANI İZZETBEGOVİÇ: “TÜRKİYE VE BOSNA HERSEK BÖLGENİN BARIŞ VE GÜVENLİĞİ KONUSUNDA BİRLİKTE HAREKET EDİYOR”

Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı İzzetbegoviç de yaptığı açıklamada Türkiye ile Bosna Hersek’in özellikle Avrupa Birliği ve NATO yolunda, ekonomi alanında beraber olduğunu, iki ülkenin özellikle bölgenin huzuru, barış ve güvenliği konusunda birlikte hareket ettiklerini belirtti.

Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı İzzetbegoviç, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yardımlarına değinerek bunun yanı sıra DEAŞ, FETÖ ve PKK ile yürütülen mücadeleye vurgu yaptı. Görüşmeler çerçevesinde imzalanan iyi niyet mektubundan da söz eden Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı İzzetbegoviç, Sırbistan-Bosna Hersek-Türkiye üçlü mekanizmasına verdikleri önemi belirtti. Türkiye’nin sağladığı kredilerin on binlerce aileye umut olduğuna da dikkat çeken Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı İzzetbegoviç, yeni bir destek beklediklerini ifade etti.

“SARAYBOSNA-TUZLA-VİŞEGRAD OTO YOLU YENİ YATIRIMLARI ÇEKECEK”

Açıklamaların ardından iki lider basın mensuplarının sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek’teki yatırımlara yönelik bir soruya cevaben Sırbistan-Bosna Hersek-Türkiye üçlü mekanizmasının varlığına atıfta bulunarak, bu mekanizmanın ortaklığında atılacak adımla yapılacak Belgrad-Saraybosna-Tuzla-Vişegrad oto yolunun problemlerine işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan arazi şartlarının zorluğu yüzünden projenin yapımında bazı sıkıntıların bulunduğunu söyleyerek bunlara rağmen bitmesi durumunda bölgenin bundan çok istifade edeceğini, yeni yatırımları çekeceğini söyledi.

“15 TEMMUZ’DA OLDUĞU GİBİ YOLA ÇIKTIĞIMIZ ZAMAN YILMADAN DEVAM EDERİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan suikast ihbari söylentilerine yönelik bir soruyu da şöyle cevapladı: “Bu haber bana ulaştı, zaten ulaştığı için de buradayım. Nereden ulaştı? Millî İstihbarat Teşkilatımızdan ulaştı. Ama ben ulaştığı için de buradayım. Niye? Çünkü bu tür tehditler, bu tür operasyonlar bizi bu yoldan alı koymaz. Biz yola çıktığımız zaman yolumuza devam ederiz. Burada Avrupa’nın değişik yerlerinden binlerce insan burada gelir de eğer görüşmek, buluşmak istediği bir lideri göremezse, buluşamazsa, bu benim için doğru bir şey olur mu? Olmaz. Onun için biz kendileriyle bu akşam burada bulaşacağız. Ve bizim planımız çok farklı bir plandır. Yolumuza çıktığımız zaman yılmadan devam ederiz, 15 Temmuz’daki gibi.”

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte Kovaçi Mezarlığı’na giderek buradaki Şehitler Anıtı’nı ve Aliya İzzetbegoviç’in kabrini ziyaret etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55