,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 24 °C

Türk Biyokimya Derneği, Sağlık Öğrencilerine Preanalitik Evreyi anlattı

Türk Biyokimya Derneği, Sağlık Öğrencilerine Preanalitik Evreyi anlattı
Türk Biyokimya Derneği Preanalitik Çalışma Grubu ve Türk Biyokimya Derneği İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Preanalitik Evre Eğitim toplantısı BD Türkiye’nin koşulsuz desteği ile İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Hastalıkların tanı, tedavi ve izleminde  önemli bir role sahip kan testlerinin doğru sonuçlandırılması için kan alımı sırasında yapılan önlenebilir hataların ortadan kaldırılması, numunenin doğru miktarda ve doğru yöntemle alınması, erişkin ve pediatrik kan alımının temelleri ve sağlık çalışanının maruz kaldığı hayati bulaş riskleri ve önlem çözümleri üzerine odaklanan eğitim toplantısına 120 sağlık bilimleri meslek yüksek okul öğrencisi katıldı.

Türk Biyokimya Derneği (TBD), Preanalitik Evre Çalışma Grubu Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Şeneş ve İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Gülnur Andican önderliğinde gerçekleşen toplantının ilk gününde, Venöz (Flebotomi) Kan Alma Kılavuzu ışığında preanalitik evre ve kan almanın önemi, kan alınacak bölgenin temel anatomisi ve fizyolojisi, kan alma ekipmanı ve özellikleri, kan alma prosedürü, iğne batma yaralanmaları ve kan sıçralamarı, enfeksiyon kontrolü konularında sunumlar gerçekleştirildi. Uzm. Dr. Bağnu Orhan, Prof. Dr. Fehime Benli, Doç. Dr.  Berrin Berçik İnal, Prof. Dr. Gülnur Andican, Uzm. Dr. Cihan Coşkun ve Uzm. Dr. Pınar Eker’in konuşmacı olduğu 4 farklı oturumda gerçekleşen programın ikinci gün ise öğrencilere dört ayrı oturumda uygulamalı kan alma eğitimi verildi.

Eğitim programı kapsamında, BD Sağlık Öncülerinden Medikal İşler Danışmanı İpek Çınaroğlu, çocuklarda doğru kan alım teknikleri üzerine bir sunum yaptı. 

TBD Preanalitik Evre Çalışma Grubu Üyesi ve TBD’nin EFLM Preanalitik Çalışma Grubu Temsilcisi Uzm. Dr. Pınar Eker eğitim toplantısı ile ilgili şunları söyledi: “Kan alma sürecinde doğru sonucun ortaya çıkması için numune alım işleminin uygun yapılmasından tutun da, hastanın kan alma işlemine hazırlık dönemine kadar dikkat edilmesi gereken pek çok durum bulunuyor. Preanalitik evre, kan alım işlemi sırasında sık hata yapılan ve sonuçları dolayısıyla da teşhisi ve tedaviyi doğrudan etkileyen bir süreç. Bunun yanı sıra sağlık profesyonellerinin preanalitik evrede kesici ve delici alet yaralanmalarına maruz kalma riski oldukça yüksek. Türk Biyokimya Derneği olarak düzenlediğimiz eğitim toplantıları ile preanalitik evredeki hata kaynakları konusunda farkındalık yaratmak, iyi uygulamaları göstermek ve pratiklerle hataları yok etmek bizim başlıca amacımız. Bu doğrultuda sağlık profesyonellerine daha eğitim hayatlarındayken ulaşıyoruz. Sağlık öğrencilerine yönelik eğitim toplantılarına devam ederek ulaşabildiğimiz kadar çok öğrenciye ulaşmayı planlıyoruz,” dedi. 

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55